Σφοδρές συγκρούσεις στο Χαλέπι-Επιβολή κυρώσεων ζητά η Γαλλία για χρήση χημικών

22:42 22/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σφοδρές μάχες ξέσπασαν και πάλι μεταξύ των ανταρτών και των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος, μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός στο Χαλέπι, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πυρά και συγκρούσεις αναφέρθηκαν σε πολλές συνοικίες κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στην πόλη αυτή που από το 2012 έχει διαιρεθεί στο ανταρτοκρατούμενο, ανατολικό τμήμα και το καθεστωτικό δυτικό.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο ανατολικό Χαλέπι επιβεβαίωσε ότι ακούγονται πυρά του πυροβολικού.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό

ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει μια απόφαση με την οποία να καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και να επιβάλει «κυρώσεις» σε βάρος όσων ευθύνονται για αυτές τις «απάνθρωπες» πράξεις.

Σε μια έκθεσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών κατέληξαν στο συμπέραμα ότι ο συριακός στρατός εξαπέλυσε επίθεση με χημικά στην κοινότητα Κμένας, της επαρχίας Ιντλίμπ, στις 16 Μαρτίου 2015. Σύμφωνα με αυτήν την ερευνητική επιτροπή (Joint Investigative Mechanism ή JIM), επρόκειτο για την τρίτη επίθεση με χημικά από το 2014.
Προηγουμένως, η JIM είχε κατηγορήσει τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος για χρήση χημικών στη βόρεια Συρία, τον Αύγουστο του 2015.

Η Ουάσινγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν ζητήσει και στο παρελθόν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Όμως η Ρωσία, στενός σύμμαχος της Δαμασκού, αμφισβητεί τα συμπεράσματα της JIM θεωρώντας ότι δεν παρουσιάστηκαν πειστικές αποδείξεις ώστε να επιβληθούν κυρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
Φωτο: Eurokinissi(AP Photo/Aleppo Media Center AMC)

Keywords
Τυχαία Θέματα