Σε εξέλιξη οι επαφές με τους θεσμούς- «Πρώτο πιάτο» τα δημοσιονομικά

12:02 15/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί οι επαφές του κυβερνητικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Οι διαβουλεύσεις αποσκοπούν αφενός στη διευθέτηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ και αφετέρου σε μια πρώτη διερεύνηση των θέσεων ενόψει της 2ης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος που ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου.

Η κυβερνητική πλευρά εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθεί κοινός τόπος στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων και το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα όπου οι θεσμοί προέβαλαν

ενστάσεις τις προηγούμενες μέρες.

Απο τη σκοπιά των δανειστών επικρατεί σιγή ιχθύος, όμως άτομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν κάνουν λόγο για την ύπαρξη διαφορών σε κάποια θέματα χωρίς να διευκρινίζουν σε ποια. Η στελέχωση του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και η ΔΕΣΦΑ εκτιμάται ότι είναι δυο από αυτά.

Οι επαφές ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης με την συνάντηση των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα δημοσιονομικά.

Το κύριο πιάτο περιλαμβάνει την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και την πορεία των εσόδων, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου και το Μεσοπρόθεσμο μέχρι το 2020 που θα κάνει αναφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα του 2019 και του 2020.

Η επόμενη συνάντηση για τα εργασιακά με τον κ. Κατρούγκαλο εκτιμάται ότι θα κρίνει το θέμα της ασφαλιστικής ενημερότητας για τους ελεύθερους επαγγελματίες με την καταβολή μόνο των τρεχουσών εισφορών.

Η τρίτη συνάντηση της ημέρας για τα χρηματοπιστωτικά με την παρουσία Τσακαλώτου, Σταθάκη και εκπροσώπων της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ αναμένεται να επικεντρωθεί κυρίως στα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια των επιχειρήσεων.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τις αλλαγές στον αποκαλούμενο νόμο Δένδια (4307/2014). Οι δυο πλευρές συμφωνούν ότι η διαδικασία διευθέτησης των χρεών θα είναι εξωδικαστική και θα αφορά τα δάνεια προς τις τράπεζες, το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους άλλους πιστωτές. Ομως, υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες π.χ. για το μέγεθος του «κουρέματος» των χρεών.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών προγραμματίζεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα την Παρασκευή.

Το επίσημο πρόγραμμα συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών για την Πέμπτη έχει ως εξής σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών:

10:00-12:00 Δημοσιονομικά (Ε.Τσακαλώτος-Γ.Χουλιαράκης)
12:00-13:00 Συνταξιοδοτικό (Γ. Κατρούγκαλος)
14:00-18:00 Χρηματοπιστωτικά (Τσακαλώτος-Σταθάκης-ΤτΕ-ΗFSF)
18:30-19:30 Δικαιοσύνη (Ν. Παρασκευόπουλος)

Σχετική είδηση: Διαπραγματεύσεων συνέχεια την Πέμπτη – Αισιοδοξία παρά τις διαφορές (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα