Πρωτοβουλία για Βιώσιμη Λύση του Προσφυγικού στη Λέσβο

15:04 21/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Επιτροπή της Πρωτοβουλίας για Βιώσιμη Λύση του Προσφυγικού στη Λέσβο, συνάντησε την αναπληρώτρια διευθύντρια της Γ.Δ. της Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό DG HOME και επικεφαλής του Task Force της Ε.Ε. για τη Διαχείριση της Μετανάστευσης, Beate Gminder, κατά την τελευταία της επίσκεψη στη Λέσβο.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάνος Λογοθέτης, ο οποίος εξέθεσε τις θέσεις του Υπουργείου για τη διαχείριση του προσφυγικού

και την κατασκευή της νέας δομής στη Λέσβο.

Κατά τη συνάντηση εκτέθηκαν οι απόψεις και εκφράστηκαν οι ανησυχίες της Πρωτοβουλίας σχετικά με τις πολιτικές που σχεδιάζονται για τη Λέσβο. Τονίστηκε ότι “οι Ευρωπαϊκοί πόροι πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη των νησιών και την ενίσχυση μιας οικονομίας απεξαρτημένης από το προσφυγικό, και όχι για την κατασκευή ακριβών υπερ-δομών, οι οποίες εξυπηρετούν μόνο την πολιτική εγκλωβισμού των αιτούντων άσυλο στα νησιά”.

Ζητήθηκε, επίσης, η άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου με τη μετακίνηση προς την ενδοχώρα και την Ευρώπη των χιλιάδων αιτούντων άσυλο, “που παραμένουν σήμερα σε απάνθρωπες συνθήκες στο πεδίο βολής, το άμεσο κλείσιμο της προσωρινής αυτής δομής, καθώς και η ακύρωση του σχεδίου για νέα δομή.”

Η Επιτροπή επέμεινε πως “υπάρχει ρεαλιστική, άμεση και βιώσιμη λύση για τη Λέσβο, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση να μπει τέλος στην πολιτική εγκλωβισμού.”

Η Πρωτοβουλία τονίζει ότι κατά τη συνάντηση “επιβεβαιώθηκε ο φόβος ότι η ίδια, καταστροφική για τα νησιά, πολιτική εγκλωβισμού συνεχίζεται από την κυβέρνηση και την ΕΕ, που επιμένουν στη δημιουργία στη Λέσβο του μεγαλύτερου στρατοπέδου συγκέντρωσης στην Ευρώπη”.

Τέλος, η Πρωτοβουλία τονίζει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της,”μαζί με όλους τους καλόπιστους πολίτες, για μια ορθολογική και βιώσιμη αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως αυτή είχε εκφραστεί με την ομόθυμη βούληση των πολιτών της Λέσβου τον περασμένο Φεβρουάριο”.

The post Πρωτοβουλία για Βιώσιμη Λύση του Προσφυγικού στη Λέσβο appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα