Ροδόπη: Στο έλεος του ποταμού Ταύρου κτήματα στον αναδασμό της Αιγείρου

20:16 5/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα ήρθαν για μια ακόμη φορά οι αγρότες που διαθέτουν αγροτεμάχια στην περιοχή του αναδασμού της Αιγείρου, μετά την χθεσινοβραδινή έντονη βροχόπτωση. Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής, αφού δεκάδες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης θύμιζαν λίμνες.

Από την περιοχή διέρχεται ο Ταύρος ποταμός. Μια μεγάλη τάφρος η οποία δεν έχει καθαριστεί σε όλο της το μήκος τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει μόνο κάποιες παρεμβάσεις κατά τόπους, όπως στο ύψος της Παναγίας Φανερωμένης

και στη διασταύρωση της Νέας Καλλίστης,  με αποτέλεσμα μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση τα συσσωρευμένα ύδατα να αναζητούν την εκτόνωση στα παρακείμενα χωράφια.

«Οι εργασίες εκτεταμένης κλίμακας για τον καθαρισμό των εκβολών του ποταμού από φερτά υλικά και προσχώσεις κρίνονται απαραίτητες», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο αγρότης, Δημήτρης Αραμπατζής, που διαθέτει κτήματα στην περιοχή, σημειώνοντας ότι θα πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί η αυτοφυής βλάστηση και τα φερτά υλικά από την κοίτη του ποταμού, αλλά και από το παρακείμενο αρδευτικό κανάλι για να επιτευχθεί η συνεχιζόμενη ροή υδάτων.

Ουσιαστικά αποτελεί μονόδρομο η ανάκτηση της αρχικής του διατομής με την απομάκρυνση όλων των υλικών που εμποδίζουν την απρόσκοπτη ροή των υδάτων αποτρέποντας, με έργα ενίσχυσης όπου χρειάζονται, την περαιτέρω διάβρωση στα πρανή του ποταμού.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ήδη έχει θέσει ο ίδιος το θέμα στους αρμοδίους φορείς, χωρίς μέχρι τώρα να έχει δοθεί κάποια λύση γεγονός που οδηγεί σε υποβάθμιση της ίδιας τους της περιουσίας και τους ίδιους σε περαιτέρω έξοδα για την απομάκρυνση των φερτών υλικών.

Ρεπορτάζ: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα