Σφραγίστηκαν δύο επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (video)

20:29 6/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μπήκαν τα πρώτα 48ωρα λουκέτα σε δύο επιχειρήσεις που δεν έκοβαν αποδείξεις στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των φοροελέγχων, τα κρούσματα φοροδιαφυγής στα μεγάλα αστικά κέντρα ωχριούν μπροστά σε αυτά των δημοφιλών τουριστικών προορισμών.

Συνολικά 45 αποδείξεις

δεν είχαν κόψει οι δύο επιχειρήσεις που σφραγίστηκαν για 48 ώρες από κλιμάκιο της ΓΓΔΕ σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές.

Η πρώτη επιχείρηση είναι μία κάβα ποτών στην Αθήνα, στην περιοχή των Άνω Πατησίων, στην οποία πραγματοποιήθηκε φορολογικός έλεγχος την Παρασκευή το βράδυ και σύμφωνα με την έκθεση των εφοριακών διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κοπεί 15 αποδείξεις. Υπάρχουν, μάλιστα, πληροφορίες ότι στον συγκεκριμένο επιχειρηματία έχει γίνει διασταύρωση εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, από την οποία προκύπτει ότι ενώ εμφανίζει πολύ μεγάλο τζίρο, φέρεται να δηλώνει κέρδη κάτω από 10.000 ευρώ.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά ταβέρνα στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Περαίας, όπου μετά από έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν εκδοθεί 30 αποδείξεις.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης υποχρεούνται να εκδίδουν απόδειξη για κάθε είδος που σερβίρουν. Εάν δεν το κάνουν, οι πελάτες έχουν το δικαίωμα να μην πληρώσουν. Τα δελτία παραγγελίας δεν αποτελούν απόδειξη. Η επιχείρηση υποχρεούται να εκδώσει κανονική απόδειξη, ακόμα κι αν ο πελάτης πληρώσει με κάρτα. Η μη έκδοση απόδειξης προσθέτει φορολογικά βάρη στους συνεπείς φορολογούμενους.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του γ.γ. δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή το 48ωρο σφράγισμα μιας επιχείρησης εφαρμόζεται σε περίπτωση που γίνει έλεγχος και προκύψει ότι δεν έχουν εκδοθεί πάνω από 10 αποδείξεις ή αν το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτως αριθμού αποδείξεων.

Στα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα τα κρούσματα φοροδιαφυγής είναι πολύ πιο σοβαρά. Ενδεικτική είναι η περίπτωση μεγάλου παραλιακού μπαρ σε νησί των Κυκλάδων, όπου διαπιστώθηκε ότι στη διάρκεια συναυλίας γνωστού καλλιτέχνη δεν κόπηκαν δεκάδες αποδείξεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ίδιες πληροφορίες, σε δώδεκα τραπέζια ο λογαριασμός, για τον οποίο δεν εκδόθηκε καμία απόδειξη, ήταν από 500 έως και 12.000 ευρώ.

Λόγω του μεγάλου ύψους της φοροδιαφυγής, το κλείσιμο της συγκεκριμένης επιχείρησης φτάνει τον ένα μήνα και επειδή ο επιχειρηματίας έχει δικαίωμα να υποβάλλει ένσταση εντός 20 ημερών, το σφράγισμα μετατίθεται για μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Μέχρι το τέλος της τουριστικής σεζόν το Υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει περίπου 30.000 φορολογικούς ελέγχους, στα περισσότερα καλοκαιρινά θέρετρα της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα