Σχεδόν 310.000 νεκροί από την πανδημία-Σε δεινή θέση η Βραζιλία

14:33 17/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει τουλάχιστον 309.296 θανάτους παγκοσμίως, μετά την εμφάνισή της στην Κίνα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, βάσει επίσημων πηγών. Περισσότερα από 4.588.360 κρούσματα έχουν επισήμως διαγνωστεί σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας. Εξ αυτών, τουλάχιστον 1.618.800 άνθρωποι θεωρείται ότι αποθεραπεύτηκαν. 4.676 νέοι θάνατοι και 96.569 νέα κρούσματα καταγράφηκαν παγκοσμίως. Η χώρα που κατέγραψε τους περισσότερους νέους θανάτους

είναι οι ΗΠΑ με 1.247 νεκρούς, η Βραζιλία με 824, και η Βρετανία 468.

Οι ΗΠΑ, όπου καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από επιπλοκές του νέου κορονοϊού στις αρχές Φεβρουαρίου, είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων με 87.991 θανάτους και 1.456.029 κρούσματα. Τουλάχιστον 250.747 άνθρωποι ανέρρωσαν.

Πυρά Ομπάμα κατά Τραμπ

Ο Τραμπ συγκέντρωσε εξετάζει τη μερική αποκατάσταση της χρηματοδότησης προς τον ΠΟΥ, χωρίς να έχει λάβει αποφάσεις.
Ο Τραμπ συγκέντρωσε τα πυρά και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε μια σπάνια δημόσια παρέμβαση από την έναρξη της πανδημίας της Covid-19, εμμέσως άσκησε κριτική στη διαχείριση της κρίσης από τον διάδοχό του.

Σε ένα συγχαρητήριο μήνυμα που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής για τους πτυχιούχους του δικτύου πανεπιστημίων (HBCU), ο Ομπάμα αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας:
«Πάνω απ’ όλα, αυτή η πανδημία έκανε να καταρρεύσει η ιδέα ότι πολλοί από όσους είναι υπεύθυνοι γνωρίζουν τι κάνουν», είπε ο πρώην πρόεδρος.

«Πολλοί εξ αυτών δεν επιδιώκουν καν να προσποιηθούν ότι είναι υπεύθυνοι», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η υγειονομική κρίση αποκάλυψε τις ανισότητες τις οποίες αντιμετωπίζουν οι Αφροαμερικανοί, ενώ διατύπωσε την αγανάκτησή του για τη δολοφονία, χωρίς να τον κατονομάζει, του 25χρονου Αμάντ Άρμπερι, που δολοφονήθηκε την 23η Φεβρουαρίου, την ώρα που έκανε τζόκινγκ στο Μπράνσγουικ, στη Τζόρτζια.

«Μια ασθένεια όπως αυτή έφερε στο φως τις υποβόσκουσες ανισότητες και το φορτίο που ιστορικά σηκώνουν οι κοινότητες των Αφροαμερικανών σε αυτή τη χώρα».

«Το παρατηρούμε όταν ένας μαύρος άνδρας κάνει τζόκινγκ και κάποιοι άλλοι αποφασίζουν να τον σταματήσουν, να τον ανακρίνουν και να το σκοτώσουν πυροβολώντας τον, εάν δεν υποταχθεί στα ερωτήματά τους».

Βραζιλία: Πέμπτη στον κόσμο σε θανάτους

Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε το όριο των 15.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ πάνω από 230.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που τοποθετούν πλέον τον γίγαντα αυτόν της Λατινικής Αμερικής στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων.

Με 15.633 θανάτους η Βραζιλία είναι μακράν η χώρα της Νότιας Αμερικής που δέχεται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων ενδέχεται ωστόσο να είναι ως και δεκαπενταπλάσιος από αυτόν που ανακοινώνεται επίσημα, καθώς δεν γίνονται γενικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, παρατηρούν ειδικοί.

Παρά την προέλαση της πανδημίας, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου συνεχίζει να επιτίθεται στα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζουν οι κυβερνήτες πολλών πολιτειών της χώρας.
«Η ανεργία, η πείνα και η μιζέρια θα είναι το μέλλον όσων υποστηρίζουν την τυραννία της απόλυτης απομόνωσης», ανέφερε μέσω Twitter ο αρχηγός του κράτους, μία ημέρα μετά την παραίτηση του δεύτερου υπουργού Υγείας της κυβέρνησής του μέσα σ’ έναν μήνα εξαιτίας των διαφορών απόψεων για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας.

Ο Μπολσονάρου επιμένει να απαιτεί την «επιστροφή στην ομαλότητα» με οικονομικά επιχειρήματα και υπόσχεται την αξιοποίηση της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία της COVID-19.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού 278 θανάτους και 2.112 κρούσματα μόλυνσης, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να φθάνει έτσι τους 5.045 νεκρούς. Στη χώρα καταγράφεται υψηλότερη θνητότητα εξαιτίας επιπλοκών του κορονοϊού από τον μέσο όρο στις περισσότερες άλλες χώρες του κόσμου, εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει σοβαρές υποκείμενες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση και η παχυσαρκία, παρατηρούν ειδικοί.

Στελέχη του μεξικανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην πραγματικότητα είναι κατά δεκάδες χιλιάδες υψηλότερος από αυτόν που αποτυπώνουν τα επίσημα δεδομένα.

Στην Ισπανία, ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων είναι σήμερα μικρότερος από 100, για πρώτη φορά μέσα σε δύο μήνες

Ρωσία

Η Ρωσία κατέγραψε το 24ωρο που πέρασε 9.709 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, τα οποία αυξήθηκαν από τα 9.200 που είχαν ανακοινωθεί την προηγούμενη μέρα.
Η ομάδα αντιμετώπισης της Covid-19 στη χώρα προσθέτει σε ανακοίνωσή της ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη τη Ρωσία ανέρχεται τώρα σε 281.752.

Επίσης η ίδια αρχή σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι 94 άνθρωποι πέθαναν από Covid-19 το τελευταίο 24ωρο, με τους θανάτους αυτούς να ανεβάζουν τον συνολικό απολογισμό των νεκρών από τη νόσο στη Ρωσία σε 2.631.

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων και στη Νότια Αφρική. Με 831 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, ξεπεράστηκε το όριο των 14.000· 14 νέοι θάνατοι, 261 τα θύματα της πανδημίας συνολικά.

Βρετανία: Η πανδημία του κορονοϊού μείωσε τις περιουσίες των δισεκατομμυριούχων

Εν τω μεταξύ, οι κάτοχοι των μεγαλύτερων περιουσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν, για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, ζημίες το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, καταγράφει στο φύλλο της που κυκλοφορεί σήμερα η εφημερίδα The Sunday Times.

Ο κατάλογος με τους κατόχους των 1.000 μεγαλύτερων περιουσιών στη χώρα, που δημοσιεύει η εφημερίδα κάθε χρόνο από το 1989, υποδεικνύει ότι οι πιο πλούσιοι επιχειρηματίες και οι πιο πλούσιες οικογένειες έχασαν αθροιστικά 54 δισεκατομμύρια λίρες (60 δισεκ. ευρώ) μέσα σε περίπου δύο μήνες.
Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2009 που το άθροισμα του πλούτου των χιλίων πιο ευκατάστατων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου μειώνεται.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα