Σέρρες: Μαίνεται η φωτιά στην περιοχή της Βαμβακιάς

14:47 25/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μαίνεται η φωτιά στην αγροτική περιοχή της Βαμβακιάς -Αναγέννησης – Ν.Τυρολόης. Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες προκειμένου να τη θέσουν υπό έλεγχο κάτω από αντίξοες συνθήκες καθώς ισχυροί άνεμοι προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Δύσκολες ώρες πέρασαν οι κάτοικοι της Βαμβακιάς χθες το βράδυ καθώς η δυνατή φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα πλησίαζε τα σπίτια τους με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή εκκένωσης του χωριού η οποία στη συνέχεια αναιρέθηκε καθώς περιορίστηκε το πύρινο μέτωπο που είχε κατεύθυνση προς το χωριό.

25 οχήματα με περισσότερους

από 30 πυροσβέστες έσπευσαν από τις Σέρρες και όμορες περιφερειακές ενότητες και υδροφόρες και μηχανήματα από Δήμους της Π.Ε Σερρών. Αυτή την ώρα βρίσκονται 13 οχήματα της Πυροσβεστικής, 3 υδροφόρες πολλά χωματουργικά μηχανήματα και παραμένει η ίδια ανθρώπινη δύναμη που επιχειρεί για την κατάσβεσή της. Η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Σερρών Θεσσαλονίκης διεκόπη για περίπου δύο ώρες, λόγω του κινδύνου να διαπεράσει η φωτιά απέναντι αλλά και του πυκνού καπνού που περιόριζε την ορατότητα των οδηγών. Παρών στην επιχείρηση κατάσβεσης ο Περιφερειάρχης Πυροσβεστικής Κ.Μ Μανώλης Τσολάκης καθώς και ο Διοικητής των Σερρών Σωτήρης Δημητράκης

Τσουχτερές ποινές αλλά…

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας αλλά και της πρώτες εκτιμήσεις η φωτιά προκλήθηκε όταν κάποιος στην περιοχή πήγε να κάψει καλαμιές και χόρτα – παρά το ισχύον απαγορευτικό- με αποτέλεσμα να επεκταθεί πολύ γρήγορα.

Δυστυχώς παρά τις συνεχείς ενημερώσεις τόσο από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε Σερρών αλλά και την Πυροσβεστική κάποιοι συνεχίζουν να καίνε καλαμιές στα χωράφια τους πράξη που σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε καθιστά παράβαση που επιφέρει μείωση του 3% της ενιαίας ενίσχυσης και σε περίπτωση επανάληψης στο 9%. Εν τω μεταξύ τα τελευταία χρόνια υπάρχει ειδική εντολή του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής στις κατά τόπους υπηρεσίες όπου εντοπίζουν καύση καλαμιάς να δίνουν το γεωγραφικό στίγμα του χωραφιού που καίγεται , να ενημερώνουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να επιβάλλονται στη συνέχεια οι προβλεπόμενες ποινές. Το φαινόμενο σε σχέση με παλαιότερα χρόνια έχει μειωθεί αλλά δυστυχώς δεν έχει εξαλειφθεί .

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα