Σήμερα η συνεδρίαση του ΚΑΣ για τη μελέτη απόσπασης των αρχαιοτήτων στον Σταθμό της Βενιζέλου (video)

13:08 23/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το θέμα της έγκρισης ή μη της μελέτης προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων στον Σταθμό του μετρό στην οδό Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.  

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη απάντησε σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή

ΜέΡΑ 25,  Κ. Αρσένη για τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου,  όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ. «Το μόνο αρμόδιο όργανο για τη διατύπωση ουσιαστικής γνώμης για τη μελέτη είναι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Και προσωπικά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στα μέλη του Συμβουλίου, είναι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, και πιστεύω απόλυτα ότι θα αποφασίσουν κατά συνείδηση για το σταθμό Βενιζέλου» ανέφερε η Υπουργός.

«Το μεγαλύτερο τμήμα του έργου του Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι χωροθετημένο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, εντός και εκτός των τειχών της αρχαίας πόλης, όπου υπάρχει μεγάλη πυκνότητα αρχαίων καταλοίπων, γνωστά πράγματα. Ο σταθμός «Βενιζέλου» χωροθετείται στη διασταύρωση των δύο σύγχρονων οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, στην καρδιά της βυζαντινής πόλης. Ο αρχαιολογικός χώρος που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών στο πλαίσιο κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης αποτελεί διαχρονική μαρτυρία της πολεοδομικής οργάνωσης της πόλης.

Διαβάστε

Yπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 ζήτησε από την υπουργό «να σταματήσει το έγκλημα στο σταθμό Μετρό Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη» ειδικά όπως τόνισε «κάτω από το φως των νέων στοιχείων ακαταλληλότητας της μελέτης και παράνομων αποφάσεων». Την κάλεσε να ανασκευάσει το Υπουργείο την απόφασή του για την απόσπαση των αρχαιοτήτων και να προχωρήσει στην in situ ανάδειξή τους, ενώ επικαλέσθηκε την κοινή ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, της Πανελλήνιας Ενωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων, του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, σύλλογοι που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της απόφασης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό. Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 άφησε αιχμές για την αντικατάσταση των μελών του ΚΑΣ από τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ και υπογράμμισε πως «όλα δείχνουν ότι η αφαίρεση των αρχαιοτήτων θα καταστρέψει και τις αρχαιότητες από κάτω, ενώ θα διαταράξει ανεπανόρθωτα και την αρχαιολογική στρωματογραφία τους».

Στο θέμα αναφέρονται με ανακοινώσεις τους ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

«Η επίσπευση της διαδικασίας στο ΚΑΣ, ενώ η εκδίκαση των προσφυγών στο ΣτΕ έχει προσδιοριστεί για τις 6 Νοεμβρίου (με νέα επίσπευση και σε αυτό το επίπεδο, καθώς η αρχική ημερομηνία συζήτησης ήταν στις 5 Δεκεμβρίου), δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ: βιάζεται να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες πριν η υπόθεση εξεταστεί από το ΣτΕ, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα». Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα το απόσπασμα των Πρακτικών του ΚΑΣ της 18 Δεκεμβρίου 2019 που αναφέρονται στο θέμα, «για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των μεθοδεύσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Από την πλευρά του Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), σε ανακοίνωσή του, τονίζει μεταξύ άλλων πως «ο ΣΕΑ θα αποδείξει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν εγγυάται την προστασία των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στον Σταθμό Βενιζέλου και αποτελούν τμήμα του πολεοδομικού ιστού της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Επίσης, θέτει προ των ευθυνών τους όσους επιστήμονες συμμετέχουν στη διαδικασία της συνεδρίασης, η οποία αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στο γνωστό έργο των ψευδοδιλημμάτων που εδώ και χρόνια ταλαιπωρούν την Θεσσαλονίκη. Οι πολιτικές που προωθούνται συστηματικά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για τον διαμελισμό και την ανασύσταση ενός αρχαιολογικού χώρου δεν βρίσκουν έρεισμα ούτε στην επιστημονική κοινότητα ούτε στην κοινωνία. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την αποτροπή αυτής της εγκληματικής ενέργειας σε βάρος της βυζαντινής ιστορίας της Θεσσαλονίκης και της χώρας».

O Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ και άλλα σωματεία έχουν προσφύγει στο ΣτΕ (το θέμα θα συζητηθεί στις 6/11/2020), ζητώντας αίτηση ακύρωσης της απόφαση.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα