Ρέθυμνο: Προβληματισμός αλλά και αισιοδοξία για τις επιχειρήσεις

20:15 1/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Προβληματίζει η έλλειψη ρευστότητας και η μη ανταποδοτική αύξηση του τζίρου στις επιχειρήσεις στο Ρέθυμνο, σε σχέση με την αυξημένη κίνηση των τουριστών στην πόλη και τα περίχωρα.

Οι διανυκτερεύσεις παρουσιάζουν αύξηση, η πόλη έχει γεμίσει επισκέπτες και τουρίστες, στα καταστήματα, όμως, τόσο της εστίασης όσο και τα εμπορικά, η κατανάλωση προβληματίζει με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανταπόκριση των επιχειρηματιών στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Πολιουδάκη, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, «ο χειμώνας προβλέπεται δραματικός, ενώ

το «σύννεφο» των λουκέτων, σε επιχειρήσεις που προσπαθούν όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης να παραμείνουν ανοιχτές, έχει σκεπάσει τον επιχειρηματικό κόσμο. Είναι λυπηρό να βλέπεις το Ρέθυμνο να σφύζει από κόσμο και τα μαγαζιά να είναι απαρατήρητα το εμπόρευμα τους να παραμένει αδιάθετο και το ενδιαφέρον για αγορές να βρίσκεται σε πολύ μικρά ποσοστά».

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των μεγάλων προσδοκιών, όπως συνηθίζεται να λέγεται, αλλά επιχειρηματίες του κέντρου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστηρίζουν ότι οι προσδοκίες έχουν μεταφερθεί στο πως θα βρεθεί λύση για την αποπληρωμή των διογκωμένων οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Ακόμη και οι ξενοδόχοι, παρά τις πληρότητες που έχουν, προβληματίζονται σε μεγάλο βαθμό για τους περιφερειακούς τζίρους οι οποίοι είναι και αυτοί που ενισχύουν την ρευστότητα στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των ξενοδόχων Μανόλης Τσακαλάκης, επισήμανε τη δύσκολη περίοδο, ζήτησε να υπάρξει λογική στις χρήσεις και στη διαχείριση των οικονομικών από όλους, ενώ είπε ότι οι μεγάλες εκπτώσεις που έγιναν σε όλους του τουρίστες που έκλεισαν από νωρίς προγράμματα διακοπών, εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι και το 30%, είναι χρήματα τα οποία λείπουν από τα ταμεία των ξενοδοχείων.

Στο μεταξύ, αισιοδοξία επικρατεί στον κλάδο του προγράμματος που ξεκινάει η Γερμανία και αφορά σε 40.000 τουρίστες, οι οποίοι θα βρεθούν στην Κρήτη, από 15 Οκτωβρίου 2017 έως και 7 Μαΐου 2018, για διακοπές. Πρόκειται για κλεισμένα συμβόλαια τουριστών στο 90% ζευγάρια όλων των ηλικιών, από Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία, οι οποίοι θα ταξιδέψουν από εννέα αεροδρόμια της Γερμανίας για Ηράκλειο. Κατόπιν θα βρεθούν σε όλους τους νομούς μέσα από καθημερινά προγράμματα εκδρομών τα οποία έχουν ήδη κλειστεί.

«Πρόκειται για μία καλή αρχή που αφορά τον χειμερινό τουρισμό και θα είναι ανάσα για όλο το νησί. Αρχικά ο αριθμός είναι μικρός αλλά ακόμη και η TUI εξετάζει τη δημιουργία αντίστοιχων τουριστικών πακέτων γεγονός που για μας είναι το φως στο Τούνελ» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσακαλάκης.

Σε έρευνα που έγινε στη Γερμανία, μόνο το 5% απάντησαν ότι θα ήθελαν να πάνε Τουρκία δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. Ο καλύτερος προορισμός σύμφωνα με την έρευνα είναι η Κρήτη, γεγονός που τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία δεν θα αφήσουν ανεκμετάλλευτο. – ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα