Σε αναμονή για 31η ημέρα οι δύο στρατιωτικοί-Αποστάσεις Κουβέλη από τα περί «ομηρίας»

19:26 31/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Εν αναμονή του κατηγορητηρίου και του ορισμού της ημερομηνίας διεξαγωγής της δίκης τελούν για 31η ημέρα σήμερα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφάλειας, στην Αδριανούπολη. Διεκδικούμε να επιστρέψουν το συντομότερο στην Ελλάδα τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης,

σε συνέντευξή του απορρίπτοντας ταυτόχρονα τη θέση που έχει διατυπωθεί περί ομηρείας, καθώς όπως σημειώνει, η έννοιά της έχει «άλλες διαστάσεις από την παρατεταμένη και αδικαιολόγητη κράτηση».

Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ σημειώνει πως η Τουρκία «επέλεξε να εντάξει αυτό το απλό διασυνοριακό επεισόδιο στην κλίμακα των εντάσεων που στήνει», ενώ απορρίπτει τα σενάρια για ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο» λέγοντας ότι η γειτονική χώρα «έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα» και δεν την ευνοούν οι διεθνείς συσχετισμοί.

Παράλληλα, τονίζει ότι δεν υπάρχουν για την Ελλάδα γκρίζες ζώνες, καθώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας οριοθετούνται επακριβώς από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, όπως άλλωστε και της Τουρκίας.

Τέλος, σημειώνει πως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όσοι αντιπολιτεύονται στη βάση των εθνικών ζητημάτων δεν κάνουν κακό στην κυβέρνηση αλλά στην ίδια χώρα, καλώντας όσους έχουν εκφραστεί κατ’ αυτό τον τρόπο «εάν έχουν κάποιο δικό τους plan b, να το καταθέσουν».

Η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν δυο γραμμές στην κυβέρνηση για το ζήτημα των δυο στρατιωτικών.

«Ο κ. Κουβέλης είπε ότι δεν υιοθετείται νομικά ο όρος «ομηρία». Αυτό που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε είναι ότι κρατούνται όμηροι οι δύο στρατιωτικοί, επειδή κρατούνται παράνομα και δεν τους έχει απαγγελθεί συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της ζητά από την Τουρκία να εξηγήσει για ποιο λόγο κωλυσιεργεί, για πιο λόγο κρατά τους δύο στρατιωτικούς σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Η επιδίωξή μας και ο στόχος μας είναι να επιστρέψουν όσο πιο σύντομα γίνεται» διευκρίνισε.

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας μιλώντας στον Σκαϊ ότι είπε το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα, τήρηση των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων και με ψυχραιμία. «Το ζήτημα είναι πως τα παιδία μας πρέπει να γυρίσουν πίσω κι αυτό δεν σημαίνει κανενός είδους ανταλλάγματα, κανενός είδους συμψηφισμούς»

«Φοβούμαι ότι η κυβέρνηση δείχνει μία παρατεταμένη αμηχανία και μία σύγχυση στο θέμα των δύο στρατιωτικών (…) Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται για μία εύκολη υπόθεση, αλλά και ότι έχουμε να κάνουμε με μία ελλιποβαρή κυβέρνηση» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα τόνισε πως πρέπει να έχουμε το νου μας, για το ενδεχόμενο εμπλοκής με την Τουρκία, και τάχθηκε υπέρ μιας πολυετούς αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων με την Ουάσιγκτον.

«Αυτό το θέμα των δυο στρατιωτικών καλύπτει μείζονες επιδιώξεις της Τουρκίας που δεν είναι οι 8, είναι το τρύπημα στην ΑΟΖ.» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Επτά» η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Καννέλη.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα