Π.Σκουρλέτης: Κομβικό σημείο η Ελλάδα στο ενεργειακό τοπίο ΝΑ Ευρώπης – Μεσογείου

17:45 28/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο με σημεία αναφοράς την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο «2nd Global Oil & Gas South East Europe & Mediterranean Summit’.

Παρουσιάζοντας ο κ. Σκουρλέτης τα κυριότερα έργα και σχέδια που αυτή την περίοδο

κυριαρχούν στην ενεργειακή ατζέντα της κυβέρνησης τόνισε ότι είναι τα ακόλουθα:.

l Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP), για την μεταφορά του αερίου της Κασπίας στην Ευρώπη, άρχισε ήδη να κατασκευάζεται, γίνεται πράξη ξεκινώντας από την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα έργο που όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης θα έχει πολλές αλληλοεπιδράσεις.

. Μία από αυτές αφορά τον Ελληνοβουλγαρικό Διασυνδετήριο αγωγό Φυσικού Αερίου (IGB) μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora. Ένα σχέδιο που έχει κάνει σημαντική πρόοδο και μπορεί να συμβάλει στην μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Σ’ αυτή την περίπτωση, o IGB θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο μέρος του «Κάθετου Διαδρόμου», του οποίου η αναγκαιότητα ανάπτυξης υποστηρίχθηκε πρόσφατα με Κοινή Δήλωση Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας.

. Η προοπτική λειτουργίας του Πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αφορά μια ενεργειακή πύλη ικανή να διασφαλίσει επιπρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς. Εργαζόμαστε συστηματικά για την πρόοδο κι αυτού του σχεδίου.

. Η υλοποιούμενη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα κρίνεται επίσης καθοριστικής σημασίας για την ικανότητα της Ελλάδας να παραλαμβάνει και να προωθεί μεγάλα φορτία LNG από κάθε ενδιαφερόμενη χώρα.

. Η προοπτική διασύνδεσης της Ελλάδας με την Ιταλία, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου IGI, ως τμήμα μιας νέας όδευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αναδεικνύει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας ως διαμετακομιστικό κέντρο. Φυσικά, υπογράμμισε ο υπουργός, σεβόμαστε απόλυτα τη θεώρηση της ρωσικής πλευράς, αλλά και όλων των πιθανών εταίρων αυτού του σχεδιασμού, ότι το έργο πρέπει να εναρμονίζεται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ώστε, εφόσον αποφασιστεί η υλοποίησή του, να έχει σαφή υποστήριξη από την ΕΕ και να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα.

.Η μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου έχουν ανακαλυφθεί πλούσια κοιτάσματα, στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, είναι επίσης ένα εξαιρετικής σημασίας ζήτημα. Ο αγωγός φυσικού αερίου EAST MED, ενταγμένος στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ένα σχέδιο που εξετάζεται με μεγάλη προσοχή και σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε λεπτομερώς τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα του.

. Ο EuroAsiaInterconnector είναι ένα μεγάλο σχέδιο, ένα έργο PCI, το οποίο αξιολογεί το αρμόδιο υπουργείο με πολλή προσοχή.

Υδρογονάνθρακες

Στον τομέα των υδρογονανθράκων ο κ. Σκουρλέτης, υπογράμμισε ότι προχωράει η έρευνα στις τρεις περιοχές οι οποίες είχαν παραχωρηθεί σύμφωνα με την επονομαζόμενη «Ανοικτή Θύρα» (Open Door) με την πραγματοποίηση νέων σεισμικών ερευνών τριών διαστάσεων στον Πατραϊκό Κόλπο με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, ενώ στα Ιωάννινα και στο Κατάκολο προχωρούν επίσης οι έρευνες με καλό ρυθμό.

β) Υπογράφονται οι συμβάσεις για τις παραχωρήσεις των άλλων τριών χερσαίων περιοχών (Άρτα-Πρέβαζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ-Πελοπόννησος).

γ) Οι αξιολογήσεις των τριών προσφορών για τις θαλάσσιες περιοχές προς παραχώρηση στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων, με σημαντικές εταιρείες σε κοινοπρακτικό σχήμα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σκουρλέτης στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας ΕλλάδαςΚύπρου – Ισραήλ με κεντρικό θέμα τη συνεργασία των τριών χωρών για την κατασκευή καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ στην Κύπρο και στην Ελλάδα, καθώς και αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Ανατολικής Μεσογείου μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη.

αίθουσα σύνταξης ert.gr
πηγή:Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πρώτο Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα