Σχολική διαμεσολάβηση στο 3ο Λύκειο Τρικάλων

13:24 10/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο 3ο λύκειο Τρικάλων οι μαθητές αποφάσισαν να διαχειρίζονται μόνοι τους τη σχολική τους ζωή. Χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις, χωρίς την επιβολή της όποιας καθηγητικής εξουσίας. Οι ίδιοι αποφάσισαν να λύνουν τα ζητήματα που ανακύπτουν στο σχολικό περιβάλλον.

Στο σχολείο λειτουργεί το μοντέλο της Διαμεσολάβησης Συνομηλίκων.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, η εφαρμογή του οποίου προτάθηκε από τον Συνήγορο του Παιδιού. Έχει εφαρμοστεί σε διάφορα σχολεία της χώρας. Στα Τρίκαλα

εφαρμόζεται μόνο στο 3ο λύκειο.

Μία ομάδα παιδιών εκπαιδεύεται στην διαμεσολάβηση και λύνει τα θέματα που προκύπτουν, είτε πρόκειται για ζητήματα σχολικού εκφοβισμού, είτε απλούστερα, πριν φτάσουν στο γραφείο της διεύθυνσης του σχολείου, πριν την καταστολή δηλαδή.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης βλέπεις πρόσωπα χαμογελαστά, πρόσωπα μαθητών και καθηγητών. Τα παιδιά μαθαίνουν να σκέφτονται, να κρίνουν, να αναλύουν, να συνθέτουν. Μαθαίνουν να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Μαθαίνουν τον εαυτό τους και, κυρίως μαθαίνουν να λειτουργούν σε ομάδες. Μαθαίνουν δηλαδή τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη.

Στην πράξη, το μοντέλο της διαμεσολάβησης συνομηλίκων, λειτουργεί ως εξής:

Α. Εμπλέκεται η κοινότητα στην επίλυση της σύγκρουσης

Β. Συμμετέχουν ισότιμα ο δράστης και το θύμα στη διαδικασία

Γ. Αποκαθίσταται ο έλεγχος ταυτόχρονα με την κοινωνική υποστήριξη

Είναι μία διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας η επίλυση μιας σύγκρουσης στη σχολική ζωή, μεταξύ δύο ή περισσοτέρων διαφωνούντων αναλαμβάνεται από ουδέτερους μαθητές, τους διαμεσολαβητές μέσα από την ενεργή συμμετοχή και την άμεση επικοινωνία των μερών.

Τα παιδιά του τρίτου λυκείου τονίζουν ότι το πρόγραμμα αποδίδει, ακόμη και σε σοβαρότερες περιπτώσεις ενδοσχολικών συγκρούσεων. Εξάλλου, οι στόχοι της εφαρμογής του προγράμματος είναι:

Α. Μείωση των βίαιων συμπεριφορών και αποφυγή διάλυσης φιλικών σχέσεων

Β. Μείωση πειθαρχικών προβλημάτων και ποινών

Γ. Απελευθέρωση του εκπαιδευτικού από το ρόλο του αστυνομικού

Δ. Να μάθουν οι μαθητές να διαχειρίζονται φιλικά τις φιλονικίες τους

Ε. Να επιλύουν τις διαφορές τους , καταλήγοντας σε συμφωνίες

ΣΤ. Εύρεση λύσεων χωρίς ηττημένους

Και μόνο βέβαια ότι μαθαίνουν να συζητούν, να λύνουν δηλαδή τις διαφορές με το διάλογο, έχοντας σαφή στόχο τον εντοπισμό των βαθύτερων αιτιών των προβλημάτων που ανακύπτουν στο σχολικό περιβάλλον, είναι από μόνο του σημαντικό.

Οι μαθητές του 3ου λυκείου που συμμετέχουν στην ομάδα διαμεσολάβησης επισημαίνουν ότι στο σχολικό περιβάλλον όλοι πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Έγνοια τους συνεπώς είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας, όπως επίσης στους στόχους τους είναι να μην αντιμετωπίζει κανείς συμμαθητής τους πρόβλημα, είτε είναι εσωστρεφής, είτε μοναχικός, είτε απλά διαφορετικός.

Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι η όλη διαδικασία έχει αποτελέσματα, είναι επιτυχής.

The post Σχολική διαμεσολάβηση στο 3ο Λύκειο Τρικάλων appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα