Στα άκρα η σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Συρία

15:14 11/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Επικίνδυνη κλιμάκωση παίρνει η ήδη εύθραυστη κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς ΗΠΑ, Γαλλία και Λονδίνο διατηρούν αμείωτη την αποφασιστικότητά τους να απαντήσουν με αυστηρότητα στη φερόμενη χημική επίθεση την οποία αποδίδουν στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ με αποτέλεσμα να πλανάται εντονότερα σήμερα η απειλή πραγματοποίησης στρατιωτικών πληγμάτων στη Συρία μετά και το ρωσικό βέτο στον ΟΗΕ.

Άμεσες

απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καθιστώντας σαφές ότι οι ΗΠΑ θα πλήξουν ενδεχόμενο πλήγμα της Ρωσίας εναντίον των συμμάχων της.

«Ετοιμάσου Ρωσία«, πύραυλοι «θα (αρχίσουν να) έρχονται». Η Ρωσία δεν πρέπει να «είναι εταίρος με ένα κτήνος που σκοτώνει τον λαό του με αέριο και το απολαμβάνει!» έγραψε στο Twitter για την κρίση στη Συρία ο Αμερικανός πρόεδρος.

Russia vows to shoot down any and all missiles fired at Syria. Get ready Russia, because they will be coming, nice and new and “smart!” You shouldn’t be partners with a Gas Killing Animal who kills his people and enjoys it!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 11, 2018

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με νέο τουίτ, προσφέρθηκε να βοηθήσει να ενισχυθεί η οικονομία της Ρωσίας και ζήτησε να μπει ένα τέλος στην «κούρσα των εξοπλισμών», όπως την αποκάλεσε, σε μια προφανή προσπάθεια διπλωματικού «ανοίγματος» λιγότερο από μία ώρα αφότου προειδοποίησε τη Μόσχα ότι επίκεινται πυραυλικά πλήγματα στη Συρία.

«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι τώρα χειρότερη από ποτέ, περιλαμβανομένου και του Ψυχρού Πολέμου. Δεν υπάρχει λόγος γι΄αυτό. Η Ρωσία μάς χρειάζεται για να βοηθήσουμε με την οικονομία της, κάτι που θα είναι πολύ εύκολο να κάνουμε, και χρειαζόμαστε όλα τα έθνη να εργάζονται από κοινού. Να σταματήσουμε την κούρσα των εξοπλισμών;» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Our relationship with Russia is worse now than it has ever been, and that includes the Cold War. There is no reason for this. Russia needs us to help with their economy, something that would be very easy to do, and we need all nations to work together. Stop the arms race?

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 11, 2018

Λίγο αργότερα, σε νέο τουίτ ο πρόεδρος Τραμπ εκτίμησε πως η εχθρότητα με τη Μόσχα προκλήθηκε από τη «διεφθαρμένη» έρευνα που, όπως είπε, προκάλεσαν οι Δημοκρατικοί, για τη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Much of the bad blood with Russia is caused by the Fake & Corrupt Russia Investigation, headed up by the all Democrat loyalists, or people that worked for Obama. Mueller is most conflicted of all (except Rosenstein who signed FISA & Comey letter). No Collusion, so they go crazy!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 11, 2018

«Η εχθρότητα με τη Ρωσία οφείλεται κυρίως στην Ψευδή και Διεφθαρμένη Ρωσική Έρευνα, που προκάλεσαν όλοι οι πιστοί Δημοκρατικοί, ή πρόσωπα που εργάστηκαν για τον Ομπάμα. Ο (ειδικός εισαγγελέας) Μάλερ είναι εκείνος που έχει τις περισσότερες συγκρούσεις (συμφερόντων)», έγραψε ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter.

Τον Απρίλιο 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη βομβαρδίσει μια συριακή στρατιωτική βάση, ως απάντηση σε μια επίθεση με αέριο σαρίν που αποδόθηκε στο καθεστώς και από την οποία είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 80 άμαχοι στο Χαν Σεϊχούν (βορειοδυτική Συρία).

Τη Δευτέρα, το πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS Donald Cook απέπλευσε από τη Λάρνακα, όπου είχε κάνει σταθμό, και βρίσκεται σε μια ζώνη από την οποία μπορεί εύκολα να πλήξει τη Συρία.

Πέρα από τα ενδεχόμενα πλήγματα κατά του καθεστώτος, οι προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε πως η Δαμασκός, αλλά και οι υποστηρικτές της, η Ρωσία και το Ιράν, θα πρέπει «να πληρώσουν βαρύ τίμημα«, αναβίωσαν το κλίμα του Ψυχρού Πολέμου που ενισχύεται όλο και περισσότερο. Η Μόσχα και η Τεχεράνη κατηγορούν την Ουάσινγκτον ότι αναζητεί ένα «πρόσχημα» για να πλήξει τη συριακή εξουσία.

Το Πεντάγωνο, μετά την προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι σύντομα «θα αρχίσουν να έρχονται πύραυλοι» στη Συρία, ανέφερε ότι δεν σχολιάζει τις ενδεχόμενες μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του.

«Το υπουργείο δεν σχολιάζει τις ενδεχόμενες μελλοντικές στρατιωτικές δράσεις του. Σας παραπέμπω στον Λευκό Οίκο για να χαρακτηρίσει το μήνυμα του προέδρου» στο Twitter, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Έρικ Πέιον, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Στην ίδια γραμμή με τις ΗΠΑ, ο Εμμανουέλ Μακρόν φρόντισε να διευκρινίσει πως ενδεχόμενα γαλλικά πλήγματα θα έχουν στόχο «να πληγούν οι χημικές δυνατότητες που διατηρεί το καθεστώς» και όχι «οι σύμμαχοι» αυτού του τελευταίου. «Δεν επιθυμούμε καμιά κλιμάκωση στην περιοχή», διαβεβαίωσε.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι οι συριακές αρχές ευθύνονται για την επίθεση με χημικά εναντίον της πόλης Ντούμα στη Συρία και ότι τέτοιου είδους σοκαριστικές επιθέσεις δεν μπορούν να παραμένουν αναπάντητες.

«Η επίθεση με χημικά όπλα που διαπράχθηκε το Σάββατο στη Ντούμα στη Συρία ήταν μια σοκαριστική και βάρβαρη ενέργεια» σημείωσε η Μέι μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Μπέρμιγχαμ στην κεντρική Αγγλία.

«Η χρήση χημικών όπλων δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση».

«Έχουμε αρχίσει με ταχείς ρυθμούς να κατανοούμε τι συνέβη στο μέτωπο» επισήμανε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία «ουδόλως εμπλέκεται στους σχεδιασμούς άλλων χωρών» αναφορικά με το ενδεχόμενο πραγματοποίησης στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφος της Συρίας, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η Βρετανία να χρησιμοποιήσει τις βάσεις της στην Κύπρο ως εφαλτήριο επιχειρήσεων εναντίον της Συρίας, ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι η Λευκωσία «δεν έχει καμία συμμετοχή, ούτε υπήρξε η όποια συνεννόηση αναφορικά με τον σχεδιασμό άλλων χωρών».

Επίσης, ο κ. Προδρόμου δήλωσε ότι η Κύπρος είναι εκτός του χώρου των επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι δεν δρομολογείται οτιδήποτε από την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό το θέμα.

Έκκληση Πούτιν να επικρατήσει η κοινή λογική

«Ανησυχητική» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν την κατάσταση στον κόσμο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η «κοινή λογική».

Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να σφυρηλατήσει εποικοδομητικές σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους της.

Το Κρεμλίνο καλεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε αυτοσυγκράτηση

Το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη Συρία θα αποφύγουν βήματα που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη Μέση Ανατολή.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι αντιτίθεται έντονα σε ενδεχόμενο πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον της συμμάχου του. Άμεση ήταν η απάντηση και στις απειλές Τραμπ.

Οι έξυπνοι πύραυλοι, στους οποίους αναφέρθηκε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να καταστρέψουν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα και πρόσθεσε πως «οι έξυπνοι πύραυλοι πρέπει να πλήττουν τρομοκράτες, όχι τη νόμιμη κυβέρνηση που πολεμά τη διεθνή τρομοκρατία στο έδαφός της επί πολλά χρόνια».

Απαντώντας στην πρόταση του Αμερικανού προέδρου για το τέλος της κούρσας των εξοπλισμών, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι «μπορούσε να ξεκινήσει με την καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες,
«Θαυμάσια ιδέα! Υπάρχει μια πρόταση να ξεκινήσουμε με την εξάλειψη των αμερικανικών χημικών όπλων«, πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

«Φυσικά, δεν θα μείνουμε άπραγοι σε αυτήν την περίπτωση. Υπάρχει ένας στολίσκος στη Μεσόγειο, (χερσαίες) αντιαεροπορικές δυνάμεις, (πύραυλοι) S-300, S-400, μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir«, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της Δούμας, Αλεξέι Κοντράτιεφ.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής αυτής, Βλαντιμίρ Σαμάνοφ, χαρακτήρισε «ανεύθυνες» τις δηλώσεις του Τραμπ περί «έξυπνων» πυραυλικών επιθέσεων αλλά τόνισε ότι αν οι ΗΠΑ θέλουν να τεστάρουν τα ρωσικά οπλικά συστήματα θα λάβουν την κατάλληλη απάντηση. «Θα πρέπει να δούμε τι είδους έξυπνους πυραύλους διαθέτουν. Η Ρωσία έχει ικανοποιητικά όπλα. Αν προσπαθήσουν να τα τσεκάρουν, θα λάβουν την ανάλογη απάντηση», είπε στο πρακτορείο Sputnik.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο δήλωσε πως οι ισχυρισμοί ότι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεση με χημικά όπλα δεν βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και είπε ότι επιθυμεί να διεξαχθεί αμερόληπτη έρευνα για το συμβάν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχόλια του Ρώσου πρεσβευτή στον Λίβανο, ο οποίος είπε πως θα καταρριφθεί οποιοσδήποτε πύραυλος των ΗΠΑ εκτοξευθεί εναντίον της Συρίας και πως θα τεθούν στο στόχαστρο οι εγκαταστάσεις εκτόξευσης, το Κρεμλίνο είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει τέτοια ζητήματα.

«Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω με οποιονδήποτε τρόπο σε θέματα όπως τι θα μπορούσε να συμβεί αν πραγματοποιηθεί αυτό ή εκείνο το πλήγμα. Θα ήθελα ακόμη να ελπίζω πως όλα τα μέρη θα αποφύγουν ορισμένα βήματα που κανείς δεν προκάλεσε στην πραγματικότητα, τα οποία μπορεί να αποσταθεροποιήσουν σε σημαντικό βαθμό την ήδη εύθραυστη κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους.

Η φερόμενη αυτή χημική επίθεση «είναι μία απάτη και μία ακόμη πρόκληση», δήλωσε εξάλλου σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Η Δαμασκός δεν έχει λόγο να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα και δεν υπάρχουν πληροφορίες για χρήση τους από τη Δαμασκό», είπε.

«Αυτό που συμβαίνει είναι μία εξαπάτηση παγκόσμιας κλίμακας. Κανένας δεν δίνει σημασία σε αποδείξεις, σε γεγονότα. Όλος ο κόσμος έχει λάβει ήδη μια απόφαση σύμφωνα με έναν σκοπό που είναι ήδη γνωστός: απομακρύνετε τον Άσαντ», είπε.

Τουρκία: ΗΠΑΡωσία να σταματήσουν να τσακώνονται σαν νταήδες στον δρόμο

Η Τουρκία, εκ των πρωταγωνιστών στη συριακή κρίση, κάλεσε σήμερα τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να σταματήσουν να «τσακώνονται σαν νταήδες στον δρόμο«, αναφερόμενη στις απειλές περί έναρξης αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της Δαμασκού με φόντο την καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα.

«Ο ένας λέει «διαθέτω καλύτερους πυραύλους», ο άλλος απαντάει «όχι, εγώ έχω καλύτερους πυραύλους. Άντε, λοιπόν, εκτοξεύστε τους!» (…) Σαν να κάνουν νταηλίκια στον δρόμο, τσακώνονται όπως οι νταήδες» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Και ποιος πληρώνει το τίμημα; (…) Ο άμαχος πληθυσμός» συνέχισε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι δηκτικές αυτές δηλώσεις έγιναν ενώ η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ βρίσκεται στο ζενίθ τις τελευταίες ημέρες μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία, μια επίθεση για την οποία πολλές χώρες της Δύσης επιρρίπτουν την ευθύνη στην κυβέρνηση της Δαμασκού, την οποία στηρίζει η Μόσχα.

«Αυτές τις ημέρες τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας φέρουν μεγαλύτερη ευθύνη» σημείωσε ο Γιλντιρίμ.

«Να όμως που, τί κάνουν; Εκτοξεύουν εκατέρωθεν απειλές με πολλαπλά tweets».

Δεν είναι ώρα για αντιπαλότητες, είναι η στιγμή να επουλώσουμε τις πληγές στην περιοχή (…). Είναι η ώρα να βάλουμε στην άκρη τους τσακωμούς για το ποιος είναι ο ισχυρότερος»υπογράμμισε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

Επιχείρηση Inherent Resolve

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος μάχεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ανταλλάσσει πληροφορίες με του Ρώσους στρατιωτικούς στην Συρία με σκοπό να μην επιτραπούν διάφορα ατυχή περιστατικά κατά την διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται στην Συρία, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο εκπρόσωπος του επιτελείου της Επιχείρησης Inherent Resolve του διεθνούς συνασπισμού.

Ο συνασπισμός εξακολουθεί να συνεργάζεται με σκοπό την αποφυγή συγκρούσεων κατά την διάρκεια αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων με τους Ρώσους στρατιωτικούς , όπως συνεργαζόμασταν όταν υποστηρίζαμε τους εταίρους μας κατά την διάρκεια της συντριπτικής ήττας του Daesh (αραβική ονομασία του «ισλαμικού Κράτους-σ.σ) στην ανατολική Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτελείου της Επιχείρησης .

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι πρόκειται για επαγγελματικές επαφές που αποσκοπούν να αποτρέψουν «την αχρείαστη κλιμάκωση μεταξύ των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος που υποστηρίζονται από την Ρωσία και των Δημοκρατικών δυνάμεων της Συρίας’ που υποστηρίζονται από τον Συνασπισμό, καθώς και τις ελεγχόμενες ομάδες τις αντιπολίτευσης».

Η Επιχείρηση Inherent Resolve πραγματοποιείται στο Ιράκ και την Συρία με την συμμετοχή χωρών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από το 2014.

Κατάσταση συναγερμού

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφαλείας (EASA) εξέδωσε από την πλευρά της χθες το απόγευμα προειδοποιητικό μήνυμα που κάνει λόγο για «ενδεχόμενα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία (…) μέσα στις επόμενες 72 ώρες».

Μπροστά στον κίνδυνο να πραγματοποιηθούν επιθέσεις, ο συριακός στρατός έχει θέσει τις δυνάμεις του «σε κατάσταση συναγερμού» για τις τρεις επόμενες ημέρες στα αεροδρόμια και τις στρατιωτικές βάσεις της χώρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις αδειάζουν τα κύρια αεροδρόμια και τις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις λόγω του ενδεχομένου να πραγματοποιηθούν αμερικανικά πλήγματα.

Ο διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), στον οποίο δόθηκε εντολή να διεξαγάγει έρευνες σχετικά με τη φερόμενη επίθεση, αλλά ο οποίος δεν έχει την ευθύνη να ταυτοποιήσει τους υπεύθυνους, ανακοίνωσε χθες την αποστολή, «σε λίγο», μιας ομάδας στη Συρία για να ρίξει φως σ’ αυτό που συνέβη στην Ντούμα.

Σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τους διασώστες που επιχειρούν στις περιοχές των ανταρτών, και την ιατρική μη κυβερνητική οργάνωση Συριακή Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία, περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο σ’ αυτό το ύστατο προπύργιο των ανταρτών στην Ανατολική Γούτα, στις πύλες της Δαμασκού, ενώ περισσότεροι από 500 τραυματίες χρειάσθηκαν περίθαλψη, κυρίως για «αναπνευστικές δυσκολίες«.

Ο ΟΑΧΟ προσκλήθηκε από τη Δαμασκό που, όπως η Μόσχα, αρνείται πως έγινε μια τέτοια χημική επίθεση. Σύμφωνα με διπλωμάτες, αυτό μπορεί να επιτρέψει στη συριακή εξουσία να καθυστερήσει ενδεχόμενα δυτικά πλήγματα.

Όμως μολονότι χαιρέτισε την αποστολή εμπειρογνωμόνων, η Ουάσινγκτον επέμεινε να μην συνδέσει την έρευνά τους με την αμερικανική απάντηση.

«Οι ΗΠΑ έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς», «ξέρουμε ότι χρησιμοποιήθηκε ένα χημικό προϊόν έστω κι αν δεν ξέρουμε με βεβαιότητα ποιο», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Χέδερ Νάουερτ.

Π.Ο.Υ.: 500 άνθρωποι με συμπτώματα που συνάδουν με έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδίκασε την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ντούμα, κατά την οποία, όπως ανέφερε, 500 ασθενείς εκτιμάται ότι προσήλθαν σε εγκαταστάσεις υγείας με «ενδείξεις και συμπτώματα που συνάδουν με έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες».

«Σύμφωνα με πληροφορίες από εταίρους της Ομάδας Υγείας [Health Cluster], κατά τον βομβαρδισμό της Ντούμα το Σάββατο, 500 ασθενείς εκτιμάται ότι προσήλθαν σε εγκαταστάσεις υγείας με ενδείξεις και συμπτώματα που συνάδουν με την έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες.

Ιδιαίτερα, υπήρχαν ενδείξεις για σοβαρό ερεθισμό των βλεννογόνων, αναπνευστική ανεπάρκεια και αποδιοργάνωση των κεντρικών νευρικών συστημάτων των εκτεθέντων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΟΥ.

«Ο ΠΟΥ απαιτεί άμεση ανεμπόδιστη πρόσβαση στην περιοχή προκειμένου να παράσχει φροντίδα στους πληγέντες, να αποτιμήσει τις επιπτώσεις στην υγεία και να παράσχει περιεκτική απόκριση δημόσιας υγείας», ανέφερε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Γενεύη ο Πίτερ Σαλάμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής για τις ετοιμασίες έκτακτης ανάγκης και απόκρισης.

Οι υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ δεν έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο τμήμα της Ανατολικής Γούτα, περιλαμβανομένης της Ντούμα, όπου φέρεται να πραγματοποιήθηκε η επίθεση. Η συριακή κυβέρνηση έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη.

Ρωσία: Η επίθεση ήταν «σκηνοθετημένη» από τα Λευκά Κράνη

Η υποτιθέμενη επίθεση με χημικά εναντίον των Σύρων ανταρτών στην Ντούμα «σκηνοθετήθηκε» από τα Λευκά Κράνη, την οργάνωση των εθελοντών διασωστών που δρα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας, υποστηρίζουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Τα Λευκά Κράνη ήταν η πρώτη οργάνωση που κατήγγειλε την επίθεση αυτή.

Η Μόσχα κατήγγειλε επίσης ως «ανεύθυνη» την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ανέφερε ότι περίπου 500 άτομα εκτέθηκαν σε χημικά όπλα στην Ντούμα. Ανέφερε ότι η Ερυθρά Ημισέληνος και η τοπική αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών δεν γνωρίζουν τίποτα περί 500 ανθρώπων που να ασθένησαν λόγω της έκθεσής τους σε χημικές ουσίες. «Κανείς τους δεν επιβεβαίωσε αυτά που είχε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ», πρόσθεσε ο Ποζνίχιρ.

Ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου σημείωσε ότι η Ρωσία προσκάλεσε αξιωματούχους του ΠΟΥ να επισκεφθούν την Ανατολική Γούτα και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστούν κάτω από ασφαλείς συνθήκες.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, μια πρώτη ομάδα εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων αναμένεται να φτάσει αύριο Πέμπτη στη Συρία προκειμένου να εξετάσει τις καταγγελίες περί της χρήσης χημικών όπλων στην Ντούμα. Άλλη μια ομάδα αναμένεται να πάει στη Συρία την Παρασκευή.

Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία θα αναλάβει επίσης από αύριο Πέμπτη την τήρηση της τάξης στην Ντούμα. Τις τελευταίες πέντε ημέρες δεν έχουν αναφερθεί εχθροπραξίες στην Ανατολική Γούτα και η κατάσταση έχει πλήρως σταθεροποιηθεί. «Μια μονάδα της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας θα αναπτυχθεί από αύριο στην πόλη για να φροντίσει για την ασφάλεια, τη διάτήρηση της τάξης και να οργανώσει την παροχή βοήθειας στους κατοίκους», ανέφερε ο στρατηγός.

«Κανένας δεν φοβάται«

Στους δρόμους της πρωτεύουσας, οι Σύροι μοιάζουν απαθείς μπροστά στις απειλές.

«Κανένας δεν φοβάται ένα πλήγμα», λέει η 27χρονη μηχανικός Αμάλ. «Ξέρουμε πως όλα όσα κάνουν είναι για να υπονομεύσουν (…) τη δέσμευση του στρατού που απελευθερώνει τις περιοχές» που έχουν καταληφθεί από τους αντάρτες.

Στην Ντούμα, η τελευταία ανταρτική οργάνωση, η Ζάις αλ-Ισλάμ, εγκαταλείπει την πόλη έπειτα από εβδομάδες εντατικώνβομβαρδισμών του καθεστώτος, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 1.700 ανθρώπους στους τομείς που ελέγχονται από τους αντάρτες στην Ανατολική Γούτα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, μαχητές δύο άλλων ανταρτικών οργανώσεων και οι οικογένειές τους, έχουν ήδη απομακρυνθεί.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,Reuters,Sputnik

www.ert.gr

Keywords
εκλογες ηπα, ηπα, συρια, στα ακρα, ηπα, γαλλια, οηε, ρωσία, twitter, russia, shoot, syria, nice, gas, people, easy, εκλογες, blood, fake, obama, mueller, οφείλεται, uss, βασεις, κυπρος, συμμετοχή, αποδειξεις, tweets, στρατος, φως, εταιρεία, ert, κινηση στους δρομους, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, εκθεση γενευης, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, ομπαμα, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, syria, χωρες, ρωσία, το θεμα, αστυνομια, δημοκρατια, ηγεσια, θεμα, ιατρικη, ιραν, ιρακ, κρανη, κωνσταντινουπολη, λονδινο, οηε, οικονομια, ρωσικα, υγεια, φως, ωρα, afp, obama, people, reuters, russia, αεροπορικα, ασαντ, εβδομαδες, βετο, βρισκεται, γαλλικα, γεγονοτα, δαμασκος, δευτερα, δηλωσεις, δοθηκε, εγινε, εδαφος, ευκολο, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ελπιδα, ερευνα, ερευνες, ερυθρα, ερχονται, εταιρεία, ευθυνη, ζενιθ, ζωη, ζωνη, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπηρχαν, οικο, ισλαμ, κυβερνηση, κυρια, κλιμα, λαρνακα, λευκα, λευκωσια, λογο, μηχανικος, μοσχα, μαρια, μπε, ομαδα, ουσιες, οφείλεται, πεμπτη, πουτιν, πυλες, σαββατο, συντομα, συμμετοχή, σχολια, τμημα, τουρκια, συμπτωματα, φοντο, χημικα, ασφαλεια, βηματα, blood, easy, fake, mueller, gas, υπουργειο, λευκο, μεινει, μπροστα, nice, ομαδες, πηγες, πληροφοριες, πληγες, shoot, σκοτωνει, ουασινγκτον, θεματα, υγειας, uss
Τυχαία Θέματα