Σε πύρινη πολιορκία η βόρεια Εύβοια — Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η δημοτική ενότητα Ελυμνίων

08:49 5/8/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολύ δύσκολη συνεχίζει να είναι η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια, καθώς η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο με κατεύθυνση προς την ανατολική πλευρά του νησιού. Aναζωπύρωση έγινε στο χωριό Σκεπαστή, ενώ είναι δύσκολο το έργο κατάσβεσης γιατί είναι δύσβατη ηπεριοχή και είναι διάσπαρτες οι εστίες. Οι ελπίδες εναπόκεινται στα εναέρια μέσα. To δάσος πέριξ της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ έχει καεί, το ίδιο το μοναστήρι όμως φαίνεται πως δεν έχει καταστραφεί.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το πρωί της Πέμπτης (5/8) με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας

και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, η δημοτική ενότητα Ελυμνίων, του δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από την ΕΡΤ1

Σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες βρίσκεται η εκκένωση του χωριού Κεχριές, ενώ συνολικά έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί. Τρία είναι τα ενεργά μέτωπα, ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν και τρία αεροπλάνα με δύο ελικόπτερα.
Στις 7:30 το πρωί της Πέμπτης (5/8) άρχισε η εκκένωση του χωριού Κεχριές του Δήμου Ελυμνίων-Μαντουδίου-Αγίας Άννας, καθώς η φωτιά που καίει από προχθές, Τρίτη 3 Αυγούστου, κινείται πλέον απειλητικά με ταχύτητα προς το χωριό. Η αστυνομία αποφάσισε να προχωρήσει στην απομάκρυνση των κατοίκων. Υπήρξε επίσης ανακοίνωση από το 112.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στις #Κεχριές Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς #Μαντούδι

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας@pyrosvestiki @hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) August 5, 2021

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Δ. Βουρδάνος η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς η φωτιά επεκτείνεται βορειοανατολικά με το πύρινο μέτωπο να έχει μήκος 30χλμ. Οι οικισμοί Κεχριές, Κουρκουλοί, Κεράμεια, Αμέλαντες και Σκεπαστή έχουν εκκενωθεί και στο έργο κατάσβεσης συνδράμουν σήμερα τρία αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Ο κ. Βουρδάνος σημείωσε ότι πρέπει άμεσα οι πυροσβεστικές δυνάμεις να κόψουν το πύρινο μέτωπο γιατί μετά θα έχουμε πολύ άσχημη εξέλιξη. Επίσης το άλλο μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη προς τον Όσιο Δαυίβ και τον Δρυμώνα με κατεύθυνση προς Ιστιαία.

«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στην Εύβοια, το μέτωπο είναι τεράστιο πια. Και στις Κεχριές υπάρχει πρόβλημα και προς τα ανατολικά, και προς τα βορειοδυτικά, εξαπλώνεται προς κάθε κατεύθυνση. Αυτή την ώρα κατευθύνεται προς Αιγαίο», τόνισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός στην ΕΡΤ, ενώ απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης καθώς -όπως είπε- “αυτό που γίνεται στην Εύβοια, είναι άνευ προηγουμένου”.

Νωρίτερα ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης ανέφερ ότι ακόμη δύο χωριά εκκενώθηκαν τα ξημερώματα. Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμεία, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Όσιο Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου χθες δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 03:00 εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβετικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Όσον αφορά τις Ροβιές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για περισσότερο από 150 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Σε πύρινη πολιορκία η βόρεια Εύβοια — Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η δημοτική ενότητα Ελυμνίων εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα