Σόφια: Τραμπ και Κόσοβο στην ατζέντα των «28»

16:01 17/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μετά την απροσδόκητη επίθεση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος αναφερόμενος στα «ανοικτά μέτωπα» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σχολίασε σκωπτικά ότι με τέτοιους φίλους δεν χρειάζονται εχθροί, την σκυτάλη παρέλαβαν Μέρκελ-Μακρόν και Μέι. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ενώσουν δυνάμεις για να διαφυλάξουν την παγκόσμια σταθερότητα , διαμήνυσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έχοντας στο πλευρό του την πρωθυπουργό της Βρετανίας

Τερέζα Μέι και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Την έναρξη της συνόδου κορυφής μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των χωρών των Βαλκανίων, αλλά και το χθεσινό δείπνο εργασίας στη Σόφια μεταξύ των 28, μονοπώλησαν οι συνέπειες των αποφάσεων του Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έπειτα από την απόφαση του να αποσύρει τις ΗΠΑ, από τη συμφωνία του 2015.

«Κοινή θέση των 28» είναι ότι η Η ΕΕ οφείλει να προστατεύσει από τις αμερικανικές κυρώσεις τις ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν, ενώ ιδιαίτερα επικριτική φάνηκε, μία ακόμη φορά η Άνγκελα Μέρκελ αναφορικά με την πολιτική των δασμών την οποία πρεσβεύει ο Ντόναλντ Τραμπ.

E.E.: Απόφαση των «28» να διατηρήσουν τη συμφωνία με το Ιράν

Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε επίσης πως «η συμφωνία του 2015 είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί με μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα μετά το 2025, μια συμφωνία για τις βαλλιστικές δραστηριότητες και την περιφερειακή παρουσία».

Ντ. Τουσκ: «Συνάντηση με όλους τους εταίρους των Δ. Βαλκανίων για πρώτη φορά εδώ και 15»

Οι ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαίωσαν σήμερα στη Σόφια την «ευρωπαϊκή προοπτική» που έχουν επανειλημμένα υποσχεθεί στις χώρες των Βαλκανίων, όπου η Ρωσία αποπειράται να επεκτείνει την επιρροή της, αλλά δεν έκρυψαν την επιφυλακτικότητά τους για το ενδεχόμενο μιας ταχείας διεύρυνσης της ΕΕ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ξεκαθάρισε πως, πριν εξετάσει οποιαδήποτε νέα διεύρυνση, η ΕΕ πρέπει πρώτα να διεξαγάγει «μια αληθινή μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει την εμβάθυνση και την καλύτερη λειτουργία» της ένωσης των 27, μετά την προγραμματισμένη αποχώρηση των Βρετανών το 2019.

«Αν δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική στα Βαλκάνια, η τουρκική επιρροή και άλλες επιρροές θα γίνονται όλο και πιο ισχυρές», δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Θα είναι μία ευκαιρία για τις δύο πλευρές να υπενθυμίσουν ότι η ευρωπαϊκή προοπτική παραμένει η γεωστρατηγική επιλογή των δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, πριν τις συνομιλίες με τους ηγέτες της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔ της Μακεδονίας και του Κοσόβου.

Discussing #Brexit with PM @theresa_may in the margins of the #EUWesternBalkansSummit and ahead of the June #EUCO. pic.twitter.com/KiSn8QJADJ

— Donald Tusk (@eucopresident) May 17, 2018

Χωρίς «ευρωπαϊκή προοπτική» για τα Βαλκάνια, «θα ξαναζήσουμε τα δεινά που γνωρίσαμε κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ΄90», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφερόμενος τους πολέμους που αιματοκύλισαν την περιοχή.

leaders and their counterparts from the Western Balkan region, @eucopresident #Tusk, @JunckerEU, @EP_President #Tajani @JHahnEU @KGeorgieva @ebrdsuma @EIB Hoyer gathered in Sofia for the #EUWesternBalkansSummit.

Here’s the family photo pic.twitter.com/uy0BYgTOdq

— EU2018BG (@EU2018BG) May 17, 2018

Σήμερα, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι 27, αφού θα απουσιάζει ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, καθώς η Ισπανία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Επιμέλεια Μαρία Κονταξή

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα