Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σαμοθράκη-Τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία

06:51 27/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χθες Τρίτη η Σαμοθράκη, καθώς επλήγη από πολύ έντονη και πολύωρη βροχόπτωση, που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές.

Γέφυρες και πολλά σημεία του οδοστρώματος υποχώρησαν, ενώ αποκομμένο παραμένει το νότιο τμήμα του νησιού (προς Λάκκωμα και Προφήτη Ηλία), καθώς πλημμύρισε η γέφυρα του Ξηροπόταμου. Αρκετές περιοχές συνεχίζουν να μην έχουν νερό, λόγω προβλημάτων και στο δίκτυο ύδρευσης.

Τα σχολεία πολύ πιθανόν να παραμείνουν και σήμερα κλειστά, καθώς οποιαδήποτε κίνηση στο

νησί θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, ή και αδύνατη, ενώ ζημιές έχουν υποστεί πολλές κατοικίες, το κτίριο του δημαρχείου, το Κέντρο Υγείας του νησιού, αλλά και τουριστικές υποδομές.

Ήδη, στο νησί βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο, για το συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισης των καταστροφών.

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε την άμεση εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης του χρόνιου προβλήματος της έλλειψης αντιπλημμυρικού σχεδιασμού στην περιοχή, με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο αντιπλημμυρικών έργων και διαχείρισης υδάτων, ώστε να θωρακιστεί η Χώρα της Σαμοθράκης.

Σήμερα το πρωί αναμένεται να μεταβεί στο νησί τεχνικό κλιμάκιο προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία ξανά το Κέντρο Υγείας.

Εντός της ημέρας εξ άλλου θα ξεκινήσουν οι αυτοψίες από τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για την καταγραφή των ζημιών ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις.

Προτεραιότητα, η άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου, η επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας, η ύδρευση και γενικά οι βασικές λειτουργίες του νησιού προκειμένου να επανέλθει στην κανονικότητα του, δήλωσε στην ΕΡΤ ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης. Όπως είπε, σήμερα θα φτάσει στο νησί και κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την αποτίμηση των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Στο μεταξύ, δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, του στρατού αλλά και της Περιφέρειας μετέβησαν στη Σαμοθράκη, προκειμένου να συνδράμουν στην αποκατάσταση των πρωτοφανών για το νησί καταστροφών.

Στο νησί επιχειρούν, πεζοπόρο τμήμα 17 ατόμων, συνολικά 34 πυροσβεστικοί υπάλληλοι μαζί με το τοπικό κλιμάκιο, οκτώ πυροσβεστικά οχήματα και άρμα της ΕΜΑΚ.

Από την πλευρά του στρατού, συνδράμουν ήδη στις εργασίες αποκατάστασης, δύο JCB, δύο φορτωτές και ένα γκρέιτερ καθώς και πολυάριθμο ανθρώπινο δυναμικό.

Όσον αφορά τις μέχρι τώρα επιχειρήσεις της πυροσβεστικής, αυτές αφορούν εκτός από την άντληση υδάτων, κοπές δέντρων, διάσωση ατόμων εγκλωβισμένων σε αυτοκίνητο εντός ρέματος, μεταφορά ηλικιωμένων σε ασφαλές σημείο.

Πηγή: Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα