Σε εποικοδομητικό κλίμα οι συναντήσεις του Ευκλ. Τσακαλώτου

09:47 22/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εποικοδομητικές για τα θέματα του χρέους, των πλεονασμάτων και της 2ης αξιολόγησης, κρίνονται οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών στην Ουάσινγκτον, που συνεχίζονται σήμερα στον απόηχο της υπεραπόδοσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη χώρα μας, στο 4,2% του ΑΕΠ το 2016.

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου, από τις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, προέκυψε η βούληση όλων των πλευρών για συμφωνία έως το τέλος Μαΐου,

η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη, και το σφιχτό χρονοδιάγραμμα εργασιών για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και τη συζήτηση για το χρέος.

«Χρειάζεται δουλειά σε τεχνικό επίπεδο για το χρέος», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος μετά τη χθεσινή συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ. Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για εποικοδομητικές συζητήσεις και τόνισε ότι η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα γίνεται προκειμένου να συζητηθούν τα δύο σκέλη του ελληνικού προγράμματος, οι μεταρρυθμίσεις και η ελάφρυνση του χρέους.

Την ίδια ώρα, ο Πόλ Τόμσεν ανέφερε ότι είμαστε κοντά στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Παραδέχθηκε ακόμη, τις λανθασμένες προβλέψεις του Ταμείου για το πρωτογενές πλεόνασμα, και ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα προϋποθέτει συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος.

Όλες τις πτυχές του προγράμματος συζήτησε χθες ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ και με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος νωρίτερα δήλωσε ότι τα ελληνικά νούμερα αποδείχθηκαν πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων του ΔΝΤ.

Την υποστήριξη της Γαλλίας, επανέλαβε στον κ. Τσακαλώτο ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν, και δήλωσε πεπεισμένος για μία λύση που θα βοηθήσει την Ελλάδα και άρα την ΕΕ να σταθεροποιήσει την κατάσταση.

Χθες από την Ουάσιγκτον, εξάλλου, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως είμαστε πολύ κοντά σε μία απόφαση για την Ελλάδα. Τόνισε ότι έχουμε πλήρη συμφωνία για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ενώ για το χρέος σημείωσε ότι οι συζητήσεις θα είναι δύσκολες, δηλώνοντας ωστόσο αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση.

Ευτυχής για το ελληνικό πλεόνασμα, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι αυτό μπορεί να συμβάλει στην εξεύρεση μιας διαρκούς και ολοκληρωμένης λύσης.

Σήμερα, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ θα συναντηθεί με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Αντι Μπαϊκόλ, τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, και τον επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Σχετική είδηση: Κρίσιμες και χρήσιμες επαφές Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον – Το «mea culpa» του Τόμσεν (video)
Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα