Στ. Μωραΐτης: Τα Επιμελητήρια μάχονται για την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας

12:41 19/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ
«Τα αναφέραμε όλα τα ζητήματα και επικεντρωθήκαμε στο θέμα της ΔΕΣΜΟΣ» είπε ο κος Μωραίτης στην ΕΡΤ Κομοτηνής για την συνάντηση με τον Υπουργό Ά. Γεωργιάδη

«Όταν αναγκαζόμαστε μέσω Covid να πάμε στην Αθήνα για να δούμε τον Υπουργό Ανάπτυξης, που είναι επικεφαλής των Επιμελητηρίων, αλλά και γενικότερα της επιχειρηματικότητας στην πατρίδα μας, ( συχνά πυκνά άλλωστε ακούμε από όλους τους υπουργούς ότι «η επιχειρηματικότητα

είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας») πάει να πει ότι είχαμε ζόρι σοβαρό πέρα από τα τρέχοντα προβλήματα που υπάρχουν στην περιφέρειά μας» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές ιστορίες» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Ξάνθης κος Στέλιος Μωραΐτης με αφορμή την χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ενέργειας Άδωνι Γεωργιάδη.
«Τα αναφέραμε όλα τα ζητήματα και επικεντρωθήκαμε στο θέμα της ΔΕΣΜΟΣ» είπε ο κος Μωραίτης και εξήγησε «Αυτή τη στιγμή η εταιρεία ΔΕΣΜΟΣ έχει αναλάβει να διαχειριστεί τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση, όμως, δεν προχωρεί καθόλου με συνέπεια οι επιχειρήσεις οι οποίες πρέπει να πάρουν αυτό το μικρό βοήθημα, έστω από 2000 ευρώ έως 15.000 ευρώ, να μην το κατορθώσουν μέχρι το 2022, αυτά όμως τα χρήματα έπρεπε να είχαν δοθεί μέχρι τώρα ή τουλάχιστον να είχαν δοθεί τα μισά. Εμείς ακόμη δεν ξεκινήσαμε να αξιολογούμε. Αξιολογήσαμε ελάχιστες αιτήσεις, αυτές οι οποίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα και μέχρι 31 Μαρτίου θα γίνουν όλες οι υπόλοιπες. Πότε λοιπόν αυτές θα αξιολογηθούν; Από ποιούς ανθρώπους;»

Σε αυτό το σημείο ανέφερε την πρόταση που κατέθεσαν στην διοίκηση της ΔΕΣΜΟΣ  πριν από τρεις μήνες, δηλαδή να αναλάβουν το έργο της αξιολόγησης οι πιστοποιημένοι ελεγκτές του Κεντρικού Οργάνου των 7 ΔΕΣΜΟΣ της χώρας. «Βρεθήκαμε σε αδιέξοδο διότι δεν υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο με ευθύνη της Περιφέρειας. Αυτή η Εταιρεία υπάρχει εδώ και 22 χρόνια με όλες τις κυβερνήσεις και με όλους τους αρμόδιους προέδρους οι οποίοι διορίζονταν από την πλειοψηφία των μετόχων. Με όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις δεν είχαμε ποτέ κανένα πρόβλημα. Η εταιρεία ΔΕΣΜΟΣ ήταν πρώτη σε απορροφητικότητα στο σύνολο αυτών των επιχειρήσεων της χώρας. Δεν τολμούσε κανείς να αγγίξει την ΔΕΣΜΟΣ από όλες τις απόψεις, καθαρότητα, προσβασιμότητα, γενικά ήταν μια εταιρεία η οποία δεν υπήρχε ποτέ το παραμικρό πρόβλημα. Το πρόβλημα προέκυψε εδώ και ένα χρόνο από τη νέα διοίκηση, την κα Ιωαννίδου που διόρισε ο κος Μέτιος. Δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί δεν χρειάζεται να πούμε.»
Όπως υποστήριξε ο κος Μωραΐτης στόχος των έξι προέδρων των Επιμελητηρίων της αν.Μ.Θ. δεν είναι η ανάδειξη των ίδιων των Επιμελητηρίων, «δεν είναι στόχος μας να κάνουμε ρουσφέτια ή να κερδίσουμε πολιτικά οφέλη, να γίνουμε βουλευτές και υπουργοί. Μας ενδιαφέρει ένα πράγμα: Οι άνθρωποι οι οποίοι επλήγησαν από τα μνημόνια, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο από την Πανδημία και εφόσον υπήρξε αυτό το Πρόγραμμα, έστω και κουτσουρεμένο να μπορέσουν να πάρουν τα ελάχιστα που δίνονται. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα λεπτό.» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, για μια ακόμη φορά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου εκπονήθηκε το Πρόγραμμα από την πρώτη στιγμή και έχουν εκταμιευτεί σε 6.823 επιχειρηματίες από 5.000 έως 50.000. «Έχουν ανακουφιστεί με κριτήρια πεντακάθαρα και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Πώς ο κος Τζιτζικώστας μοίρασε 200 εκ στην Περιφέρειά του μέχρι τώρα κι εμείς δεν μπορούμε να μοιράσουμε ούτε ένα λεπτό ακόμη;» αναρωτήθηκε για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Συνεπώς υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Γι αυτό πήγαμε και καταθέσαμε τις απόψεις μας στον κ. Υπουργό, να είναι γνώστης. Και δεν μιλάμε μόνο γι αυτά τα χρήματα, έχουν σταματήσει τα πάντα. Σε απορροφητικότητα η Περιφέρειά μας είναι τελευταία. Πρέπει κάτι να γίνει. Δεν μπορεί να κατηγορείται η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν κονδύλια, υπάρχουν, απλώς δεν αξιοποιούνται τα κονδύλια. Είμαστε αγανακτισμένοι, εδώ καίγεται η επιχειρηματικότητα, κλείνουν καθημερινά επιχειρήσεις και εδώ σφυράνε αδιάφορα. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Γι αυτό και πήγαμε στον κο Γεωργιάδη, για να παρέμβει, να λυθεί το πρόβλημα. Να τελειώσει αυτή η ιστορία, να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε άμεσα να πάρουν τα χρήματα τους οι επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν, να μην κλείσουν.»

Σ΄αυτό το σημείο ο κος Μωραΐτης στάθηκε στην πολυετή συμμετοχή του στη ΔΕΣΜΟΣ «Εμείς ως πρόεδροι συμμετέχουμε στη ΔΕΣΜΟΣ εδώ και 22 χρόνια δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με κανέναν πρόεδρο όλων των κυβερνήσεων, ούτε με τον κο Τσαλικίδη, των νυν αντιπεριφερειάρχη. Πρέπει να σας πω ότι την κα Ιωαννίδου και την αγκαλιάσαμε και την ψηφίσαμε ομόφωνα τα Επιμελητήρια. Επτά μήνες όμως δεν είχαμε κανένα συμβούλιο. Μετά από επτά μήνες μας ήρθε η απόφαση καρατόμησης ενός διευθυντή, ο οποίος είχε μια εταιρεία που ήταν το καμάρι του επιχειρείν της Περιφέρειάς μας. Έτσι ξεκίνησε αυτή η ιστορία. Μετά από επτά μήνες αδράνειας, η πρώτη τηλεδιάσκεψη έγινε μετά από επτά μήνες εν μέσω covid, ενώ θα έπρεπε να προχωρούμε τα προγράμματα εμείς κοιτούσαμε άλλα πράγματα. Τα Επιμελητήρια δεν μάχονται για να έχουν το πάνω χέρι στη ΔΕΣΜΟΣ, ούτως η άλλως υπήρχε πάντα ο αντιπρόεδρος από εμάς και ο πρόεδρος από την Περιφέρεια, όμως πάντα συνεργαζόμασταν. Πώς μπορούσαμε να συνεργαζόμαστε με όλες τις διοικήσεις, ενώ τώρα με την συγκεκριμένη πρόεδρο δεν μπορούμε;»

Για να καταλήξει λέγοντας: «Δεν πήγαμε ποτέ σε κανέναν υπουργό να ζητήσουμε να συνδράμει την επιχειρηματικότητα στον τόπο. Ποτέ και σε κανέναν! Όλα δουλεύανε ρολόι, όλες οι επιχειρήσεις εντάσσονταν και υπήρχε ανάπτυξη κι απορροφητικότητα, τουλάχιστον στο κομμάτι της ΔΕΣΜΟΣ.» προσθέτοντας με νόημα ότι: «Είναι κοινωνός ο κος Γεωργιάδης κι αναλαμβάνει την ευθύνη από εδώ και πέρα να λυθεί το πρόβλημα, εμείς σηκώσαμε τα χέρια. Πέρασε ένας χρόνος, περιμέναμε να προχωρήσουν, πήραμε μια ομόφωνη απόφαση να μπούνε οι πιστοποιημένοι ελεγκτές να  τελειώσει η υπόθεση των ελέγχων σε 1,5 μήνα, δεν προχώρησε τίποτα και χθες πήραμε ένα έγγραφο που μας γνωστοποιούσαν ότι θα το κάνουν, γιατί να μην έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες; Η ομόφωνη απόφαση πάρθηκε εδώ και δύο μήνες, γιατί πρέπει περιμένουμε ακόμη να ξεκινήσει; Για ποιόν λόγο δεν εφαρμόστηκε η απόφαση αυτή της Γενικής Συνέλευσης και πήγαμε δύο μήνες πίσω;»
Φώτο: Στέλιος Μωραΐτης συνέντευξη-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα