Σε ξενοδοχεία οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας- Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών

15:38 14/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι καταγραφές ζημιών από τον μεγάλο σεισμό στη Λέσβο. Σε 150 ανέρχονται τα σπίτια στη Βρίσα που επλήγησαν από τον εγκέλαδο και κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, ενώ οι ιδιοκτήτες τους μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της περιοχής των Βατερών, της Νυφίδας και της Καλλονής.

Εκεί όπως δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, θα έχουν εξασφαλισμένη διαμονή, πλήρη διατροφή (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και φάρμακα σε όποιον έχει ανάγκη, για 15 ημέρες.

Μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της

κυβέρνησης, θα τους χορηγηθεί επίδομα ενοικίου. Οι υπόλοιποι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Βρίσας, μένουν σε ιδιοκτησίες τους στην περιοχή των Βατερών ή φιλοξενούνται από συγγενείς τους στο άλλο νησί.

Σήμερα, εθελοντές μετά από επαφή με τον Δήμο Λέσβου, επισκέφθηκαν όλα τα ξενοδοχεία και διένειμαν είδη πρώτης ανάγκης σε όλους τους σεισμόπληκτους.

Θα χορηγηθεί επιδότηση ενοικίου στους σεισμόπληκτους διαβεβαίωσε, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Την ανάγκη διαρκούς στήριξης του κράτους, στους πληγεντες τονισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στις σεισμόπληκτες περιοχές του νησιού.

Ζήτησε να υπάρξει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστον για δύο χρόνια, για όσους έχασαν τα σπίτια τους.

Κλειστός ο δρόμος Πλωμαρίου-Μελίντας λόγω κατολισθήσεων

Συνεχείς είναι οι κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο Πλωμαρίου –Μελίντας. Για λόγους ασφάλειας της κυκλοφορίας η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έκλεισε τον δρόμο μέχρι να σταματήσει η εξέλιξη του φαινομένου και να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών.

Η κυκλοφορία προς Μελίντα και Παλαιοχώρι θα διεξάγεται μέσω Σελαδίου-Παλαιοχωρίου κι οι οδηγοί θα ενημερώνονται και με κατάλληλη σήμανση.

Κλειστό το Κάστρο και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αθανασίου

Για προληπτικούς λόγους κλειστό είναι από την Τετάρτη το κάστρο της Μυτιλήνης, με απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, «λόγω επικινδυνότητας αλλά και των παρατεταμένων σεισμικών δονήσεων».

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, οι σεισμικές δονήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές, οι οποίες χαρακτηρίζονται σοβαρές, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Αθανασίου, μνημείο εκκλησιαστικής τέχνης του 18ου αιώνα.

Σαν αποτέλεσμα αυτών των ζημιών ο ναός κλείνει αρχικά για ένα 15ήμερο, προκειμένου να ελεγχθεί σε δεύτερο βαθμό.

Θα παραμένει ανοικτός μόνο για προσκύνημα, ενώ οι ενορίτες θα μπορούν να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου (Αρμένη) στην περιοχή της Κουλμπάρας, στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Αναβολή Πανελλαδικών εξετάσεων σε Λέσβο

Την αναβολή, μέχρι νεοτέρας, των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, στα εξεταστικά κέντρα της Λέσβου αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ωστόσο, οι εξετάσεις στα υπόλοιπα εξεταστικά κέντρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, δηλ, της Λήμνου, του Αγίου Ευστρατίου, της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών, θα συνεχιστούν κανονικά από αύριο, 15 Ιουνίου 2017.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η απόφαση πάρθηκε, αφού συνυπολογίστηκαν η κήρυξη της Λέσβου σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, οι ιδιαίτερες συνθήκες που προέκυψαν στο νησί λόγω της σεισμικής δραστηριότητας, αλλά και η διαπίστωση της καταλληλότητας των εξεταστικών κέντρων της Χίου, κατόπιν αυτοψίας, σύμφωνα με το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 20108/13-6-2017 έγγραφο του Δήμου Χίου.

Τέλος, αναμένεται νεότερη ανακοίνωση στο επόμενο χρονικό διάστημα, για το χρονοδιάγραμμα επανάληψης των μαθημάτων που δεν πραγματοποιήθηκαν.

Κλειστά τα Δημοτικά σχολεία έως και την Πέμπτη

Για προληπτικούς λόγους όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο, καθώς και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Πέμπτη 15 Ιουνίου. Την απόφαση αυτή του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Δήμος Λέσβου.

Πρόταση σε Περιφέρεια Αττικής να ενισχύσει οικονομικά τη Λέσβο

Να συνδράμει οικονομικά τη Λέσβο για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από το χτύπημα του εγκέλαδου καλεί τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ο Γιάννης Σγουρός.

Στο πλευρό των πληγέντων Λέσβου – Χίου η Εθνική Ασφαλιστική

Τα ασφάλιστρα των εν ισχύ συμβολαίων, όλων των κλάδων, που αφορούν μόνιμους κατοίκους των Νομών Λέσβου & Χίου ή κατοικίες και επιχειρήσεις με έδρα τις εν λόγω περιοχές και τα οποία πρέπει να καταβληθούν από 12/06/2017 έως 31/08/2017 μπορούν να εξοφληθούν έως 31/10/2017 χωρίς καμία επιβάρυνση ή οποιαδήποτε κύρωση και ασφαλώς με απόλυτη ισχύ των συμβολαίων για το διάστημα αυτό.

Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Η Λέσβος μετά τα 6,1 Ρίχτερ – Συνεχίζεται ο έλεγχος σε κτίρια και υποδομές (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα