Σπουδές στην Κομοτηνή με όνειρα και σχέδια για το μέλλον

14:56 15/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Γεωργία και η Άννα στον ελεύθερο χρόνο τους επιλέγουν να περιδιαβαίνουν τα σοκάκια της πόλης και να την γνωρίζουν καλύτερα. Φοιτήτριες της Νομικής Σχολής, από τον Πύργο η πρώτη, από την Αθήνα η δεύτερη, δηλώνουν ενθουσιασμένες από την Κομοτηνή και τους ανθρώπους της.

Η Γεωργία και η Άννα στον ελεύθερο χρόνο τους επιλέγουν να περιδιαβαίνουν τα σοκάκια της πόλης και να την γνωρίζουν καλύτερα.

Μετρούν ήδη τρία χρόνια σπουδών στην

Νομική Σχολή της Κομοτηνής. Η Γεωργία μάλιστα δηλώνει ερωτευμένη με την πόλη. «Λατρεύω την Κομοτηνή» λέει και μιλά για τα 870 χιλιόμετρα που την χωρίζουν από τον τόπο και το σπίτι της. «Είναι κάτι διαφορετικό η ζωή εδώ, είναι «πάνω από το αυλάκι» όπως λένε στον τόπο μας και οι άνθρωποι μου φαίνονται πολύ πιο καλοί, αγκαλιάζουν τους φοιτητές, περνάμε πολύ όμορφα. Επειδή είμαστε όλοι μακριά είμαστε σαν οικογένεια μεταξύ μας στις παρέες.»

Μετρούν ήδη τρία χρόνια σπουδών στην Νομική Σχολή της Κομοτηνής. Η Γεωργία μάλιστα δηλώνει ερωτευμένη με την πόλη.

Όπως λέει η Γεωργία στην αρχή χρειάζεται σίγουρα ένας χρόνος προσαρμογής, αλλά, όπως τονίζει ξανά «είμαστε από πολύ μακριά όλοι και πολύ εύκολα υπάρχει δέσιμο μεταξύ μας και γρήγορα γινόμαστε φίλοι, βοηθάει και η πόλη καθώς όλες οι αποστάσεις είναι κοντινές, τα μαγαζιά είναι φοιτητομάγαζα. Και περνάμε από το 1ο Έτος πολύ ωραία.»
Η Άννα από την Αθήνα, περισσότερο ολιγόλογη και λιγότερο εκδηλωτική δηλώνει ευχαριστημένη από την Κομοτηνή, για την Σχολή της λέει πως απαιτεί αρκετές ώρες διάβασμα. «Είναι δύσκολη σχολή, αλλά όλα εντάξει. Δεν ξέρω αν θα ασχοληθώ με την Νομική.»΄σημειώνει και η Γεωργία αποκαλύπτει πως σκέφτεται να μείνει στη Θράκη. «Έχω αγαπήσει την Κομοτηνή για το πολυπολιτισμικό της στοιχείο και γενικά τη θεωρώ πολύ ρομαντική και γραφική πόλη και το σκέφτομαι πολύ σοβαρά να μείνω μετά το τέλος των σπουδών μου» λέει και μισο-αστεία –μισο-σοβαρά προσθέτει: «Ή ως ερωτική μετανάστρια ή ως εργαζόμενη εδώ ή σε συνδυασμό και τα δύο θα με έπειθαν να μείνω. Θέλω πρώτα να κάνω και ένα μεταπτυχιακό στο Ποινικό κι αργότερα σκέφτομαι το Δικαστικό αλλά είναι νωρίς ακόμη.»
Όσον αφορά στο κόστος σπουδών στην Κομοτηνή; «Σε σχέση με άλλες πόλεις είναι πολύ οικονομική πόλη, φαγητό, ποτό, σπίτια, επίπλωση, ενοίκια οι τιμές είναι πολύ λογικές. Τα ενοίκια κυμαίνονται από 250 ευρώ το μήνα το studio και φτάνουν μέχρι 350 το δυάρι. Συνολικά 800-900 ευρώ το μήνα το κόστος των σπουδών.» εξηγεί η Γεωργία και στο ερώτημα αν προτιμούν τα μαθήματα να γίνονται εξ αποστάσεως ή δια ζώσης; απαντά: «Δια ζώσης τα μαθήματα γιατί δεν έχουν όλοι την υλικοτεχνική υποστήριξη στα σπίτια τους, έχουμε πολλούς φοιτητές που δυσκολεύονται, δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να πληρώνουν internet, όλο αυτό έχει αδικήσει την πορεία των σπουδών τους, τρώει χρόνο από όλους και δεν είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.» Και η Άννα συμφωνώντας προσθέτει «Θα ήθελα να έχω μια ανάμνηση από τη Σχολή μου γι αυτό και θέλω τόσο η διδασκαλία όσο και η εξεταστική να γίνονται δια ζώσης.»
Φώτο: Η Γεωργία και η Άννα στους δρόμους της πόλης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα