Ροδόπη: Τα φρούτα παραμένουν στα ψυγεία λόγω των μειωμένων πωλήσεων

14:13 1/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Με την παραγωγή του στα ψυγεία κινδυνεύει να μείνει ο Σερίφ Εργκιούν, παραγωγός από την Σαλμώνη Ροδόπης. Τα μήλα και τα αχλάδια που παράγει φέτος, λόγω του κορονοϊου και των μέτρων που ισχύουν, δεν κατάφερε να τα διαθέσει.

Η παραγωγή ικανοποιητική, οι πωλήσεις μειωμένες μας είπε ο κος Σερίφ Εργκιούν

«Πράγματι, τα μήλα και τα αχλάδια είναι στα ψυγεία, η συμμετοχή κάθε δεκαπέντε μέρες στις λαϊκές αγορές δεν μας δίνει την ευκαιρία να τα πουλήσουμε» δηλώνει

ο ίδιος στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» και σημειώνει ότι οι καταναλωτές είναι φοβισμένοι λόγω του κορονοϊου, οπότε μειωμένη η κίνηση τους, μειωμένες και οι δικές τους πωλήσεις.
«Βγάλαμε ποσότητα, πήγαμε καλά στο κομμάτι της παραγωγής, αλλά δεν είχαμε την εύνοια της τύχης στο κομμάτι των πωλήσεων λόγω του κορονοϊου και των μέτρων που ισχύουν, τουλάχιστον όχι όπως άλλες χρονιές» δηλώνει.

Θα μπορούσε η δενδροκαλλιέργεια να αποτελέσει μια σοβαρή επιλογή για τους νέους παραγωγούς; Ρωτήσαμε τον κο Σερήφ Εργκιούν για να τον ακούσουμε να απαντά « Ναι, είναι μια επιλογή. Όμως πώς θα πουλήσει; Οι εξαγωγές δεν μπορούν να γίνουν μεμονωμένα, είμαστε μικροί παραγωγοί. Για να τις πετύχουμε θα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις. Τώρα λείπει ένας Συνεταιρισμός για εμάς τους δενδροκαλλιεργητές».
Μεμονωμένα ο κάθε παραγωγός δεν διαθέτει εκείνη την ποσότητα που απαιτείται για να γίνουν εξαγωγές. «Οι έμποροι δεν προτιμούν την περιοχή μας. Λόγω απόστασης δεν είμαστε στις πρώτες επιλογές τους» σημειώνει προβληματισμένος ο παραγωγός από την Σαλμώνη.

Την ελπίδα για καλύτερες μέρες την βλέπει στα μάτια του γιου του. Σε λίγο ολοκληρώνει τις σπουδές του στον Τομέα της Γεωπονίας. «Θα θέλατε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της γης;» Τον ρωτάμε και τον ακούμε να απαντά «Ναι, να ασχοληθεί με τη γη, αλλά πρέπει να είμαστε σαν την Ολλανδία ας πάει εκεί καλύτερα, παρά να μείνει εδώ» λέει και εξηγεί «Εδώ, με λίγη παραγωγή τα έξοδα είναι πολλά και δεν καλύπτονται» για να προσθέσει πριν επιστρέψει στον πάγκο του: « Είμαστε Ευρωπαίοι στα χαρτιά, αλλά όχι Ευρωπαίοι σαν τους Ευρωπαίους».
Φώτο:Σερίφ Εργκιούν ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα