Στ. Κούλογλου: Η Γερμανία διαλύει την Ευρωπαϊκή Ένωση (ήχος)

15:02 31/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τον κίνδυνο να διαλυθεί η Ευρώπη με αφορμή τη στάση της Γερμανίας και συμμάχων της στο θέμα αντιμετώπισης του κορονοϊού επέσεισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να κάνει κατάχρηση των εξουσιών της λόγω κρίσης, την οποία λανθασμένα επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά.

Ο κ. Κούλογλου επισήμανε ότι σε περιόδους κρίσεων οι κυβερνήσεις αποκτούν

περισσότερες αρμοδιότητες λόγω των έκτακτων καταστάσεων και ελλοχεύει ο πειρασμός να πάρουν όλες τις εξουσίες στα χέρια τους όπως έκανε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν, παραμερίζοντας το κοινοβούλιο και κυβερνώντας με διατάγματα «Πρόκειται στην ουσία για μία δικτατορία. Καλό θα ήταν αυτό να το έχουμε υπόψη μας».

Η πανδημία και η Ενωμένη Ευρώπη

Ο κ. Κούλογλου σχολιάζοντας τις αντιπαραθέσεις μεταξύ κρατών του Νότου και της Γερμανίας και των βόρειων συμμάχων της αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού τόνισε ελλοχεύει ο κίνδυνος διάλυσή της.

«Ιστορικά μετά από μία πανδημία είχαμε και ιστορικές αλλαγές. Η συγκεκριμένη δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει και η ζημιά στην παγκόσμια οικονομία θα είναι μεγάλη, αν και δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις. Σίγουρα δεν είναι σαν την πανώλη που στην Ευρώπη στην πραγματικότητα σκότωσε το 1/3 του πληθυσμού και προκάλεσε οικονομικούς και κοινωνικούς σεισμούς. Είναι πιθανό όμως σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία να προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά η πανδημία αυτή. Και το λέω με δεδομένου ότι υπάρχει πρόβλημα και στις ΗΠΑ με τις αλλοπρόσαλλες κινήσεις Τραμπ που μπορεί να επιφέρουν και διάλυση της μεγαλύτερης για την ώρα οικονομίας στον πλανήτη. Η Κίνα κατάφερε και περιόρισε επιδημία με πολύ αυστηρά μέτρα  και είναι αναδυόμενη οικονομική δύναμη θα είναι πιο δυνατή στο παγκόσμιο στερέωμα, από ό,τι πριν το ξέσπασμα τη ςκρίσης. Το ίδιο συμβαίνει και με τς άλλες οικονομίες της Ασίας όπως η Κορεάτικη, ή αυτή της Ιαπωνίας. Στην Ευρώπη διαφάνηκε ότι υπάρχει έλλειψη συνεργασίας και αλληλεγγύης αν εξετάσουμε τις διαμάχες πριν κορυφωθεί ο πόλεμος και αναφέρομαι στις διαφωνίες μεταξύ Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας με τη Γερμανία και Ολλανδία και τους συμμάχους τους. Η Ευρώπη θα βγει αποδυναμωμένη και περισσότερο διαιρεμένη από αυτή την ιστορία» επισήμανε.

Ναι στα μέτρα αλλά δεν έχει γίνει σωστή αξιοποίηση της χρονική παράτασης

Ο κ. Κούλογλου τόνισε ότι έγκαιρα έλαβε μέτρα η κυβέρνηση και μείωσε την ένταση της πανδημίας και ευχήθηκε να αποφευχθούν οι εκατόμβες και η κατάλυση του συστήματος υγείας. «Το βέβαιο  είναι ότι η κυβέρνηση έκανε μία καλή κίνηση και άκουσε τους ειδικούς. Κερδίσαμε τρεις βδομάδες προετοιμασίας όμως ο κερδισμένος χρόνος δεν αξιοποιείται σωστά για να οχυρωθεί το ασθενές σύστημα υγείας απέναντι σε ένα πιθανό τσουνάμι». Έκανε λόγο για την έλλειψη τεστ, για τις πανάκριβες επιλογές να καταφύγει σε ιδιωτικές εταιρείες για τα τεστ αλλά και το πόσο θα κοστίσουν στο κράτος οι ιδιωτικές ΜΕΘ.

«Η κυβέρνηση τα πάει πολύ καλά επικοινωνιακά αλλά δεν πρέπει να παρασυρθεί και να χρησιμοποιήσει τον προπαγανδιστικό μηχανισμό για να αντιμετωπίσει την πανδημία επικοινωνιακά, ούτε την οικονομική κρίση. Και σίγουρα θα πρέπει να αποφύγει τον πειρασμό της κατάχρησης της προσωρινής εξουσίας που έχει λόγω της κρίσης καθώς ο λαός συσπειρώνεται γύρω από την ηγέτη, και αυτού του δίνει την αίσθηση της παντοδυναμίας», εξήγησε.

Τέλος ζήτησε διεύρυνση των μέτρων για να καλυφθούν και άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι καλλιτέχνες.

 

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα