Σάμος: Μουσική πανδαισία από τα «Μουσικά Δωμάτια»

12:53 22/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Δύο μοναδικές μουσικές βραδιές που ταξίδεψαν σε πρωτόγνωρα μουσικά μονοπάτια το πολυπληθές κοινό που τις παρακολούθησε πραγματοποιήθηκαν στο Καρλόβασι και στο Βαθύ αντίστοιχα με την πρωτοβουλία του ιδρύματος Schwarch ενώ εμπνευστής και συνεργάτης ήταν μεγάλος συνθέτης Νίκος Ξυδάκης.

Ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης και οι συνεργάτες του μαζί με ντόπιους μουσικούς που συμμετείχαν στα «Μουσικά Δωμάτια» παρουσίασαν συνθέσεις, ανασυνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς προσπαθώντας να φέρουν κοντά διαφορετικές μεταξύ τους μουσικές γλώσσες. Ακούστηκαν πρωτότυπα κομμάτια πάνω σε μουσικές αιώνων κλασσικών συνθετών, και δύο τραγούδια του Νίκου Ξυδάκη, που ερμήνευσε ο ίδιος. Προβλήθηκαν δύο βίντεο, ένα με εικόνες της Σάμου και μια αφήγηση του ποιητή Διονύση Καψάλη και η απόδοση ενός κλασσικού κομματιού με βιολί σε αρχαιολογικό χώρο της Σάμου, ενώ ο Νίκος Ξυδάκης διάβασε ένα συγκινητικό ποίημα του Μιχάλη Γκανά αφιερωμένο στον πατέρα του.

Στο πιάνο ήταν ο Δημήτρης Μπουζάνης, νυν μαέστρος της χορωδίας του ΟΤΕ και παλιότερα των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ, στο ηλεκτρικό μπάσο ο Πάρης Τσενεκλίδης, στην κλασσική κιθάρα ο Γιώργος Πέρρος και στην ηλεκτρική κιθάρα ο Πέτρος Κεδράς, και οι τρεις δάσκαλοι που υπηρετούν στη Σάμο, στο βιολί ο Αντώνης Τσίτσης και η Ευαγγελία Κουτσοδήμου, ενώ στο σαξόφωνο ο «εξ Αθηνών κος Δημήτρης Χουντής» όπως τον παρουσίασε ο συνθέτης. Όλοι οι μουσικοί ήταν άψογοι στις εκτελέσεις τους και η επιτυχία του εγχειρήματος οφείλεται στο ότι κατάφεραν μέσα σε λίγο χρόνο σε μερικά Σαββατοκύριακα(τέλος Δεκέμβρη 2016 έως Φλεβάρη του 2017), να «δέσουν» σαν σύνολο και να παρουσιάσουν αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα.

ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

Keywords