Ροδόπη: Το έθιμο του Σαγιά από τους Καππαδόκες

18:48 29/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα ακόμη έθιμο που ξεχωρίζει το Δωδεκαήμερο των εορτών στη Θράκη είναι το έθιμο του ΣΑΓΙΑ που παρουσιάζει κάθε χρόνο ο Σύλλογος Καππαδοκών & Μικρασιατών Νομού Ροδόπης, «Ο Μέγας Βασίλειος», και ο Λαογραφικός Σύλλογος Ασκητών στο χωριό Ασκητές. Ένα έθιμο που παρουσιάζονταν πάντα όπως ακριβώς το ζούσαν οι πρόγονοί τους στις πατρογονικές τους εστίες.

Στιγμιότυπο από παλαιότερη εκδήλωση του Συλλόγου.

Σύμφωνα με το τελετουργικό: Από τους κατοίκους του χωριού συγκεντρώνονται ξύλα και τοποθετούνται σε σχήμα κώνου μπροστά στη εκκλησία.

Σταυρωτά, σε τέσσερα σημεία, τοποθετούνται προσανάμματα. Μετά τον εσπερινό διενεργείται από την εκκλησιαστική επιτροπή πλειοδοτικός διαγωνισμός υπέρ του ναού και όποιος προσφέρει τη μεγαλύτερη ενίσχυση, αποκτά το προνόμιο να ανάψει τη φωτιά στα τέσσερα σημεία του σωρού, και ο ιερέας ευλογεί το σωρό και τον εκλεκτό που θα ανάψει τη φωτιά. Δημιουργείται μια τεράστια πυρά που φωτίζει όλη την πλατεία και γύρω από τη φωτιά στήνεται κυκλικός παραδοσιακός τελετουργικός χορός από τους κατοίκους του χωριού.

Τα προηγούμενα χρόνια, προ του κορονοϊού, πάντα προσφέρονταν διάφορα νηστίσιμα εδέσματα, όπως κουραμπιέδες και μπακλαβάς με σουσάμι, όλα συνταγές Καππαδοκίας. Φέτος, ο φόβος του κορονοϊού αποτρέπει τις συναθροίσεις, ωστόσο η καρδιά όλων των Καππαδόκων χτυπά πάντα διαφορετικά στη θύμηση – με όποια αφορμή- της αλησμόνητης πατρίδας, που αφέθηκε πίσω από τις γιαγιάδες και τους παππούδες των Καππαδόκων σήμερα, αλλά ποτέ δεν λησμονήθηκε. Έτσι μακριά ή κοντά στους Ασκητές η αγάπη είναι εξίσου μεγάλη.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα