Σε κυκλοφορία η παράκαμψη Πύλης – Παλαιομονάστηρου

18:06 18/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε κυκλοφορία παραδόθηκε σήμερα άπό τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, ακόμα ένα τμήμα της εθνικής οδού Τρικάλων – Άρτας, την παράκαμψη Πύλης -Παλαιομονάστηρου, συνολικού προϋπολογισμού 16.800.000 ευρώ.

Πρόκειται για κύρια οδική αρτηρία αυτοκινητοδρόμου κλειστού τύπου, μήκους 4,50 χλμ περίπου, δύο λωρίδων κίνησης ανά κατεύθυνση διαχωρισμένων με προκατασκευασμένο αμφίπλευρο αξονικό στηθαίο σκυροδέματος τύπου “New Jersey”. Ο νέος οδικός άξονας περιλαμβάνει επιπλέον παράπλευρο οδικό δίκτυο μήκους 1,20 χλμ

(δεξιά και αριστερά της αρτηρίας), αγροτικό δίκτυο μήκους 4,25 χλμ και δύο ισόπεδους κόμβους, έναν κυκλικό στην είσοδο της Πύλης και έναν σηματοδοτούμενο, στη νέα γέφυρα του Πορταικού ποταμού προς Αγ. Βησσαρίωνα. Στο σύνολο του έργου έχει τοποθετηθεί οριζόντια και κατακόρυφη μόνιμη σήμανση, μονόπλευρα στηθαία ασφαλείας στα ερείσματα της οδού ενώ για τον φωτισμό των κόμβων εγκαταστάθηκαν φωτιστικά σώματα τύπου LED.

«Ολοκληρώσαμε και παραδίδουμε στην κυκλοφορία ένα μεγάλο έργο συνολικού προϋπολογισμού 16,8 εκατομμυρίων ευρώ, από τη Λυγαριά έως την Πύλη με σύγχρονο αυτοκινητόδρομο 4,5 χιλιομέτρων και με παράπλευρες οδούς 5,5 χιλιομέτρων» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός.
«Με το έργο αυτό, σε συνέχεια του δρόμου Παλαιομονάστηρο-Λυγαριά ολοκληρώνουμε κατά τα 2/3 τον δρόμο Τρίκαλα-Πύλη. Είναι ένα έργο που δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας στις μετακινήσεις, μειώνει την χρονοαπόσταση και έχει αλλάζει την εικόνα στην περιοχή με τις αναπλάσεις εντός του αστικού ιστού της Πύλης.
Δίνουμε την δυνατότητα στους πεζούς να κινούνται με ασφάλεια, με ιδιαίτερο σεβασμό και ενδιαφέρον για τα άτομα με αναπηρίες, κατασκευάσαμε ποδηλατόδρομο και παράλληλα με περίφραξη προφυλάσσουμε και τα ζώα, γιατί στην περιοχή υπάρχουν πολλές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Είναι ένα έργο που δημιουργεί θετικό περιβάλλον για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και την ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, δίνουμε τη δυνατότητα της εγκατάστασης και νέων επιχειρήσεων χάρη στο παράπλευρο δίκτυο που εξασφαλίζει ασφαλή και γρήγορη προσβασιμότητα. Απομένει το τρίτο τμήμα, για το οποίο εκδικάζονται οι ενστάσεις των εργοληπτικών εταιριών στο ΣτΕ. Το συνολικό έργο είναι προϋπολογισμού 66,8 εκατομμυρίων ευρώ.


Η παράκαμψη Πύλης-Παλαιομονάστηρου ολοκληρώνει λειτουργικά το ήδη κατασκευασμένο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 τμήμα, από Γέφυρα Καραβόπορου έως Λυγαριά.
Επίσης έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και είναι στη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου (δημοπρασία) το έργο «Ε.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΑΡΤΑΣ: Κατασκευή οδικού τμήματος από Περιφερειακή Τρικάλων έως Γέφυρα Καραβόπορου» που θα βελτιώσει την υφιστάμενη οδό μήκους 1,30 Κm συνολικού προϋπολογισμού 23.052.500 ευρώ.

Στον κυκλικό κόμβο έχει τοποθετηθεί γλυπτό με τίτλο «Πέρασμα». Μορφές Βυζαντινές ξεπροβάλλουν απ΄ τη θυρίδα για ένα …..πέρασμα στην Πύλη της Ιστορίας. Το γλυπτό είναι του εικαστικού Αντώνη Καρακωνσταντάκη.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα