Στ. Πέτσας: Δεν βοηθούν οι ημερομηνίες -Τα δεδομένα θα δείξουν τον δρόμο

12:27 1/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

«Παρατηρείται βελτίωση στα στοιχεία, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε ραδιοφωνική συνέντευξη κατά την οποία και επεσήμανε ότι η κατεύθυνση είναι να ανοίξουν τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι ημερομηνίες δεν βοηθούν», πρόσθεσε, ενώ για τα σχολεία είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει της εισηγήσεις των ειδικών, και επεσήμανε ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό.

Ο κυβερνητικός

εκπρόσωπος χαρακτήρισε την εστίαση «δύσκολη εξίσωση» ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους οργανωμένους φορείς της εστίασης προκειμένου να υπάρξει μακροπρόθεσμη προοπτική και μετά το Πάσχα και το καλοκαίρι, ώστε να μπορέσουν να “ρεφάρουν” όπως με ένα χαμηλότερο ΦΠΑ.

Για την καταγραφή των δεδομένων του κορονοϊού, ο Στέλιος Πέτσας διέψευσε κατηγορηματικά τα περί «διπλών βιβλίων» στην καταγραφή των δεδομένων του κορονοϊού και έκανε λόγο για «απελπισία αντιπολιτευτική, που προσπαθεί να διαρρήξει το πιο σημαντικό, την εμπιστοσύνη».

Ο κ. Πέτσας είπε μάλιστα ότι η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις κατηγορίες έρχεται από τους ίδιους τους επιστήμονες που χαρακτήρισαν αδιανόητο να γίνεται τώρα μια τέτοια συζήτηση. Επεσήμανε επίσης ότι οι επιστήμονες εισηγούνται αλλά τις αποφάσεις τις λαμβάνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχει ένα εθνικό μητρώο στην ΗΔΙΚΑ που καταγράφονται όλα τα κρούσματα από διαφορετικές πηγές. Ανέφερε ότι η διαδικασία δεν είναι τωρινή αλλά από την άνοιξη και όλα τα στοιχεία είναι δημόσια διαθέσιμα από τον Μάρτιο. Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση κρύβει κρούσματα ή θανάτους, απάντησε «τίποτα από τα δύο», για να προσθέσει: «Ο θάνατος δεν μπορεί να κρυφτεί. Και γιατί να κρύψει κανείς κρούσματα; Γιατί δεν έγινε μήνες πριν τέτοιου είδους καταγγελία; Μυστικά δεν υπάρχουν».

«Δεν υπάρχει κανείς λόγος να προσπαθεί κάποιος να διαρρήξει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες. Υπάρχουν άλλοι τομείς να κάνει κανείς αντιπολίτευση και όχι να ψάχνει κάτι που δεν υπάρχει» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας και παράλληλα προέτρεψε τους πολίτες να σκεφτούν που ήμαστε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και να δουν τι συμβαίνει σε άλλες χώρες και πως αντιμετωπίστηκαν τέτοια ζητήματα.

«Η Ελλάδα είχε γρήγορα αντανακλαστικά και έφτιαξε τέτοια συστήματα που δεν υπήρχαν σε άλλες χώρες, όπως η ιχνηλάτηση και η φόρμα PLF. Οι επιστήμονες είναι στην κορυφή και αποδεικνύεται και από τη χθεσινή επιτυχία για την κατασκευή rapid τεστ από ελληνικό πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος. Τα στοιχεια είναι διαφανή και πλήρη». τόνισε. Παρέπεμψε, επίσης, στις ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ ενώ στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι αυτοί οι φορείς δεν μιλάνε μεταξύ τους απάντησε: «ας μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια». Είπε, ακόμα, ότι ποτέ δεν υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα και ότι «αυτό που υπάρχει είναι αντιπολιτευτική απελπισία».

Για ρύθμιση 120 δόσεων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της Καθημερινής ότι έρχεται ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 120 δόσεις.

«Δεν θα αφήσουμε αυτό να γίνει χιονοστιβάδα. Θα έχουμε 120 και περισσότερες δόσεις για να πατήσουν στα πόδια τους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι δόθηκε προτεραιότητα στην υγεία με μέτρα που έχουν σαφές αρνητικό αποτύπωμα και πως η πολιτεία θα είναι δίπλα για να στηρίξει όσους πλήττονται.

Εμβόλιο: Ικανές οι παραγγελίες για να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, αν το επιθυμεί

«Έχει μεγάλη σημασία οι πολίτες να εμπιστεύονται το κράτος. Τώρα, να καταλάβουν ότι το εμβόλιο από τη στιγμή που θα έρθει θα είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό. Έχουμε εξασφαλίσει ικανές παραγγελίες, 25 εκατ. μέχρι τέλος Ιουνίου, οπότε θα μπορεί να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού εφόσον το επιθυμεί. Αν μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα θα αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας, η οποία περιλαμβάνει 1018 εμβολιαστικά κέντρα, ένα από τα οποία επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός το Σάββατο στον Εύοσμο. Υπάρχει μια αλυσίδα να δεχτεί τον πληθυσμό, πρώτα τους υγειονομικούς και τους ευάλωτους και σιγά σιγά τον υπόλοιπο πληθυσμό, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την πολυπόθητη ανοσία», απάντησε.

Για την κριτική στον πρωθυπουργό με αφορμή φωτογραφία του στην Πάρνηθα και σε κατάστημα στη Θεσσαλονίκη όπου πήρε ένα τσουρέκι ο κ. Πέτσας δήλωσε τα εξής: «Δεν ξέρει κανείς από που να το πιάσει. Κατηγορείται ο πρωθυπουργός γιατί είναι ανθρώπινος; Ο κ. Τσίπρας δεν ήταν εξαφανισμένος, ήταν σε κότερα με πούρα. Ο πρωθυπουργός μπορεί να πηγαίνει για ποδήλατο στην Πάρνηθα και να μπορεί να πάρει ένα τσουρέκι, όπως οποιοσδήποτε άλλος πολίτης. Αυτό κάνει ένας ανθρώπινος πρωθυπουργός. Τι διάσταση θέλει να δώσει μια απελπισμένη αντιπολίτευση είναι άλλο θέμα. Ας το κρίνουν οι πολίτες. Εγώ λέω ότι ο πρωθυπουργός είναι ανθρώπινος, κάνει αυτό που κάνει κάθε Έλληνας, ποτέ δεν θα αρνηθεί να φωτογραφηθεί και να μιλήσει με οποιονδήποτε. Ας το κρίνουν και ας δουν άλλους που ήταν σε κότερα με πούρα».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα