Ριζότο με λαχανικά και στραγγιστό γιαούρτι – Μια νόστιμη συνταγή για όλη την οικογένεια

10:30 17/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα χορταστικό και πλήρες πιάτο, αλλά ταυτόχρονα ελαφρύ και νόστιμο, που αρέσει σε μεγάλους και μικρούς, ετοιμάζει ο σεφ Κώστας Κωβαίος. Ριζότο με λαχανικά και στραγγιστό γιαούρτι.

Υλικά

400 γρ. ρύζι για ριζότο (arborio, carnaroli, vialone nano)1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο1 καρότο κομμένο σε μικρό καρέ1 πιπεριά πράσινη και 1 κόκκινη κομμένα σε μικρό καρέ1 κολοκύθι κομμένο σε καρέ (μόνο το εξωτερικό μέρος)1 μικρό μπρόκολο (τις κορυφές)3-4
λευκά μανιτάρια κομμένα σε φέτες1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών (πρέπει να είναι ζεστός)50 ml λευκό κρασί100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι4 κ.σ. ελαιόλαδολίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένολίγο φρέσκο θυμάριαλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέριλίγη τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε μια ανοικτή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2’ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 3-4’ μέχρι να γίνει διάφανο, ανακατεύοντας διαρκώς.Σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε 100 ml από τον ζεστό ζωμό και αφήνουμε να εξατμιστεί.Αφαιρούμε το ρύζι από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε ένα ανοικτό ταψάκι να κρυώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται.Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά, εκτός από το μπρόκολο και το κολοκύθι, για 2-3’.Προσθέτουμε το ρύζι και συμπληρώνουμε τον ζωμό σταδιακά.Αυτή η διαδικασία θα μας πάρει περίπου 15’.3-4’ πριν το τελικό στάδιο θα προσθέσουμε το κολοκύθι και το μπρόκολο.Όταν έχουμε τελειώσει με τον ζωμό, αφαιρούμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε τα μυρωδικά και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να χυλώσει το ριζότο.Σερβίρουμε αμέσως στα πιάτα προσθέτοντας φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλουμε παρμεζάνα.

Ο Κωνσταντίνος Κωβαίος είναι executive chef σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, ενώ παράλληλα συνταγογραφεί για περιοδικά μαγειρικής και ιστότοπους. Απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, με πληθώρα σεμιναρίων στη γαστρονομία και στην υγιεινή τροφίμων, είναι ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής “Acropolis”.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα