Σάμος: Ζητά την συμβολή τους στον αγώνα των νησιωτών για το ΦΠΑ

10:43 8/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Επιστολές προς τον Αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης , την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής , τον πρόεδρο του Ποταμιού , τον ΓΓ του ΚΚΕ και τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων καθώς και στους βουλευτές Λέσβου Χ.Αθανασίου , Χίου Π. Μηταράκη, Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη, Δωδεκανήσου Μ. Κόνσολα και Η. Καματερό απέστειλε ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος προκειμένου να ζητήσει την συμβολή τους στον αγώνα που δίνουν οι νησιώτες δήμαρχοι για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ

στα νησιά.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρει:

«Η επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α. θα έχει ως αποτέλεσμα τα πέντε νησιά που δοκιμάζονται από τις προσφυγικές ροές (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κω και Λέρος) αλλά και ο υπόλοιπος νησιωτικός χώρος να βρεθούν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση και να δημιουργηθούν συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής ασφυξίας. Η δύσκολη αυτή κατάσταση των νησιωτών επιδεινώνεται και από άλλα μέτρα όπως η εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Στο σχέδιο οδηγίας (που επισυνάπτεται) με τίτλο: 2018/0005 (CNS) «Πρόταση-ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά τους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας», κατά τη γνώμη μας, διαφαίνεται δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι για να αρθούν οι στρεβλώσεις και να ενισχυθεί η προσπάθεια για τη σύγκλιση των συντελεστών, η Ε. Επιτροπή προσανατολίζεται προς την υιοθέτηση συνολικού καθεστώτος Φ.Π.Α. με βάση τη φορολόγηση, παγίως, στη χώρα προορισμού, όπως ισχύει τώρα για τις περισσότερες υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο οριστικού συστήματος ΦΠΑ, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης και, συνεπώς, να υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς κατά την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν εξαίρεση από τον κανονικό συντελεστή. Η διασφάλιση της εν λόγω ίσης μεταχείρισης, χωρίς τον περιορισμό της υφιστάμενης ευελιξίας των κρατών μελών όσον αφορά τον καθορισμό των συντελεστών ΦΠΑ, μπορεί να επιτευχθεί με την παροχή σε όλα τα κράτη μέλη της δυνατότητας να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή για τον οποίο δεν ισχύει η ελάχιστη απαίτηση, καθώς και απαλλαγή με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ εισροών, πέραν των δύο, κατ’ ανώτατο όριο, μειωμένων συντελεστών ύψους τουλάχιστον 5 %.

Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο οδηγίας: “όλοι οι υφιστάμενοι επί του παρόντος μειωμένοι συντελεστές, συμπεριλαμβανομένων των παρεκκλίσεων, που εφαρμόζονται νόμιμα στα κράτη μέλη, θα πρέπει να διατηρηθούν και θα μπορούν να είναι διαθέσιμοι σε όλα τα κράτη μέλη, εξασφαλίζοντας ίση μεταχείριση”.

Σας παρακαλούμε, ενόψει της επικείμενης κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., με την θεσμική σας ιδιότητα, να παρέμβετε για την αναστολή της διαδικασίας αυτής. Καθώς επίσης και να εξαιρεθεί το ειδικό καθεστώς (των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ) από τα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστούν την επόμενη εβδομάδα με την διαδικασία του επείγοντος μέσω του Πολυνομοσχεδίου.

Οι μειωμένοι συντελεστές είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα και όχι προνόμιο των νησιωτών»!

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα