Σωστή ενυδάτωση όλο τον χρόνο – Καλύτερη υγεία για μια ζωή

12:01 22/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Βρισκόμαστε στο τέλος της άνοιξης, η θερμοκρασία ανεβαίνει αισθητά και η πρόσληψη υγρών, ώστε να έχουμε επαρκή ενυδάτωση, είναι μια διαδικασία απαραίτητη αλλά και πιο εύκολη σε σχέση με τις κρύες ημέρες του χειμώνα.Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

H σωστή ενυδάτωση, όλο τον χρόνο, και όχι μόνο το καλοκαίρι, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την καλή υγεία μας και ειδικότερα για τη σωστή λειτουργία συστημάτων του οργανισμού μας, όπως το γαστρεντερικό και το καρδιαγγειακό.

Ο

Χάρης Δημοσθενόπουλος, ΜMedSci.PhDc, κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος στο Λαΐκό Νοσοκομείο, μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» για τα πολλαπλά οφέλη της και για τις ανάγκες που έχουν οι άνδρες και οι γυναίκες ανάλογα με τις εποχές του χρόνου.

«Η καλή ενυδάτωση βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στη σωστή λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία από ιώσεις και κρυολογήματα. Ακόμη, η πρόσληψη νερού ενισχύει τον μεταβολισμό μας και προσφέρει αίσθημα κορεσμού. Και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος κινείται σε χαμηλά επίπεδα, το σώμα μας συνεχίζει να απαιτεί για την ομαλή λειτουργία του ικανοποιητική ποσότητα υγρών».

κ. Δημοσθενόπουλε, ποια είναι η ποσότητα υγρών που πρέπει να λαμβάνουμε κατά μέσο όρο;

Οι ανάγκες μας προσδιορίζονται από την ηλικία, το φύλο και τη δραστηριότητά μας παράλληλα με τη θερμοκρασία και την εποχή. Συγκεκριμένα, οι άνδρες χρειάζονται πρόσληψη υγρών ίση με 8-12 ποτήρια, που αντιστοιχεί σε 2,5-3 λίτρα, ενώ οι γυναίκες 8-9 ποτήρια, δηλαδή 1,5-2,2 λίτρα. Η ποσότητα αυτή καλύπτεται από τον συνδυασμό των ροφημάτων που πίνουμε και των τροφίμων που τρώμε. Υπολογίζεται ότι το 75%-80% της πρόσληψης υγρών προέρχεται από τα ροφήματά μας, ενώ το υπόλοιπο 15%-20% προέρχεται από τα φρούτα και τα λαχανικά, που συμβάλλουν επίσης στην έμμεση πρόσληψη νερού. Αν και το νερό αποτελεί την καλύτερη επιλογή για κάλυψη των αναγκών μας, τα ζεστά ροφήματα και αφεψήματα, όπως τσάι, χαμομήλι, λουΐζα και άλλα βότανα, οι χυμοί, τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και οι σούπες, αποτελούν καλές επιλογές για να ενυδατώσουμε τον οργανισμό σας. Αυτές οι ανάγκες δεν τροποποιούνται πολύ κατά τους χειμερινούς μήνες, αφού, ακόμα και στο κρύο, το σώμα μας παρουσιάζει απώλειες μέσω του ιδρώτα, της αναπνοής και της διούρησης. Ειδικότερα, αν έχουμε έντονη δραστηριότητα και γυμναζόμαστε, οι ανάγκες μας για επαρκή ενυδάτωση αυξάνονται ακόμα περισσότερο.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα