Σώος ανασύρθηκε κάτω από βράχο μοναχός στη Βέροια

14:41 19/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Άγιο φαίνεται πως είχε ένας μοναχός στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, στην επαρχιακή οδό Βέροιας – Ριζωμάτων, στις όχθες του Αλιάκμονα, αφού κατάφερε να βγει σώος, μετά τον εγκλωβισμό στο κελί του από έναν τεράστιο βράχο που αποκολλήθηκε από την ορεινή πλαγιά που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του μοναστηριού και κατέπεσε σε ένα από τα κτίσματα που χρησιμοποιούνται ως κελιά. Ο βράχος διέλυσε κυριολεκτικά το σημείο και καταπλάκωσε το σημείο όπου ο μοναχός βρισκόταν εκείνη την ώρα, μέσα στο κελί του.
Ακολούθησαν στιγμές τεράστιας αγωνίας και προσπαθειών για να επιτευχθεί ο απεγκλωβισμός

του μοναχού, ο οποίος καλούσε σε βοήθεια. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής που κατέφθασαν στην Ιερά Μονή κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να φέρουν σε πέρας το εξαιρετικά δύσκολο έργο, καθώς, πέρα από τον τεράστιο βράχο και τα χώματα που συμπαρασύρθηκαν, καταστράφηκε και ο αγωγός της ύδρευσης, με αποτέλεσμα ο χώρος να γεμίσει επιπλέον και με μεγάλες ποσότητες νερού.
Οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να αλλάξουν την παροχέτευση του νερού και στη συνέχεια να δημιουργήσουν δίοδο και να ανασύρουν σώο τον μοναχό, κάτω από το βράχο. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε το διασωθέντα και τον μετέφερε στο νοσοκομείο της Βέροιας.
Τις προσπάθειες συντόνισε αο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας Αλέξανδρος Κουβακάς. Επικουρικά στο σημείο βρίσκονταν και αστυνομικές δυνάμεις, παρουσία του αστυνομικού διευθυντή Ημαθίας Χρήστου Σιμούλη, ενώ, μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός, κατέφθασε στη Μονή και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης, κ. Παντελεήμων.
Όσοι παρακολούθησαν την επιχείρηση διάσωσης μιλούν για μεγάλο θαύμα, αφού ο ιερομόναχος βγήκε σώος και με ελάχιστα τραύματα κάτω από έναν τόσο μεγάλο βράχο αλλά και χαλάσματα του κτηρίου που υπέστη πολύ μεγάλη ζημία.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Μακεδονίας, που αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες, μετά την καταστροφική κατολίσθηση, θα ενταθούν ακόμη περισσότερο. Για όσους επιθυμούν να συνδράμουν οικονομικά στις προσπάθειες για την επισκευή, ο λογαριασμός της Μονής είναι στην Τράπεζα Πειραιώς: 5243-032542-296 EUR.

Keywords
Τυχαία Θέματα