Σε δικό της χώρο η Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής

12:42 18/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο διώροφο κτίριο επί της Σκ. Σούτσου, όπου στεγάζονταν τα Αρχεία του Κράτους, θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβρη η Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας που διευθύνει ο Γιώργος Δεληγιάννης.

Η Σχολή μετράει 3 δεκαετίες ζωής, αρχικά στεγαζόταν στο Μύλο του Παππά, στη συνέχεια σε χώρο του Δημοτικού Ωδείου ο οποίος όμως δεν επαρκούσε για τις ανάγκες και τελικά ο Δήμος Λαρισαίων και η παρούσα δημοτική αρχή παραχώρησαν το κτίριο στο οποίο στεγάζονταν τα ιστορικά αρχεία της Λάρισας.
Από

τον Σεπτέμβρη θα λειτουργήσουν 4 τμήματα για την εκμάθηση παραδοσιακών οργάνων, κλαρίνο, λαούτο, κρουστά και βιολί, ενώ θα λειτουργήσει και ένα τμήμα για τραγούδι-φωνητικά.
Τη Σχολή μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά ηλικίας από 7-8 ετών και ενήλικες. Ο πρώτος χρόνος διδασκαλίας για τα παιδιά είναι δωρεάν.
Στα τόσα χρόνια λειτουργίας της Σχολής εκατοντάδες παιδιά μυήθηκαν στην παραδοσιακή μουσική και δεκάδες από αυτά είναι σήμερα επαγγελματίες μουσικοί.
«Εμείς μαθαίνουμε στα νέα παιδιά την παραδοσιακή μουσική, τα τραγούδια, τα όργανα όπως διασώζονται από τους παππούδες στα χωριά. Μιλάμε για τη λαϊκή παράδοση, τη μουσική και τους στίχους που δημιουργούσαν στις παρέες τις μέρες του χειμώνα για να διασκεδάσουν. Να μιλήσουν για την αγάπη και τον έρωτα με στίχο συμβολικό, με σεβασμό, για τη χαρά, για τη λύπη» μας λέει ο Γιώργος Δεληγιάννης που σήμερα, 30 χρόνια μετά, αισθάνεται ότι ο ίδιος και τόσοι άλλοι μέσα από τη Σχολή άφησαν καλή παρακαταθήκη και άξιους νέους συνεχιστές της λαϊκής παράδοσης.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής,scholi paradosiakis mousikis