Σ. Πετρόπουλος: Στον ΠΟΕ να παραμείνει η διαμάχη των ΗΠΑ και των εμπορικών της εταίρων (audio)

13:56 28/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στάση αναμονής αλλά και παράλληλα επιφυλακής φαίνεται ότι τηρούν Ενωμένη Ευρώπη και Κίνα απέναντι στις ανακοινώσεις του Αμερικανού Προέδρου για την επιβολή εμπορικών δασμολογικών κυρώσεων σημειώνει ο κ. Σωτήρης Πετρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με γνωστικό αντικείμενο περιφερειακές συνεργασίες και αναδυόμενες δυνάμεις.

Συνέντευξη: Μέρος Α

Στο ερώτημα αν θα μπορούσαν να έχουν τεθεί πιο αυστηρά πλαίσια στην αρχή της παγκοσμιοποίησης ώστε να ανακοπεί αυτή η δυναμική της Κίνας, ο κ. Πετρόπουλος

απάντησε ότι δεν ήταν εφικτό να συμβεί κάτι τέτοιο, ούτε τότε ούτε τώρα καθώς η εμπορική πολιτική της Ευρώπης και ευρύτερα στηρίζεται στη λογική του ελεύθερου εμπορίου.

Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να παραμείνει ενεργός και δραστήριος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου καθώς είναι το μοναδικό πλαίσιο στο οποίο πραγματώνεται το διεθνές εμπόριο όταν οι ισχυροί παίχτες αμφισβητούν ή παύουν να χρησιμοποιούν το πλαίσιο αυτό. Καταλήγοντας ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι η ΕΕ και η Κίνα είναι οι δύο μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι και αυτό δεν μπορούν να το αγνοήσουν οι ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η στάση αυτή του κ. Τραμπ να αποδειχθεί απλά ένα παιχνίδι ισχύος ώστε να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα