Σε δημόσια διαβούλευση η στρατηγική μελέτη για την πρώην αμερικανική βάση

12:39 28/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το σχέδιο ανάπτυξης της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών στο Ηράκλειο. Για την αξιοποίηση της έκτασης το ΤΑΙΠΕΔ θα προκηρύξει διαγωνισμό προς παραχώρηση.

Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες προς αξιοποίηση μεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις στο βόρειο μέτωπο του νησιού, σε μικρή απόσταση από το υφιστάμενο και το σχεδιαζόμενο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι και με άμεση πρόσβαση στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

Η προς αξιοποίηση έκταση είναι 345,5 στρέμματα από τα περίπου 708 στρέμματα της συνολικής έκτασης που κάλυπτε η πρώην αμερικανική βάση Γουρνών, η οποία έκλεισε το 1993. Εκ των 345,5 στρεμμάτων τα 30 προορίζονται για εμπορικές χρήσεις συμπεριλαμβανομένου εμπορικού κέντρου και στα υπόλοιπα 315,5 θα αναπτυχθεί σύνθετο τουριστικό κατάλυμα με ένα ή και δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων και έως και 80 παραθεριστικές κατοικίες, καθώς και μαρίνα. Ο διαγωνισμός επρόκειτο να προκηρυχθεί φέτος, αλλά μεταφέρθηκε για το πρώτο τρίμηνο του 2019. Σύμφωνα με το ΕΣΧΑΔΑ, το ακίνητο μπορεί να αναπτυχθεί στο πλαίσιο της «μικτής χρήσης», συμπεριλαμβανομένων χρήσεων όπως «Θεματικό Πάρκο – Retail» και «Τουρισμός – Αναψυχή».
Αποτελεί δε μια περιοχή όπου είναι συγκεντρωμένες σύγχρονες υποδομές όπως το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, το ενυδρείο Cretaquarium του ΕΛΚΕΘΕ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, ξενοδοχειακά καταλύματα πολύ υψηλών προδιαγραφών καθώς και γήπεδο γκολφ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την εν λόγω παραχώρηση έχουν εκδηλώσει ατύπως ενδιαφέρον Έλληνες ξενοδόχοι αλλά και εκπρόσωποι ξένων ομίλων και επενδυτικών κεφαλαίων.
Σημειώνεται, τέλος, πως παρά τις περί του αντιθέτου αρχικές πληροφορίες, στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν προβλέπεται η χωροθέτηση καζίνο αν και δεν αποκλείεται αυτή να επιτραπεί σε δεύτερη φάση.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα