Προβλήματα με τους δασικούς χάρτες διαπιστώνει το ΤΕΕ Πελοποννήσου

12:05 31/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με αφορμή την ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών, η διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου, εξέδωσε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το κείμενο αυτής, το ΤΕΕ διαπιστώνει προβλήματα, λάθη, ελλείψεις και άλλα ζητήματα που δημιουργούν σοβαρά θέματα.

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Η ανάρτηση των δασικών χαρτών και η σχετική προβλεπόμενη διαδικασία, που ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου 2017 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις Δασικές Υπηρεσίες της χώρας, δημιουργεί τεράστια αναστάτωση

και προβλήματα στους πολίτες, πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις, μείωση της καλλιεργήσιμης αγροτικής-παραγωγικής γης, υπονόμευση κάθε προοπτικής ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και νέο πλήγμα για την οικονομία.

Είναι σαφές ότι δεν αποτελεί μία νομοθετημένη διαρθρωτική αναπτυξιακή μεταρρύθμιση αλλά άλλον ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό της Κυβέρνησης.

Από την πρώτη ήδη ανάρτηση δασικών χαρτών που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου οι βασικές διαπιστώσεις μας είναι οι εξής:

Στους αναρτημένους χάρτες της περιοχής μας, που χρησιμοποιήθηκαν ως βάση χαρακτηρισμού οι αεροφωτογραφίες του 1945, παρατηρούνται λάθη, παραλείψεις, ανακρίβειες, τα στοιχεία είναι ελλειπή και μη επικαιροποιημένα, δεν έχουν ληφθεί υπόψη: παραχωρήσεις γης για αγροτική καλλιέργεια που έγιναν από το Υπουργείο Οικονομικών μετά το 1945, αλλαγές χρήσης γης, διανομές, αναδασμοί, αποχαρακτηρισμοί, όρια οικισμών, εκκρεμότητες ιδιοκτησιακών ζητημάτων κλπ.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εδαφών κυρίως με ελαιόδεντρα εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις. Τις εκτάσεις αυτές οι αγρότες τις καλλιεργούν εδώ και πολλές δεκαετίες, τις δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, επιδοτούνται για αυτές και τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν όχι μόνο τις επιδοτήσεις αλλά και την καλλιεργούμενη γη τους την οποία δηλώνουν στην Εφορία και φορολογούνται για το εισόδημα που προέρχεται από αυτή».

Το ΤΕΕ ζητάει απ’ την πολιτεία

«* Να ανασταλεί η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, προκειμένου να διορθωθούν συμπεριλαμβάνοντας όλες τις κυρωμένες διοικητικές πράξεις (πράξεις χαρακτηρισμού, παραχωρήσεις, τυχόν αποφάσεις Δικαστηρίων κλπ).

* Οι διορθωμένοι κατά το δυνατόν δασικοί χάρτες να αναρτηθούν και να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών ώστε οι πολίτες να υποβάλουν τις πιθανές αντιρρήσεις τους καταβάλλοντας ένα μικρό συμβολικό ποσό ως παράβολο.

* Στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) να συμμετέχει ως μέλος της Επιτροπής και εκπρόσωπος του ΤΕΕ».

από ανακοίνωση
φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Keywords
Τυχαία Θέματα