Σάτιρα που…τσάκισε κόκαλα στο Αρτεμίσιο Αρκαδίας

20:29 18/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Βούλιαξε» από κόσμο, στην κυριολεξία, το χωριό Αρτεμίσιο (ή αλλιώς και Κακούρι) Τρίπολης, με αφορμή και το σατιρικό καρναβάλι του Μορφωτικού-Εξωραιστικού Συλλόγου και του Δήμου της Τρίπολης.

Οι συμμετέχοντες-πρωταγωνιστές (13 θεματικά άρματα και πολλοί καρναβαλιστές) και φέτος, κατάφεραν και…έσπασαν τις ιεραρχίες, τους κανόνες και τα «πρέπει».

Μπόρεσαν και…υπονόμευσαν τις συμβάσεις, τους τίτλους και τα πρωτόκολλα.

Το υποκριτικό προσωπείο, η αναπαράσταση, το ανατρεπτικό σενάριο,

η ξεχωριστή σκηνοθεσία και η εμπνευσμένη διακόσμηση, έφεραν σ’ όλους εμάς τους επισκέπτες, τη χαρά της αλλαγής και την απελευθέρωση της σκέψης και της έκφρασης.

Η ελεύθερη γλωσσική διατύπωση, η καρικατούρα, ο μορφασμός, η περιπαικτική διάθεση και η παρωδία, άφησαν το…αποτύπωμα αλήθειας, που δεν τολμάμε τον υπόλοιπο καιρό, να αναμετρηθούμε-δημοσίως-μ’ αυτό.

Η θεματολογία των αρμάτων, εμπνευσμένη απ’τον τοπικό (θησαυρός Πλατείας Άρεως) και δημόσιο βίο (υπόθεση Νοβάρτις, έξοδος στις αγορές, αρχηγοί κομμάτων κ.λ.π.).

Ο «γάμος της Γιαννούλας», αποτέλεσε την…σφήνα της όλης υπαίθριας παράστασης.

Εύστοχες και έξυπνες οι ατάκες της παρουσιάστριας, έστω και αν…επέμενε στη χρήση της λέξης …τρύπα.

Η σάτιρα (βγήκε μάλιστα και ζωντανά -ως ανταπόκριση- στα ερτζιανά, μέσω της μεσημεριανής ραδιοεφημερίδας του 1ου της ΕΡΑ), υπέγραψε τον επίλογο, με το λαικό παραδοσιακό γλέντι, στην πλατεία της κοινότητας και με τις δημόσιες δεσμεύσεις των θεσμικών, για κάτι καλύτερο του χρόνου.

Η ΕΡΤ Τρίπολης, ήταν εκεί και παρουσιάζει τα «φωτογραφικά κλικ» της σατιρικής αυτής μάζωξης.

Χρόνια Πολλά, Καλή Τεσσαρακοστή.

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Keywords
Τυχαία Θέματα