Σήκωσε αυλαία το Τinos Food Paths 2018

17:26 7/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια μεγάλη, κυκλαδίτικη γιορτή Γαστρονομίας, το Τinos Food Paths, στήνεται για 4η χρονιά στην Τήνο, με πρωταγωνιστές διάσημους μάγειρες και ζαχαροπλάστες οι οποίοι δημιουργούν τα δικά τους πιάτα χρησιμοποιώντας κυρίως τηνιακά προϊόντα.

Στα γευστικά μονοπάτια της Τήνου διεξάγεται ένα μυρωδάτο παιχνίδι γνωριμίας με τον τόπο και τους ανθρώπους του. Ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο Στέλιος Παρλιάρος και ο Αγιορείτης

Γέροντας Επιφάνιος δίνουν τη δική τους ματιά για τη μυσταγωγία στην κουζίνα.

Η ιδέα

Ένα πιάτο, ζεστό ή κρύο. Μια μπουκιά, μικρή ή μεγάλη. Η γεύση. Το φαγητό, ένας από τους βασικότερους και ομορφότερους τρόπους γνωριμίας ενός τόπου. Ο κυκλαδίτικος γαστρονομικός πολιτισμός βρίσκεται παντού: στη θάλασσα και στα χωράφια, στα σπίτια και στις αυλές, στα κατώγια, στα κελάρια, στα αγαθά που κρατάνε στα χέρια τους και στην ψυχή τους οι άνθρωποι της Τήνου. Η εξωστρέφεια αυτού του πολιτιστικού στοιχείου αφορά όλους στο νησί: από το μικρότερο καφενείο στην πλατεία του χωριού ή σε κάποιο στενό της Χώρας μέχρι το μεγαλύτερο εστιατόριο, παραλιακό, παραθαλάσσιο ή εντός της ενδοχώρας. Με αυτή την σκέψη και διάθεση δημιουργήθηκε το φεστιβάλ Τinos Food Paths. Μια δράση που γεννήθηκε το 2015 και που οι διοργανωτές του ονειρεύτηκαν να συνεχίσει να μεγαλώνει και να εμπλουτίζεται. Ο τόπος μας, ένας γαστρονομικός προορισμός, σαν νησί από μόνο του, σαν κομμάτι μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής (Κυκλάδες, Αιγαίο). Η ιδέα, δηλαδή ο σεβασμός και η αγάπη προς κάθε ντόπιο προϊόν και η προβολή του, στηρίζεται τόσο στη συνεργασία όσο και στην προσπάθεια να κατανοήσουμε και να διαχειριστούμε τον τομέα γαστρονομία. Με αργά και σίγουρα βήματα, νιώθοντας πάντα περήφανοι για το τον τόπο και αυτά που αυτός μας προσφέρει θα ακολουθήσουμε καινούριες διαδρομές και θα χαράξουμε τα μονοπάτια της γεύσης.

Σημείο εκκίνησης για την έναρξη του φεστιβάλ ήταν παλιά ψαραγορά, στο λιμάνι, όπου με ένα welcome party υποδέχτηκαν διοργανωτές και ντόπιοι τους προσκεκλημένους. Το Aegean Cocktails and Spirits Pop up Bar δημιούργησε ξεχωριστά cocktails με άρωμα Αιγαίου για να τα προσφέρει στους καλεσμένους. Με τον «μεθυστικό» αυτό τρόπο, το ταξίδι του Tinos Food Paths ξεκίνησε. Τα μονοπάτια πολλά, αλλά όχι μόνο γαστρονομικά…

Σημείο εκκίνησης για την έναρξη του φεστιβάλ ήταν παλιά ψαραγορά, στο λιμάνι, όπου με ένα welcome party υποδέχτηκαν διοργανωτές και ντόπιοι τους προσκεκλημένους

Στο φετινό Tinos Food Festival, oι επιχειρήσεις του νησιού αποκτούν ενεργό ρόλο και βρίσκονται στην καρδιά του εγχειρήματος, έχοντας διοργανώσει παράλληλες δράσεις καθόλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, βασισμένες στη γαστρονομική παράδοση της Τήνου.

Παράλληλα με το φεστιβάλ, διοργανώνονται εικαστικές εκδηλώσεις, πεζοπορίες, περίπατοι, επισκέψεις στα χωριά και στις εξοχές της Τήνου και βιωματικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Στις 7 Μαΐου 2018, από το μεσημέρι ώς τις 21:00, ο Στέλιος Παρλιάρος φτιάχνει cheesecake σερβιρισμένο με γλυκό του κουταλιού, ξερά σύκα και καρύδια, ο Ηλίας Μαμαλάκης μαγειρεύει αρνάκι φρικασέ με αγκινάρες, ο Γέροντας Επιφάνιος εκτελεί συνταγές με άνυδρα όσπρια Τήνου.Οι μικροί φίλοι μπορούν να «πετάξουν» στους τηνιακούς περιστερώνες και να τους ανακαλύψουν βιωματικά μέσα από μικρές δράσεις. Πληροφορίες στο γραφείο του Tinos Food Paths, μπροστά από το παλιό λιμάνι στη Χώρα (επαναλαμβανόμενη εκδήλωση).Στον Σκαλάδο, στην Καρδιανή, στη Μυρσίνη, στον Πύργο και στη Χώρα οι περιστερώνες «βλέπουν» και «συνομιλούν» με ένα παλιό φανάρι. Εκεί οι επισκέπτες αφήνουν μια σκέψη τους. Πληροφορίες στο γραφείο του Tinos Food Paths, μπροστά από το παλιό λιμάνι στη Χώρα (επαναλαμβανόμενη εκδήλωση).Οι επισκέπτες απολαμβάνουν μία βόλτα μέσα στο χωριό Ταραμπάδος και πεζοπορία προς τους περιστερώνες του. Μυρίζουν, δοκιμάζουν, ακούν, αγναντεύουν, αγγίζουν, παρατηρούν, απολαμβάνουν, ανταμώνουν…Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η Γαστρονομία της Τήνου μέσα από τα μάτια των φωτογράφων του νησιού». Η έκθεση παραμένει ανοιχτή για το κοινό από τις 7 Μαΐου 2018 και ώς τις 13 του μήνα, 12:00-20:00.Σπουδαίοι bartenders και ο βραβευμένος οργανισμός για τα ποτά Difford’s Guide βρίσκονται για δεύτερη φορά στην Τήνο. Περπατούν το βράδυ της Δευτέρας 7 Μαΐου 2018 στα δικά τους μονοπάτια, δημιουργώντας cocktails με βάση ελληνικά ποτά και αποστάγματα, τα οποία δουλεύουν για να τα προωθήσουν στη διεθνή αγορά.

To φεστιβάλ διαρκεί από τις 7 Μαΐου 2018 ώς τις 13 Μαΐου 2018.

Eυχαριστούμε τον Στέλιο Κρητικό

**Oι φωτογραφίες είναι από το tinosnow.gr

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα