Σε ύφεση η φωτιά της Χίου – Β. Αποστόλου: Ταχύτερα οι αποζημιώσεις

17:56 26/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στη Χίο, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν μάχη για την κατάσβεση των διάσπαρτων εστιών που καίνε ακόμα στις περιοχές Λιθί, Ελάτα Βέσσα , Μεστά, Αρμόλια και Πυργί.

Σύμμαχος τους σε αυτή την μάχη είναι και η εξασθένηση των ισχυρών ανέμων που έπνεαν χθες στην περιοχή καθιστώντας πολύ δύσκολο το έργο των εναέριων μέσων.

Ανυπολόγιστη είναι η ζημιά στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο αλλά και στο περιβάλλον, καθώς έχουν γίνει στάχτη μαστιχόδεντρα, ελαιόδεντρα, οπωροκηπευτικά, καλλιέργειες, στάνες, αποθήκες αλλά και δάσος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σε έκταση 25.000

– 30.000 στρέμματων έχει καεί κάθε ίχνος βλάστησης.

Χθες ήταν τόση η ένταση της φωτιάς που έφθασε μέχρι τις αυλές σπιτιών που βρισκόταν περιμετρικά των προαναφερόμενων περιοχών.

Σήμερα για την κατάσβεση της επιχειρούν 126 πυροσβέστες, 34 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 40 εθελοντές, 20 υδροφόρες, 30 στρατιώτες, ενώ ρίψεις νερού κάνουν τρία ελικόπτερα.

Από χθες κλιμάκια του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής ερευνούν στην περιοχή προκειμένου να διαπιστώσουν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Σε απόγνωση οι μαστιχοπαραγωγοί

Την ίδια ώρα σε απόγνωση είναι οι μαστιχοπαραγωγοί αλλά και οι αγρότες που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη.

Στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Τρίτης, στο χωριό Βέσσα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, οι κάτοικοι αλλά και οι θεσμικοί φορείς ζήτησαν:

-Τη λήψη σειράς μέτρων με δεδομένο ότι για πολλά από τα χωριά της νότιας Χίου, η παραγωγή της μαστίχας είναι η μοναδική πηγή εσόδων.

–Αποζημίωση για όσους έχασαν το φυτικό τους κεφάλαιο αλλά για όσους είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ.

–Φοροαπαλλαγή για τους κατοίκους των οικισμών που επλήγησαν.

Β. Αποστόλου: «Ταχύτερα αυτή τη φορά οι αποζημιώσεις»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, δεσμεύτηκε ότι «η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κινήσει ταχύτερα τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις».

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, τόνισε ότι «δρομολογείται η πληρωμή ενός ποσού ύψους 500.000 ευρώ για την προβολή και την προώθηση της μαστίχας, το οποίο θα δοθεί τις επόμενες τρεις έως πέντε μέρες, και άλλα 500.000 ευρώ, για να ολοκληρωθεί μία διαδικασία που βοηθάει την εμπορική και εξαγωγική δραστηριότητα της μαστίχας«

Χαρακτήρισε δε, «ως δύσκολη την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοηθείας, αφού όπως είπε για να εκταμιευθούν χρήματα από αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι έχει πληγεί το 30% του ΑΕΠ της Χίου συνολικά».

Τέλος ο κ. Αποστόλου, δεσμεύτηκε «να εξειδικεύσει τα έκτακτα μέτρα για τους μαστιχοπαραγωγούς μέσα στις επόμενες ημέρες», και πρόσθεσε ότι «το υπουργείο σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνεργαστούν με τον καλύτερο τρόπο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταστροφής στη νότια Χίο τα επόμενα χρόνια».

αίθουσα σύνταξης ert.gr
φωτογραφία:eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα