Σε αντιπολεμικό και διεθνιστικό τόνο το 6ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων

14:50 3/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Πατρίδα μας όλη η γη» είναι το κεντρικό σύνθημα του φετινού 6ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων, που θα γίνει 6 κι 7 Ιουλίου στο πάρκο Ματσόπουλου. Δύο μέρες γιορτής, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της ειρήνης, της αδερφοσύνης, δύο μέρες με συζητήσεις, δύο μέρες συνάντησης των κινημάτων, των συλλογικοτήτων, δύο μέρες δράσης, προβληματισμού, οργάνωσης, δύο μέρες αδερφοσύνης.

Σύμφωνα με την Αντιρατσιστική Συνέλευση, το 6ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Τρικάλων επιδιώκει να σπάσει τα στεγανά που χωρίζουν τους ανθρώπους, να μας απελευθερώσει από τον φόβο και την

άγνοια, να μας συμφιλιώσει με τη διαφορετικότητα, να μας επικοινωνήσει την ανάγκη αγώνων και διεκδικήσεων για συλλογικά και ατομικά δικαιώματα, ως απαραίτητη συνθήκη για έναν κόσμο ειρηνικής συνύπαρξης. H βασική φιλοσοφία του 6ου Φεστιβάλ, η κεντρική ιδέα για τη φετινή χρονιά θα είναι η εναντίωση στον πόλεμο, τον εθνικισμό, το ρατσιστικό μίσος. Η κεντρική συζήτηση του Σαββάτου, θα είναι αντιπολεμική και θα έχει τίτλο «Τύμπανα πολέμου στη γειτονιά μας. Ο ρόλος κι η στρατηγική του ελληνικού κράτους ( ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός, κήρυξη ΑΟΖ, άξονας Ισραήλ – ΚύπροςΑίγυπτοςΕλλάδα, εξοπλισμοί, Μακεδονικό). Η διεθνιστική κι αντιπολεμική πάλη των λαών, αντίπαλο δέος στην έξαρση των εθνικισμών και τον πολεμικό κίνδυνο». Θα μιλήσουν οι Παύλος Αντωνόπουλος, πρόεδρος Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, Νίκος Γιαννόπουλος, μέλος του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Nikola Ignatovski από την Κ.Ε. Levica (Αριστερά) από τη Βόρεια Μακεδονία και Mustafa από το Κόμμα Εργασίας ΕΜΕΡ της Τουρκίας. Η συζήτηση του Σαββάτου θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα.

Την Παρασκευή, πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ οι συζητήσεις θα αφορούν στην καταστολή και τις διώξεις, στον ρόλο του κράτους και της Δικαιοσύνης καθώς και σε οικονομικά ζητήματα. Αναλυτικά, το πρόγραμμα της Παρασκευής:

6:30 μ.μ. : Νόμος – τάξη και περιστολή δικαιωμάτων: Η στρατηγική του κράτους και ο ρόλος της Δικαιοσύνης. Θα μιλήσουν οι: Λουκία Κοτρωνάκη πολιτική επιστήμονας, διδάσκουσα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος. Παρεμβαίνει ο διωκόμενος για συμμετοχή στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών Ηλίας Σμήλιος.8:00 μ.μ.: Η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια. Πόσο «καθαρή» και – κυρίως- πόσο «έξοδος»; • Η διαρκής επιτροπεία των «θεσμών», η δημοσιονομική πειθαρχία και οι «μεταρρυθμίσεις» ( προαπαιτούμενα, ιδιωτικοποιήσεις, επενδυτικός «παράδεισος» με παγίωση επισφάλειας και απορρύθμισης εργασιακών σχέσεων, αυταρχικό νομοθετικό πλαίσιο ενάντια σε κοινωνικές διεκδικήσεις ) • Οικονομικοί δείκτες και κοινωνική πραγματικότητα, ο ρόλος του χρέους & η προοπτική πραγματικής εξόδου από τα δεσμά της επιτροπείας. Θα μιλήσουν οι, Παναγιώτης Μαυροειδής, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής των Τετραδίων Μαρξισμού και Πέτρος Σταύρου, οικονομολόγος.

Σε ό,τι αφορά το καλλιτεχνικό κομμάτι του 6ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Τρικάλων, την Παρασκευή θα εμφανιστούν οι: Γιώργος Βαλιάκας και Ιδανικοί και οι Χαΐνηδες. Το Σάββατο θα εμφανιστούν στην καλλιτεχνική σκηνή του Φεστιβάλ τα Υπόγεια Ρεύματα και οι LOSTRE COMMUNITY. Και τις δύο μέρες στον χώρο του Φεστιβάλ θα αναπτυχθούν δράσεις για παιδιά, εκθέσεις φωτογραφίας, θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο με επιλεγμένους τίτλους βιβλίων, θα υπάρχουν μπλουζάκια με στάμπες του Φεστιβάλ, γεύσεις από Κουρδική και Αραβική κουζίνα, θα λειτουργεί ταβέρνα και μπαρ .

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα