Σέρρες: Έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης ανακοίνωσε ο Κ. Καραμανλής

22:45 29/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις  πληγείσες από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών περιοχές του νομού Σερρών, επισκέφθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ανακοινώνοντας έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που ξεπερνούν τα 6.000.000 ευρώ.

Ο Υπουργός επισκέφτηκε κοινότητες των Δήμων, Βισαλτίας και Εμμανουήλ Παππά, την εταιρεία «Φυτοενέργεια» και το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας στο Ν. Σκοπό, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών παρουσία των προέδρων

των ΤΟΕΒ του Νομού.

Ο κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του ανακοίνωσε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που θα γίνουν στον Στρυμόνα και την λίμνη Κερκίνη που ξεπερνούν τα 6.000.000 ευρώ.

Μέσα από το έργο «Flood Protection» και κυρίως του διαχειριστικού πακέτου εργασίας: «Ολοκληρωμένα μέτρα αντιπλημμυρικών υποδομών στον ποταμό Στρυμόνα και την λίμνη Κερκίνη» που ξεκινά άμεσα, θα προκύψουν οι κοινές και συντονισμένες αναβαθμίσεις των υφιστάμενων και η κατασκευή νέων υποδομών και στις δύο πλευρές των συνόρων, ενώ παράλληλα θα γίνει ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των επιπτώσεων των μέτρων υποστήριξης.

Στα πλαίσια του έργου Flood Protection πραγματοποιείται η στεγάνωση του αναχώματος της λίμνης Κερκίνης, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι διαρροές υδάτινων όγκων από τη λίμνη προς τα παρακείμενα αγροτεμάχια και οικισμούς. Επιπλέον κατασκευάζονται τοίχοι αντιστήριξης και διαμορφώνεται η κοίτη του  ποταμού  Στρυμόνα, μέσω συρματόπλεκτων κιβωτίων.

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η στερεομεταφορά και περιορίζεται η διάβρωση του εδάφους, εντός των διατομών των ποταμών, καθώς και η μείωση του ωφέλιμου όγκου των λιμνών που βρίσκονται στο κάταντες τμήμα εξαιτίας των αποθέσεων των φερτών υλών. Ταυτόχρονα προβλέπεται η έκθεση εκπόνησης «Αξιολόγησης της απόδοσης και της διαλειτουργικότητας των μέτρων παρέμβασης αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή της λεκάνης απορροής του Στρυμόνα».

Στεγάνωση σε τμήματα του Ανατολικού Αναχώματος

Μέσω του έργου αυτού προβλέπεται η κατασκευή διαφραγματικού τοίχου συνολικού μήκους 2.570 μ. με τα παράπλευρα έργα προστασίας του πόδα του αναχώματος, συνολικού προϋπολογισμού 5.300.000 ευρώ.

Το έργο χρηματοδοτείται από το προγράμμα INTERREG «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020», «FLOOD PROTECTION» με ποσό 1.468.759 ευρώ και το Εθνικό ΠΔΕ με ποσό 2.531.240 ευρώ

ΚΕΘΙΣ

Στο Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας στο Ν. Σκοπό Σερρών ο κ. Καραμανλής  ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρη Νότα, και την  υπεύθυνη Μαρία Λίγκα, για τις τεράστιες ζημιές που υπέστη το Κέντρο από τις τελευταίες πλημμύρες.

Ο Υπουργός  εξέφρασε την συμπαράσταση του τονίζοντας πως θα βοηθήσει με κάθε  μέσο την επαναλειτουργία του Κέντρου. Το Κέντρο που δέχτηκε τόνους νερού από τις έντονες βροχοπτώσεις σταμάτησε την λειτουργία του, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης του.

Βισαλτία

Κατά την επίσκεψη του σε κοινότητες της Βισαλτίας ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση για τον δήμο ύψους 500.000 ευρώ.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα