Σία Αναγνωστοπούλου: «Παλεύουμε στο παρόν για να φτιάξουμε το μέλλον»

12:47 4/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Για ένα πολύ καλό το κλίμα τόσο σε πολιτικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, έκανε λόγο η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, αποκλειστικά στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στο Σαμή Καραμπουγιούκογλου, κάνοντας την αποτίμηση για την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου και πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής στη Βόρεια Μακεδονία.

Η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε πως πρέπει να αναπτυχθούν μεγάλες ταχύτητες για την προώθηση των θεμάτων που αφορούν τις δύο χώρες, προκειμένου να καλυφθούν τα χαμένα χρόνια και αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση.

«Όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκαν διαφορές, στρεβλώσεις σύγχυσης σε πολλαπλά επίπεδα, που πρέπει αυτά να λυθούν. Ευτυχώς η Συμφωνία των Πρεσπών, για το κάθε θέμα από αυτά, προβλέπει λύσεις, οι οποίες όμως χρειάζονται και χρόνο και καλή πίστη και από τις δυο πλευρές.

Σε ότι αφορά την εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών, η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών στάθηκε σε δυο παραδείγματα από την Φλώρινα και την Πέλλα. Συγκεκριμένα ανέφερε πως οι άνθρωποι ζητάνε πολλά χρόνια, από την εποχή της χούντας, που έκλεισε ο διασυνοριακός δρόμος στις Πρέσπες στην περιοχή Λαιμός να ανοίξει , η οποία ανοίγει τώρα.

«Οι τοπικές κοινωνίες ξέρουν καλυτέρα από τον καθένα μας τις πραγματικές ανάγκες της καθημερινότητας.

Χθες υπογράψαμε την δεύτερη διάνοιξη στην περιοχή Προμαχών της Πέλλας, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις τοπικές κοινωνίες, για να μπορούν να βλέπουν το μέλλον τους θετικά. Θέλουν να έχουν καλή γειτονία, θέλουν να έχουν αλληλεγγύη και συνάναπτυξη, το τοπικό εμπόριο, ο τοπικός τουρισμός, τα τοπικά προϊόντα άλλα και πιο σύνθετα προβλήματα, όπως τα περιβαλλοντικά ζητήματα με την μόλυνση του Αξιού ποταμού, που αν δεν συνεργαστούν δεν θα έχουμε λύσεις», υπογράμμισε η κ. Αναγνωστοπούλου .

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική συμφωνία της Πολιτικής Αεροπορίας, όπου ο εναέριος χώρος της Βόρειας Μακεδονίας θα ελέγχεται από την Ελλάδα.

«Στόχος μας είναι άμεσα να λειτουργήσουν και οι πρεσβείες και έχουν ενταθεί οι προσπάθειες όσο πιο σύντομα γίνεται να λειτουργήσουν. «Οι γείτονες μας έχουν ζητήσει τεχνογνωσία για την ευρωπαϊκή προοπτική τους και γύρω από αυτό το πλαίσιο υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας και παρακολουθούμε εμείς όλη αυτή την διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. Έχει σημασία να καταλάβουμε όλοι μας, ότι η Ελλάδα μαζί με μια μικρότερη χώρα, την Βόρεια Μακεδονία, δίνουν μια άλλη προοπτική στα Βαλκάνια, που δεν είναι η προοπτική των συγκρούσεων και των στείρων αντιπαραθέσεων αλλά, η προοπτική της συνανάπτυξης και της αλληλεγγύης. Αυτό είναι το μήνυμα που είναι παρά πολύ σημαντικό.

Για τις αντιδράσεις στη Συμφωνία τον Πρεσπών, τόνισε πως, «καταλαβαίνω την δυσπιστία .Μετά από 27 χρόνια όταν οι λαοί έχουν μεγαλώσει ακούγοντας πως θα μας πάρουν αυτό ή εκείνο και αφού αυτό πλέον δεν μπορεί να γίνει γιατί η συμφωνία των Πρεσπών παίρνει σάρκα και οστά, καταλαβαίνουν οι κοινωνίες πως είναι επ’ ωφελεία τους η συγκεκριμένη συμφωνία. Οπότε τώρα θα αποδειχθεί πως αυτή η συμφωνία έχει πολύ μεγάλη σημασία και για τους δυο λαούς» .

Σε ότι αφορά την ανταποδοτική επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στην Ελλάδα, σημείωσε πως δεν έχει κλείσει η τελική ημερομηνία, λόγω των εκλογών στην Βόρεια Μακεδονία και στην Ελλάδα. «Είναι μια συζήτηση που γίνεται μεταξύ των δυο Πρωθυπουργών, που όταν ωριμάσει θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις».

Σχετικά με τις Ευρωεκλογές υπογράμμισε πως οι νέοι άνθρωποι πρέπει να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους, η αποχή, όχι μόνο δεν είναι λύση, αλλά, γυρίζω την πλάτη μου στο μέλλον. «Αν θέλουμε μια νεοφιλελεύθερη Ευρώπη με ακροδεξιές τάσεις, τότε θα αδιαφορήσουμε. Εάν όμως θέλουμε να πολεμήσουμε αυτή την τάση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, θα πρέπει να ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ».

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν ανησυχεί για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ως μια αποτύπωση και διαφωνία στην συμφωνία των Πρεσπών, θεωρώ πια πως η κοινωνία καταλαβαίνει και πέρα από όλα αυτά που ακούγονται ,το αποτέλεσμα τον εκλογών, θεωρεί πως θα είναι ελπιδοφόρο.

Κλείνοντας η Aναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου σημείωσε πως αυτή η τεράστια Ιστορική στιγμή έχει αποτυπωθεί βαθιά μέσα της μαζί με την αίσθηση ότι παλεύουμε στο παρόν για να φτιάξουμε το μέλλον.

«Υπήρξε ενθουσιασμός και θα μπορούσα να πω πως, η εμπιστοσύνη για το μέλλον μας γέμισε όλους με αισιοδοξία, ελπίζω και τους δυο λαούς από τις δυο πλευρές», σημείωσε καταλήγοντας η κ. Αναγνωστοπούλου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα