Σάμος: Τοπικά προϊόντα και τουρισμός

14:00 31/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Για 2η συνεχόμενη χρονιά η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου διοργανώνει την τριήμερη έκθεση τοπικών προιόντων στην παραλιακή λεωφόρο της Σάμου.
Συγκεκριμένα το τριήμερο 10-12 Αυγούστου στην παραλία της πόλης της Σάμου 50 περίπου παραγωγοί και τυποποιητές του πρωτογενούς τομέα θα παρουσιάσουν στους ξένους επισκέπτες αλλά και σε όλους μας τα προϊόντα τους (κρασί-λάδι-μέλι και τα παράγωγά τους, ούζο, αρωματικά φυτά, γαλακτοκομικά, βιολογικά καλλυντικά βιολογικά κηπευτικά κτλ).
Θα πραγματοποιηθεί γιορτή μούστου και μουσταλευριάς, θα παρουσιαστεί το Σαμιώτικο πρωινό ενώ θα υπάρξει και διαγωνισμός

κολοκύθας δηλαδή της σαμιώτικης λύρας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

1η ΜΕΡΑ 10/8 ΓΙΟΡΤΗ ΤΡΥΓΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑΣ

Ένα μοναδικό δρώμενο της τοπικής μας παραγωγής με σημαντική λαογραφική και πολιτιστική διάσταση. Με τη βοήθεια των πολιτιστικών συλλόγων Καπετάν Λαχανάς και Χορευτικός Όμιλος Σάμου αλλά και του ΕΟΣ Σάμου αναβιώνουμε το παραδοσιακό πάτημα των σταφυλιών . Σε ένα τεράστιο υπαίθριο πατητήρι, όπου θα μπορούν να μπουν και οι επισκέπτες και να ζήσουν την εμπειρία, θα πατήσουμε τα εκλεκτά ντόπια σταφύλια, θα πάρουμε τον φρέσκο μούστο τον οποίο με παραδοσιακό τρόπο, έμπειρες Σαμιώτισσες θα παρασκευάζουν την ονομαστή μουσταλευριά που θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει ο καθένας μας.
Παράλληλα η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας θα παρασκευάσει από τον μούστο μοναδικές σύγχρονες δημιουργίες.

2η ΜΕΡΑ Ο MASTER CHEF 2017 ΛΑΜΠΡΟΣ ΒΑΚΙΑΡΟΣ υπογράφει και παρουσιάζει το Σαμιακό πρωινό. Ο γνωστός Σαμιώτης chef παρουσιάζει αναλυτικά τη δημιουργία του που βασίζεται αποκλειστικά σε ντόπια ποιοτικά προϊόντα. Κεντρική επιδίωξη της δράσης η καθιέρωση του Σαμιακού πρωινού στα ξενοδοχεία και σημεία εστίασης του νησιού μας.

3η ΜΕΡΑ ΣΑΜΙΩΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΟΥΡΕΚΙΑ- ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΑΜΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ

Λαχταριστά Σαμιώτικα μπουρέκια παρασκευάζονται στην σκηνή από Σαμιώτισσες με παραδοσιακό τρόπο και όλοι οι παρευρισκόμενοι τα απολαμβάνουν.
Παράλληλα, έκθεση αλλά και μεγάλος διαγωνισμός για τη πιο βαριά κολοκύθα (!!!) από τη μοναδική σε πλούτο και δυνατότητες Σαμιακή Γη. Καλούμε όλους να φέρουν τις κολοκύθες τους στο χώρο των εκδηλώσεων στις 19.30), να τις ζυγίσουμε, να βραβεύσουμε τις μεγαλύτερες και να τις εκθέσουμε στους επισκέπτες.

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα