Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα – «Σχέδιο δράσης» από τον γαμπρό του Ερντογάν

08:27 13/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε η τουρκική λίρα στην ισοτιμία της έναντι του δολαρίου. Ένα δολάριο ανταλλασσόταν με 7,24 τουρκικές λίρες κατά την έναρξη των συναλλαγών στην περιοχή της Ασίας Ειρηνικού, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την κατάσταση της οικονομίας και τις επιδεινούμενες σχέσεις με τις ΗΠΑ που έχουν συνέπειες στην πτώση του τουρκικού νομίσματος.

Μέχρι τις 22.03 ώρα Ελλάδας, πρωί Δευτέρας στην περιοχή της Ασίας Ειρηνικού, ένα δολάριο ανταλλασσόταν

με 7,06 τουρκικές λίρες, αφού άγγιξε τις 7,24 τουρκικές λίρες νωρίτερα. Το δολάριο ανεβαίνει, το ευρώ διολισθαίνει, ενώ ακριβαίνει το πετρέλαιο, που σήμερα τιμάται 68 δολάρια το βαρέλι καθώς το Ιράν πήρε χθες θέση υπέρ της Τουρκίας και κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, συνοψίζουν διεθνείς αναλυτές. Για «εθισμό στις κυρώσεις και τον εκφοβισμό», κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

Iran slams Trump's tariffs decision targeting Turkey pic.twitter.com/Ozjdrf7s2d

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) August 12, 2018

Η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της φέτος, κυρίως λόγω της ανησυχίας για τις παρεμβάσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία, τις επανειλημμένες εκκλήσεις του για μείωση των επιτοκίων απέναντι σε έναν υψηλό πληθωρισμό και μια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

«H κρίση είναι χειρότερη από την κατάρρευση της Lehman Brothers, και χειρότερη από το κραχ του 1998″, προειδοποιεί σε νέα ανάλυση το πρακτορείο Bloomberg.

The Turkey crisis in charts: Worse than Lehman, similar to 1998 pic.twitter.com/kqYNya55Zt

Bloomberg (@business) August 13, 2018

Η βουτιά της λίρας προκάλεσε την Παρασκευή «αναταράξεις» στις διεθνείς αγορές, τόσο λόγω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, αλλά και εξαιτίας ανησυχιών για μετάδοση της τουρκικής κρίσης, επηρεάζοντας την Ευρώπη και τις αναδυόμενες αγορές.

Παρότι οι επενδυτές αναμένουν μια κίνηση από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, αυξάνοντας τα επιτόκια ώστε να στηρίξει τη λίρα, ο Ερντογάν υποστήριξε χθες ότι τα επιτόκια αποτελούν εργαλείο εκμετάλλευσης, κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. «Δεν πρόκειται να πέσουμε σε αυτήν την παγίδα» ανέφερε.

Τουρκία: Συνεχείς ανατιμήσεις- Οξύνεται η ρητορική κατά ΗΠΑ (video)

Σε ομιλία του στην παραθαλάσσια πόλη της Τραπεζούντας, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του προς τους πολίτες να μετατρέψουν ευρώ και δολάρια σε εθνικό νόμισμα, ώστε να στηρίξουν τη λίρα.

Turkey drafts action plan to ease market concerns pic.twitter.com/SliOAyaFDL

— CGTN (@CGTNOfficial) August 13, 2018

«Η Τουρκία έχει εκπονήσει σχέδιο οικονομικής δράσης και θα ξεκινήσει την υλοποίησή της τη Δευτέρα το πρωί για να αμβλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ την Κυριακή, αφού η λίρα βυθίστηκε σε ένα νέο ναδίρ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet που δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά, ο γαμπρός του Ερντογάν χαρακτήρισε την αδυναμία της λίρας ως «επίθεση», κάνοντας λόγο για «σχέδιο δράσης για τις τράπεζες και τον τομέα της πραγματικής οικονομίας.» Παράλληλα απέρριψε τα «σενάρια» ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παρέμβει σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε δολάρια, λέγοντας ότι οποιαδήποτε κατάσχεση ή μετατροπή αυτών των καταθέσεων σε λίρα δεν είναι «θέμα προς συζήτηση.»

Ο Ερντογάν, που χαρακτηρίζεται από διεθνείς επενδυτές ως «εχθρός των επιτοκίων«, θέλει φθηνή πίστωση από τις τράπεζες για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη, αλλά οι αγορές φοβούνται ότι η οικονομία θα υπερθερμανθεί σε σημείο χρεοκοπίας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα