Σε ισχύ μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο των εκδρομέων

10:10 2/5/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία στις δύο εθνικές οδούς για την έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα, που γίνεται με σύμμαχο τον καλό καιρό. Ήδη έχει τεθεί σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου. Η ΕΛΑΣ συστήνει στους πολίτες να ελέγχουν τα οχήματα τους ποτού ξεκινήσουν για το ταξίδι τους, να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων και
τραυματισμών, να τηρούν πιστά τον ΚΟΚ και να λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Παράλληλα και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας προτείνει έναν δεκάλογο με βασικές συμβουλές για ένα ασφαλές ταξίδι.Τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά και τα κακοήθη νοσήματα, και σύμφωνα με τα στοιχεία, στην ΕΕ καταγράφονται ετησίως 1,3 εκατ. τροχαία με 43.000 νεκρούς και 1,7 εκατομμύρια τραυματισμούς.
Για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών και την πρόληψη ατυχημάτων, ενισχυμένα μέτρα θα ληφθούν από τις υπηρεσίες Τροχαίας, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.
Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους, ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.
Δεκάλογος για την πρόληψη ατυχημάτων
Ο δεκάλογος τον οποίο καλό είναι να λάβουν υπόψη τους οι οδηγοί προτού λάβουν θέση πίσω από το τιμόνι για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, περιλαμβάνει σύμφωνα με το ΕΚΕΠΥ, τα εξής:
- Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, τόσο πολλαπλάσιος είναι ο κίνδυνος εμπλοκής σε τροχαίο.- Η απόσπαση της προσοχής αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου (χρήση κινητού τηλεφώνου, κούραση του οδηγού, δυνατή μουσική, έντονες συζητήσεις κ.ά.).- Αρκετά τροχαία ατυχήματα οφείλονται στο ότι τα παιδιά ή οι συνεπιβάτες ενοχλούν και εκνευρίζουν τους γονείς - οδηγούς. Για να υπάρχει ηρεμία κυρίως σε μεγάλες διαδρομές να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά στο αυτοκίνητο έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια για να απασχολούνται.- Να γίνεται χρήση ζώνης από όλους τους επιβάτες.- Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα, σωστά δεμένα ανάλογα με το ύψος και το βάρος τους.- Να μη γίνεται χρήση αλκοολούχων ποτών. Αν πρόκειται να πιούμε, επιλέγουμε τον οδηγό της παρέας που δεν πίνει για να μας οδηγήσει με ασφάλεια στο σπίτι.- Προσοχή: ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά σε περίπτωση ταυτόχρονης λήψης φαρμάκων.- Πριν από το ταξίδι φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά, ενώ κατά τη διάρκειά του πρέπει να κάνουμε κάθε 2 - 3 ώρες στάσεις για ξεκούραση ή ξεμούδιασμα.- Να γίνεται πάντα χρήση κράνους και στολής προστασίας (για τους δικυκλιστές).- Να μη χρησιμοποιείται η Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ)
Keywords
Τυχαία Θέματα