Σκάνδαλα – Τρόικα και άμεση απομάκρυνση επιόρκων στο δημόσιο

22:49 8/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Κοντά σε μια πρώτη συμφωνία για τη μείωση του δημοσίου βρίσκεται η κυβέρνηση με την Τρόικα, με την άμεση απομάκρυνση 2.000 επίορκων μέχρι τον Ιούνιο. Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για 10.000 απολύσεις υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, μέσα στο2014.
Σοβαρό θέμα πάντως, υπάρχει με τις περιπτώσεις υπαλλήλων που έχουν καταδικαστεί αλλά δεν έχουν περάσει από πειθαρχικό έλεγχο, όπως στην περίπτωση του σκανδάλου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.Το σκάνδαλο της Παντείου ξεσπάει το 1999. Αποκαλύπτεται ότι χρήματα από ερευνητικά κονδύλια,
ακόμα και η δωρεά του Κώστα Σημίτη ξοδεύονταν σε τζακούζι, φεράρι και πολυτελή είδη μπάνιου.
Αν και το εφετείο καταδίκασε σε 14 χρόνια φυλάκισης τον πρώην πρύτανη Δημήτρη Κώνστα και τους αντιπρυτάνεις Παναγιώτη Γετίμη και Κωνσταντίνο Παπαθανασόπουλο, οι τρεις καθηγητές συνεχίζουν να αμείβονται με το 100% των αποδοχών τους.
Ο λόγος είναι ότι το ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο για τα μέλη ΔΕΠ, αν και λειτουργεί κανονικά, δεν έχει συνεδριάσει για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Το Ελεγκτικό συνέδριο θεωρεί πως "είναι νόμιμη η καταβολή του συνόλου των τακτικών αποδοχών στα μέλη ΔΕΠ του Παντείου Πανεπιστημίου Δημητρίου Κώνστα, Κωνσταντίνου Παπαθανασόπουλου, Παναγιώτη Γετίμη και Αιμίλιου Μεταξόπουλου".
Η διοίκηση του Παντείου Πανεπιστημίου δηλώνει αναρμόδια για τον πειθαρχικό έλεγχο των καθηγητών. Πρόεδρος του ανώτατου συμβουλίου είναι ο πρόεδρος του συμβουλίου της Επικρατείας.

Η επίορκος της Καρδίτσας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα της άμεσης απομάκρυνσης των επίορκων, είναι η περίπτωση μιας υπαλλήλου από την Καρδίτσα. Καταδικάστηκε σε 24 χρόνια για υπεξαίρεση εκατομμυρίων και, μέσα από τη φυλακή, ζήτησε να της καταβληθούν μισθοί 60 χιλιάδων επειδή δεν απολύθηκε σύμφωνα με τις διαδικασίες, όπως ισχυρίζεται.

Όχι μόνο δεν μετάνιωσε για την υπεξαίρεση 3,8 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά μέσα από τη φυλακή ζητάει και τα ρέστα για την απόλυσή της.
Ο λόγος για μια διοικητική υπάλληλο του Κέντρου Περίθαλψης Παιδιών Καρδίτσας, η οποία καταδικάστηκε για υπεξαίρεση 1,3 εκατομμυρίου ευρώ από τα ταμεία του ιδρύματος, την στιγμή που εκκρεμεί η δίκη για άλλο ένα εκατομμύριο.
Η συγκεκριμένη υπάλληλος ήταν επιφορτισμένη να εισπράττει τα νοσήλια για τα παιδιά και να τα αποδίδει στο Ίδρυμα.
Η υπεξαίρεση γινόταν επί δέκα χρόνια και αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009. Μια επιταγή ύψους τριάντα χιλιάδων ευρώ, από ασφαλιστικό φορέα δεν εξοφλήθηκε την ημέρα της είσπραξης και το ποσό δεν κατατέθηκε ποτέ στο λογαριασμό του ιδρύματος.
Με περίσσιο θράσος η υπάλληλος, που εκτίει ποινή κάθειρξης 24 ετών στις Φυλακές Θήβας από το 2010, ζητάει τώρα να της καταβληθούν και μισθοί τριών ετών.

Ο δικηγόρος της υπαλλήλου Θανάσης Αντωνόπουλος λέει:
«Μπορεί να μην είναι ηθικό, αλλά δεν είναι παράτυπο, να διεκδικεί η πελάτης μου την αποζημίωσή της, εφόσον δεν έχει παυτεί οριστικά».

Το αλαλούμ με την γραφειοκρατία των υπηρεσιών του Δημοσίου αποτυπώνεται στο έγγραφο του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, με το οποίο η υπόθεση παραπέμπεται ξανά στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο.
Η δικηγόρος ΚΕΠΕΠ Αλεξία Μούστου τονίζει: «Για να εισπράξουμε χρήματα πρέπει να ανοιχτεί κωδικός από το υπουργείο Οικονομικών, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα». Για να εισπραχθούν τα χρήματα αλλά και να απολυθεί οριστικά η επίορκος υπάλληλος, θα πρέπει να συντονιστούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, μιας και όλα τα ΚΕΠΕΠ υπάγονται πλέον στην αρμοδιότητα του δεύτερου.

Απολύσεις

Προκειμένου να τεθεί τέλος στις καθυστερήσεις, τρόικα και κυβέρνηση συμφώνησαν στην άμεση απόλυση 2.000 πειθαρχικά υπόλογων υπαλλήλων μέχρι το Μάιο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα αντικατασταθούν με ισάριθμους επιτυχόντες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
Αν και όλοι συμφωνούν πως ο πειθαρχικός έλεγχος πρέπει να επιταχυνθεί, οι συνταγματολόγοι επισημαίνουν ότι οι κανόνες δικαίου πρέπει να τηρηθούν.

Αν το πειθαρχικό συμβούλιο αποφασίσει την οριστική παύση ενός υπαλλήλου, αυτός έχει προθεσμία 60 ημερών για να υποβάλει ένσταση στο συμβούλιο της επικρατείας. μέχρι τότε η απόφαση απόλυσης αναστέλλεται.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης εκκρεμούν 1883 υποθέσεις πειθαρχικών. Σε 950 υπαλλήλους έχει επιβληθεί αυτοδίκαιη αργία.

Ο αριθμός των ενόχων δεν μπορεί να προδικάζεται δηλώνει η ΑΔΕΔΥ. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για 10.000 απολύσεις διαθέσιμων μέσα στο 2014.

Ωστόσο στην επίσκεψη της Δευτέρας, των τεχνικών κλιμάκιων της τρόικας στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης, δεν τέθηκε θέμα απολύσεων. Θέση του Υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης είναι πως θα απομακρυνθούν μόνο οι ακατάλληλοι μετά από αξιολόγηση, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να προεξοφλείται.
Keywords
Τυχαία Θέματα