Πρόταση στο Leader για μονοπάτια και πεζοπορικές διαδρομές από το Δήμο Δυτικής Λέσβου

21:04 4/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Αίτημα χρηματοδότησης ενός ολοκληρωμένου και πιστοποιημένου δικτύου μονοπατιών και πεζοπορικών διαδρομών, κατέθεσε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, στο πρόγραμμα Leader, με συνολικό προϋπολογισμό 437.766 ευρώ.

Το μήκος των οργανωμένων και πιστοποιημένων πεζοπορικών διαδρομών του Δήμου Δυτικής Λέσβου επεκτείνεται από 127 χιλιόμετρα σε 222 χιλιόμετρα, ώστε να αποτελεί ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν πανευρωπαϊκού επίπεδου, “που θα εδραιώνει – όπως αναφέρεται – τον περιπατητικό τουρισμό στον Δήμο Δυτικής Λέσβου που είναι ο μεγαλύτερος σε χωρική επικράτεια Δήμος

του νησιού και αποτελεί αναμφισβήτητα την ναυαρχίδα του τουρισμού στο νησί”.

Η πράξη αφορά στην επέκταση των υφιστάμενων μονοπατιών και την πιστοποίηση συνολικά του δικτύου με βάση τις σύγχρονες και κατά το νόμο προδιαγραφές. Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος, που ενισχύει την ελκυστικότητα της περιοχής, με έμφαση στη νησιωτική ιδιαιτερότητα, προστατεύοντας, βελτιώνοντας και αξιοποιώντας ορθολογικά, το φυσικό και πολιτιστικό της περιβάλλον.

Μέσα από μια ολοκληρωμένη μελέτη καταγράφηκαν και αξιολογήθηκαν τα στοιχεία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής και σχεδιάστηκαν οι αναγκαίες εργασίες για την υλοποίηση της πράξης.

Οι προτεινόμενες εργασίες και δράσεις, περιλαμβάνουν βελτίωση βατότητας μονοπατιών, αποκατάσταση στοιχείων μονοπατιών (λιθόστρωτα, ξηρολιθοδομές κρήνες κλπ), σήμανση και δημιουργία διαδραστικών πινακίδων, αναβάθμιση σημειακών παρεμβάσεων ανάδειξης και δασικής αναψυχής.

Στις προτεινόμενες δράσεις προβλέπεται και προώθηση του δικτύου μονοπατιών και πεζοπορικών διαδρομών, με τη δημιουργία ιστοτόπου, μικρής διάρκειας βίντεο κάθε πεζοπορικής διαδρομής, οδηγό, χάρτες, έντυπα και προσπέκτους.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος δήλωσε: «Με την παρούσα πρόταση, ολοκληρώνουμε μία δέσμη προτάσεων από το πρόγραμμα «Leader» διεκδικώντας έργα προϋπολογισμού που ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ, με μία εξόχως σημαντική δράση για τα Μονοπάτια της Δυτικής Λέσβου που προσδιορίζουν την οικολογική και πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου μας. Διεκδικούμε με αξιώσεις την ένταξη όλων των έργων από το εν λόγω πρόγραμμα και συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό να εργαζόμαστε, παρά τα προβλήματα και τις επιπρόσθετες δυσλειτουργίες που μας προκαλεί η πανδημία».

The post Πρόταση στο Leader για μονοπάτια και πεζοπορικές διαδρομές από το Δήμο Δυτικής Λέσβου appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα