Σεμινάρια τέχνης, με την Κωνσταντίνα Καντζιλιέρη, στον πολυχώρο «Διέλευσις»

09:06 18/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

H Κωνσταντίνα Καντζιλιέρη ξεκινάει στον πολυχώρο πολιτισμού Διέλευσις, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, έναν κύκλο τριών σεμιναρίων με θέμα «Κινεζική Τέχνη-Αφρικανική Τέχνη-Προκολομβιανή Τέχνη».

Η Κωνσταντίνα Καντζιλιέρη έλαβε τον τίτλο Master in Art History (M.A) από το Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd της Βουδαπέστης. Η ενασχόλησή της με την παγκόσμια

τέχνη τής δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσει καλύτερα τα κοινά στοιχεία που συνθέτουν τον κάθε πολιτισμό, καθώς και τις διαφορές τους, που αντί να χωρίζουν δημιουργούν «γέφυρες» επικοινωνίας.
Οι θεματικές που θα παρουσιάσει αφορούν την τέχνη και τον πολιτισμό της Κίνας, της Αφρικής, της Μεσοαμερικής και Νοτιοαμερικής, πριν από την είσοδο των Ισπανών κονκισταδόρων.

• Η γνωριμία με την τέχνη και τον πολιτισμό της Κίνας αρχίζει με τα έργα της νεολιθικής εποχής, τα οποία δημιούργησε η πληθώρα των τοπικών πολιτισμικών ομάδων που κατά καιρούς αναπτύχθηκαν στο έδαφός της. Με αφορμή την τέχνη, παρακολουθούμε τη δημιουργία και την πτώση των τοπικών βασιλείων, την ενοποίηση της χώρας και γνωρίζουμε το ιστορικό, κοινωνικό και φιλοσοφικό πλαίσιο που χαρακτηρίζει κάθε εποχή.
Η τέχνη της αφρικανικής ηπείρου είναι ένα δημιούργημα πολλών διαφορετικών εθνικών ομάδων, με διαφορετική γλώσσα και διαφορετική κοινωνική οργάνωση. Στις κοινωνίες αυτές η τέχνη αποτέλεσε μέσο έκφρασης, παρέχοντας ένα οπτικό εργαλείο για την άμεση μετάδοση των παραδόσεων. Η αφρικανική τέχνη θα εξεταστεί σε συσχετισμό με τον τρόπο ζωής, την κοινωνική οργάνωση και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις που τη γέννησαν.
• Τα έργα τέχνης λειτουργούν ως «όχημα» στο να προσεγγίσουμε και να κατανοήσουμε τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο κεντρικό και νότιο τμήμα της αμερικανικής ηπείρου προτού εμφανιστούν οι λεγόμενοι Ισπανοί κονκισταδόρες.
Ο τρόπος παρουσίασης της θεματολογίας βασίζεται στον συμμετοχικό διάλογο μετατρέποντας την παρουσίαση του θέματος σε μια βιωματική κατάσταση, όπου γνώση, κατανόηση και ερμηνεία του θέματος επεκτείνονται σε διαφορετικούς ατραπούς, ξεφεύγοντας από τη μία και απόλυτη ερμηνεία.

• Οι διαλέξεις χωρίζονται σε τρεις θεματολογικές ενότητες.
• Η διάρκεια κάθε συνάντησης είναι δίωρη.
• Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου
• Περίοδος εγγραφών: από 2 έως 17 Ιανουαρίου 2018

Διέλευσις
Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη
Tηλ: 210 8613739

Keywords
Τυχαία Θέματα