Πρωτοβουλία του Υπ. Υγείας για τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες

13:51 7/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Συμμαχία απέναντι στις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες που αδυνατούν να λειτουργήσουν με όρους ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος, σχηματίζουν χώρες του ευρωπαϊκού νότου, κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Αιχμή της πρωτοβουλίας αποτελεί η επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για τα δημόσια συστήματα υγείας στην Ευρώπη μέσω της κοινής διαπραγμάτευσης τιμών για τα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα, διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες, αλλά και τη βιωσιμότητα

των συστημάτων υγείας.

Μιλώντας στην εφημερίδα Αυγή, ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός τονίζει πως πήρε αυτή την πρωτοβουλία επειδή ο ευρωπαϊκός νότος αντιμετωπίζει παρόμοια δημοσιονομικά προβλήματα και υπάρχει κοινή κουλτούρα για τα δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος, και προσθέτει πως εάν υπάρξει συνεργασία χωρίς προϋποθέσεις θα μπορέσουμε να αναθεωρήσουμε τους κανόνες ενός παιχνιδιού που δεν είναι ούτε ισότιμο, ούτε δίκαιο.

Στην πρώτη συνάντηση, που έγινε στην Αθήνα στις 22 Ιουλίου, συμμετείχαν, εκτός της Ελλάδας, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Μάλτα, και όπως σημειώνει ο υπουργός όλες οι χώρες, αλλά και η Ισπανία που λόγω υπηρεσιακής κυβέρνησης δεν εκπροσωπήθηκε, δήλωσαν με σαφήνεια την πολιτική βούληση τους να ενώσουν τις δυνάμεις του και να διαπραγματευτούν με τη φαρμακοβιομηχανία καλύτερες τιμές στα ακριβά- καινοτόμα φάρμακα, διασφαλίζοντας έτσι την καθολική πρόσβαση των ασθενών σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες και ταυτόχρονα την οικονομική βιωσιμότητα των δημοσίων συστημάτων υγείας».
Επίσης, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και θα ευοδωθεί, «αναβαθμίζοντάς την σε πολιτικό επίπεδο με την υπογραφή ενός Πρωτοκόλλου Συνεργασίας σε επόμενη φάση».

Ο υπουργός Υγείας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και σε μια νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική, επισημαίνοντας ότι το φάρμακο δεν αποτελεί εμπορικό προϊόν, αλλά ένα μείζονος σημασίας κοινωνικό αγαθό που δεν μπορεί να εκχωρείται στους μηχανισμούς της αγοράς. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και τα μέτρα λιτότητας να εμποδίζουν την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, ιδιαίτερα στα ακριβά. Είναι ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κοινωνικής συνοχής και ποιότητας της Δημοκρατίας», προσθέτει.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα