Στα 49-50 δολάρια το πετρέλαιο παρά την ασυμφωνία στον ΟΠΕΚ

10:15 3/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι χώρες του ΟΠΕΚ απέτυχαν να φθάσουν σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στη παραγωγή πετρελαίου αλλά οι τιμές του μαύρου χρυσού έδειχναν τάσεις σταθεροποίησης στα 49-50 δολάρια το βαρέλι.

H αύξηση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ λόγω της καλοκαιρινής σεζόν και η μείωση της παραγωγής στις ΗΠΑ, στη Νιγηρία

και σ’ άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών σύμφωνα με αναλυτές.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν είτε να μειώσουν είτε να παγώσουν την παραγωγή τους καθώς το Ιράν επέμενε να αυξήσει την παραγωγή του με στόχο την επανάκτηση μεριδίου αγοράς που είχε χάσει λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Ομως, αναλυτές ανέφεραν στο Reuters ότι ήταν καλό σημάδι το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να προωθήσει ένα υψηλότερο πλαφόν για την παραγωγή πετρελαίου των χωρών του ΟΠΕΚ καθώς έδειχνε ότι η ίδια δεν είχε διάθεση να αυξήσει την δική της παραγωγή.

Η ασυμφωνία των χωρών του ΟΠΕΚ συνέβαλε στη συμπίεση των τιμών του πετρελαίου που υποχώρησαν στα 27 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο Ιανουάριο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, για να ανακάμψουν στη συνέχεια.

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου στο μπρέντ παράδοσης Ιουλίου ενισχύετο 0,30% στα 50,19 δολάρια το βαρέλι στις 10 π.μ. και η τιμή του συμβολαίου στον αμερικανικό αργό ήταν πάνω 0,22% στα 49,28 δολάρια. Ολα δείχνουν ότι οι τιμές θα καταγράψουν την πρώτη εβδομαδιαία απώλεια σε διάστημα ενός μηνός.

Keywords
Τυχαία Θέματα