Ροδόπη: Καλλιέργεια των χωραφιών στην εποχή του κορονοϊού

11:28 1/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στα χωράφια της Διαλαμπής βρέθηκε ο Νίκος Κυριαζής έχοντας στο τρακτέρ του ζεμένο το μηχάνημα που ισοπεδώνει. «Μεγάλη διαδρομή από το χωριό σας, πώς μεταφράζεται αυτό σε καύσιμα;» τον ρωτήσαμε. «Κάθε πρωί με το που ξεκινά ένας αγρότης πρέπει να έχει 100 ευρώ έτοιμα για να γεμίσει το τρακτέρ του με πετρέλαιο» απάντησε προσθέτοντας πως αυτό λίγο- πολύ ισχύει για όλους τους συναδέλφους του.

Ο κος Νίκος Κυριαζής, αγρότης

Τις ημέρες της πανδημίας του νέου κορονοϊου και των μέτρων προστασίας που έχουν ληφθεί η δουλειά τους δυσκόλεψε ακόμη

περισσότερο. «Το πρόβλημα είναι με τις μετακινήσεις. Πρέπει να έχουμε πάντα μαζί τα χαρτιά μας. Αν αλλάξουμε όχημα, πρέπει να θυμόμαστε να παίρνουμε μαζί την ταυτότητα και όλα τα έγραφα που χρειάζονται. Πρόβλημα είναι και η προμήθεια των αγροεφοδίων, των ανταλλακτικών που χρειαζόμαστε. Έχουμε ένα θέμα με τις παραδόσεις ό,τι γίνεται εισαγωγή. Για παράδειγμα παίρνουμε εργαλεία από την Ιταλία. Έχουν κλείσει εργοστάσια, περιμένουμε να έρθουν και μηχανήματα και ανταλλακτικά. Γενικά μας δυσκολεύει αρκετά στην καθημερινότητά μας.»

Αυτή την εποχή δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο. Έτσι, οι κουβέντες περιττεύουν. Πρέπει να γίνουν πολλές εργασίες σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Έχουμε ένα άγχος για το τι μέλει γενέσθαι με το βαμβάκι που είναι το κύριο προϊόν στην περιοχή. Θα δείξει πώς θα πάει. Λογικά στις αρχές του καλοκαιριού θα φανεί, αν θα έχουμε χάσιμο ή όχι το άγχος είναι σίγουρο.» σημειώνει ο κος Κυριαζής. Νέος αγρότης ο ίδιος με αγάπη για το επάγγελμα και νοιάξιμο αληθινό για τους συναδέλφους του.

Τέλος, πριν ανέβει στο τρακτέρ του, δεν παραλείπει να στείλει το μήνυμά του προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Να προσέξει τους αγρότες» σημειώνει προσθέτοντας «είμαστε αυτοί που θα τροφοδοτήσουμε την ελληνική αγορά με τρόφιμα. Δεν σταματάμε να δουλεύουμε. Εννοείται πάντα προσπαθούμε για ό,τι καλύτερο. Προσέχουμε την υγεία μας κι ελπίζουμε στην κατανόηση των προβλημάτων μας και όταν χρειαστεί να δώσει λύσεις το Υπουργείο να το κάνει χωρίς καθυστερήσεις.»
Φώτο: Ο κος Νίκος Κυριαζής, αγρότης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα