Σάμος: Επισκέφτηκαν το κέντρο για να καταγράψουν τα προβλήματα

09:23 13/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Επίσκεψη στο Κέντρο Κράτησης Προσφύγων και Μεταναστών πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου Βαγγέλη Ξένο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είχαν συνάντηση με τη διοικήτρια και τους Αστυνομικούς που έχουν την ευθύνη διαχείρισης και φύλαξης του Κέντρου. Τα μέλη της αντιπροσωπείας επισήμαναν την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί από τον υπερδιπλάσιο αριθμό φιλοξενούμενων που ξεπερνούν σήμερα τους 1600.

Οι δεκάδες σκηνές που στήνονται εξ’ ανάγκης και αφήνουν

απροστάτευτους όσους μένουν σ’ αυτές ιδιαίτερα μπροστά στο χειμώνα, η καθυστέρηση αποκατάστασης των οικίσκων – κοντέινερ που καταστράφηκαν με τη φωτιά του Ιουνίου, η απουσία γιατρού και νοσηλευτών τις νυχτερινές ώρες γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και τη ζωή, παιδιών και ενηλίκων,η απουσία κάθε κρατικής οργανωμένης παρέμβασης για την εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση των εκατοντάδων (170 σήμερα) μικρών παιδιών που φιλοξενούνται, το άθλιο φαγητό για το οποίο παραπονούνται καθημερινά οι πρόσφυγες,η ανύπαρκτη καθαριότητα του χώρου, (ευθύνη του δήμου), γύρω από το Κέντρο και των παρακείμενων ρεμάτων που πέρα από τη μόλυνση του περιβάλλοντος ενέχει πάντα τον κίνδυνο πυρκαγιάς με ανυπολόγιστες συνέπειες, είναι κάποια από τα προβλήματα που κατέγραψαν τα μέλη της Τ.Ε.Κ.Κ.Ε Σάμου.

Ανάλογα είναι και τα προβλήματα που εντόπισαν στο προσωπικό φύλαξης και διοικητικής μέριμνας του Κέντρου, που με λίγες δυνάμεις όπως αναφέρουν προσπαθούν να ανταποκριθούν στη διαχείριση ενός πολύπλοκου προβλήματος, χωρίς στοιχειώδη μέσα προφύλαξης της υγείας τους. (Ακόμη και τα γάντια , τα απολυμαντικά κλπ, τα αγοράζουν μόνοι τους).

Μπροστά σ’ αυτή τη κατάσταση, η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ ζητά την άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου και παράλληλα τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από την Ελλάδα, την ενίσχυση του κέντρου με το απαιτούμενο προσωπικό, λένε όχι στη λειτουργία και την επέκταση των hot-spot με οποιαδήποτε μορφή ενώ ζητούν να διαμορφωθούν ανοικτές δομές υποδοχής, καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς καμιά ανάμειξη των ΜΚΟ.

Τέλος δηλώνουν ότι το ΚΚΕ θα φέρει ακόμη μια φορά το θέμα στη Βουλή, και με τα ιδιαίτερα προβλήματα που προκύπτουν στη Σάμο, και θα ζητήσει απαντήσεις και άμεση αντιμετώπιση από την κυβέρνηση.

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα